Her kan du se en beskrivelse af og billeder fra et af de nye kult-vin-områder i Spanien:
PRIORAT - et dejligt, vildt, bjergrigt område med skønne mørke og koncentrerede vine..

 

 

"Elements of Wine"

Området
PRIORAT - Catalonien
Priorat er et landdistrikt med små søvnige bjerglandsbyer i det sydlige Catalonien, kun ca. 150 km og 2 timers kørsel fra Barcelona. Dette er et vidunderligt sted for naturelskere, da århundreders fattigdom betyder, at det meste af området ser ud som det gjorde i middelalderen, med uberørte naturlandskaber afbrudt af herregårde, små hyggelige landsbyer, borge samt historiske kirker og kapeller.
 

   

Priorat har nogle af de mest dramatisk beliggende vinmarker i Europa, med terrasser med vinmarker, der skærer sig ind i de stejle bjergskråninger i op til 800 meters højde, så al høst må foretages med håndkraft.

Området har et meget tørt klima og mager jordbund, hvor vinplanternes rødder breder sig vidt ud i søgen efter væde. Lokalt siger man at Priorat-vinplanter kan suge vand ud af sten. Naturen giver ekstra hjælp, med store variationer i temperaturen mellem dag og nat, og mellem sommer og vinter. Altså et klima og jordbund, der er ideel til vindyrkning.

Priorat’s barske forhold gør, at vindyrkningen ikke er intensiv og heraf følger lave udbytter, der gør det muligt at fremstille koncentrerede og karakterfulde vine.

Områdets vinfremstillings-historie strækker sig helt tilbage til middelalderen, hvor munkene i et lokalt kloster begyndte at lave vin, men det øde, vilde og stejle bjerglandskab i Catalonien var ved at gå i glemmebogen, da 4 venner opdagede mulighederne sidst i 80’erne og gjorde Priorat til kult.

I dag laves de bedste vine rundt omkring bjergbyen Gratallops af en gruppe nye talentfulde vin-magere anført af de 4 venner: Rene Barbier (vingården Clos Mogador), hvis forfædre har været vindyrkere i Frankrig, den Bordeaux-uddannede ønolog Alvaro Palacios (Clos Dofi), som bragte en guldgrube af erfaringer fra Château Petrus med sig, biologen Jose Luis Perez (Clos Martinet) og Carlos Pastrana (Clos de L’Obac).

Rødvinene i ny stil er enorme, seriøse og fantastisk fyldige, mens vine i gammel stil er tunge, overalkoholiske og oxyderede, skønt de bedste traditionelle vine lander et sted midt imellem. Priorat er en af landets ældste appellationer og lægger op til at blive Spaniens superstar i dette århundrede. Allerede i dag er Priorat’s top-vine nogle af de dyreste i Spanien.

Der fremstilles også lidt hvidvine, og i de senere år er der kommet en række spændende vine på Garnache Blanco druen på markedet (overraskende komplekse a la’ Rhône-hvidvine), rosévine (nogle med en god struktur) og søde vine.


Fakta

Provins: Tarragona
Vingårde: 82
Vinareal: 1724 ha
Produktion: 3.035 l (i 1000) - Max produktion pr. ha i hl: 42
Blev DO (klassifikation) i: 1954
Der exporteres ca. 45%
 
 
Jeg var så heldig at besøge Priorat i maj 2012.

Vi var en gruppe på 8 personer, der var på tur til Barcelona og tog en afstikker på et døgn til Priorat.

Det blev en oplevelse af de helt store.

Så skulle man
som vinelsker
få lyst til at
besøge det skønne og bjergrige Priorat og den charmerende lille bjerglandsby Gratallops

(Klik her - for at se billeder mm. fra Gratallops ^)

kan jeg varmt anbefale:

På turen besøgte vi 2 vingårde, og det blev en fantastisk oplevelse. To vidt forskellige vingårde, men begge besøg blev store oplevelser, som vi aldrig vil glemme. Se mere om besøgene under vinproducenterne Costers del Siurana/Clos de l'Obac (>) og Clos Figueras (>).

Og læs en af deltagernes fortælling om turen til Priorat, ikke mindst om besøget på Costers del Siurana - Klik her >
 

Klassifikations-system

DO (DENOMINACIÓN DE ORIGEN)
Spanien har, ligesom Frankrig og Italien, en vinlov som klassificerer vinene. Seneste er trådt i kraft i august 2003.

Den spanske DO klassifikation kan umiddelbart sammenlignes med den franske AOC og det italienske DOC begreb. Det er her alle de kendte spanske vindistrikter og regioner hører til. Hver DO har en kontrolindstans der sammen med hovedkontoret i Madrid udformer regler for hektarudbytte, druesorter m.m. og kontrollerer at reglerne overholdes.

Priorat blev DO i 1954.

Den spanske vinlovgivning gælder for hele landet og for alle DO-distrikter. Når der kræves lagring på egetræsfad, skal det være et fad, som er mindre end 1000 liter, og det skal være enten amerikansk eller fransk eg.

  • Vino Joven, Roble mfl. er unge vine med ingen eller kun kort fadlagring.
     
  • Crianza rød er lagret på egetræ i mindst seks måneder, og må først sælges efter to hele kalenderår. De fleste DO’er har sat minimumlagringen til 12 måneder på fad.
     
  • Reserva rød skal tilbringe tre kalenderår i bodegaen, heraf mindst 1 år på eg. De må først sælges i det fjerde år.
     
  • Gran Reserva rød, der ifølge loven kun må være vin fra særdeles gode år. Den skal kunne tåle at ligge to kalenderår på træfade og derefter tre år på flaske og må først sælges i sit sjette år.

 

Drue-sorter

I Spanien er det, udover de internationalt kendte druer som Cabernet, Merlot og Syrah, især de lokale druer som ses og især i forskellige lokale varianter. Det gør Spanien til et interessant vinland med mange spændende vine.

Priorat vine har traditionelt været en blanding af sorter, og tidligere var de fleste beplantninger af Carinena og Grenache. I dag tegner de sig kun for omkring 30 procent hver, medens Cabernet Sauvignon, Merlot og Syrah får stadig større betydning. Kun omkring syv procent af beplantninger er hvide sorter.

Anvendte druer: Cabernet Sauvignon, Carignan (syn. Cariflena, Mazuelo), Grenache (syn. Garnacha Tinto), Merlot, Mourvedre (syn. Monastrell), Syrah, Viura (syn. Macabeo), Grenache Blanc (syn. Garnacha Bianca), Chenin Blanc, Viognier, Pedro Ximenez, Xarel-lo, Moscatel.
 


^Cabernet Sauvignon^

^Carignan^

^Grenache Noir^

^Mourvedre^

^Merlot^

^Syrah^

Cabernet Sauvignon (rød)
Cabernet Sauvignon er verdens mest berømte drue. Den har bredt sig fra de store Bordeaux slotte, til den ganske vinverden. Det mest usædvanlige ved denne drue er dens evne til altid at smage som sig selv uanset hvor den er plantet, samtidig med at smagen tydeligt afspejler lokale forhold som jordbund, klima og den behandling som vinen har fået. F.eks. er denne drue særlig god til fadlagring, og erfaringer har vist at specielt visse franske og amerikanske egesorter, går godt i spænd med vinen.
En anden ting der adskiller Cabernet Sauvignon fra andre druesorter, er dens store indhold af fenoler. Dette betyder at man relativt let kan producere mørke og alkoholrige vine, der kan bære fadlagring. Druens smagsmæssige styrke ligger ikke så meget i den primære frugtaroma, som i de mere subtile smagsstoffer, der udvikler sig i løbet af årene på flaske, ved en kompleks vekselvirkning mellem forbindelser fra frugt, gæring, alkohol og eg. Ofte fører denne virkning til en mørk, garvesyrerig (tannin-rig) vin, med en dejlig duft af æbler eller solbær. Faktisk er det sådan, at Cabernet Sauvignons smagsindtryk er så voldsomt, at selv om planten tvinges til at give et højt udbytte ved kunstvanding, og selvom den vinificeres uden kontakt med egefade, kan den producere en vin med et vist genkendeligt slægtskab med Bordeaux vinene.
I dag er Cabernet Sauvignon verdens mode-drue nr. 1, og den plantes stort set alle steder hvor der dyrkes vin. Druen skal dog have det varmt for at skabe rigtigt gode resultater, og det har i de senere år ført til en produktion af super Cabernet Sauvignon vine også i Spanien.

Carignan (syn. Cariflena, Mazuelo)
(rød)
Denne sent modnende blå druesort er af spansk oprindelse og en af de klassiske spanske druer. Den er dog hastigt på tilbagetog især fordi planten er ekstra følsom overfor meldug, vinskimmel, råd og ormeangreb, og det betyder at der skal bruges betragtelige mængder sprøjtegift for at dyrke den. Klaserne sidder så tæt på vinstokken, at de kun kan høstes manuelt og hertil kommer, at druen har lidt for meget frugtsyre, garvesyre, farve og bitterhed, mens den totalt mangler charme og finesse. Vine på Cariñena er ikke til at drikke som unge, men de er heller ikke værd at gemme. Det eneste positive ved Cariñena er udbyttet! Druen giver nemt op mod 200 hl/ha. - Druen benyttes i dag især som blandingsdrue i Priorat.
 

Grenache Noir (syn. Garnacha Tinto) (rød)
Denne blå drue, der stammer fra Spanien, er i dag verdens næstmest plantede. Den er mest kendt for sine præstationer i Rhône i Frankrig, men oprindeligt stammer den formentligt fra Aragon, hvorfra den bredte sig til Rioja og Navarra. Det er en nøjsom plante, der vokser bedst ved rimeligt høj varme og på tørre, gerne golde, skråninger. Druerne modner tidligt og giver et ret højt alkoholindhold, og selvom de mangler lidt syre har de til gengæld en fyldig frugtrigdom med peber-undertoner. Dette giver ofte svagt aromatiske vine, med en frugtagtig duft, der besidder en god krop, men ikke megen farve.
I Spanien dyrkes Garnacha især i nord og øst, og den er særligt vigtig i områder som Rioja (hvor den ofte blandes med Tempranillo), Navarra, Cariñena, La Mancha, Peñedès, Somontano, Tarragona, Utiel-Requena og sidst, men ikke mindst i Priorat. Det er i Priorat at Garnacha yder noget af sit ypperste, og der er mange beviser fra dette område på, at Garnacha kan lægge ryg til store, dybe, mørke og kraftige rødvine.

Mourvedre (syn. Monastrell)
(rød)
Denne blå drue har meget små og kompakte drueklasser, og stammer fra Spanien. Druen er i dag Spaniens næstvigtigste drue og trives godt i Spanien da den springer sent ud og modner ekstremt sent, hvilket betyder at den skal have en lang og varm vækstperiode for at trives. Generelt laves der berusende vine med et højt alkoholindhold af de tykskallede druer, og vinen har en tendens til en vildtagtig smag mens den er ung. Traditionelt skal en solo Monastrell have lagret på egetræsfade for at den rigtigt kan komme til sin ret. Derefter skal den ligge en del år på flaske, for at blive ordentligt afbalanceret. Det betyder naturligvis at den slags vine bliver dyre og derfor ser man kun sjældent Monastrell alene, selvom disse vine i dag er i fremgang. Generelt spiller den anden violin i blandingsvine, hvor den ofte blandes med Grenache Noir.
 

Merlot (rød)
Merlot er den mest plantede blå druesort i Bordeaux og herfra har den bredt sig til resten af verden. Normalt anvendes Merlot som partner for den mere strenge og aristokratiske Cabernet Sauvignon. Merlot har den fordel at den nemmere modnes og giver et bedre udbytte end Cabernet Sauvignon. Vinen på Merlot er meget svær at beskrive og det eneste som næsten alle kan blive enige om er, at den er meget glat og blød.
 



 


Syrah (rød)
Syrah duren er en af de klassiske franske druer og samtidig en af de ædleste i verden.
Planten er rimeligt produktiv og resistent mod sygdomme. Den sætter knopper og modnes sent, men heldigvis ikke så sent at de giver problemer. Under de bedste forhold og med begrænset udbytte giver Syrah en mørk, alkoholrig og kraftig vin, der indeholder så meget garvesyre, at vinen er endog meget holdbar. Syrah vine som drikkes før de er fuldt flaskemodne, kan smage tarveligt og surt og endda lugte af brændt gummi.
Når Syrah er bedst smager og dufter den af violer, mørk chokolade og varme solbær og med alderen udvikler den en røget og krydret undertone. Druen går voldsomt frem i Spanien i øjeblikket da dens kompleksitet og ynde virker som en magnet på både vinbønder og vinelskere.
 

 

 

Til NCco Klub"Vin"

Til BERETNINGER

Til PRIORAT

Til ^TOPPEN^


 


^Viura^

^Grenache Blanc^

^Chenin Blanc^

^Viognier^

^Pedro Ximénez^


^Xarel-lo^

^Moscatel de Alexandria^

Viura (syn. Macabeo) (hvid)
Denne grønne druesort er den mest plantede i det nordlige Spanien. Når Macabeo plukkes tidligt bliver den enten en ret karakterløs hvidvin, en nyttig ingrediens i rosévin eller (som i Spanien) et middel til at lysne kraftige rødvine. Plukkes druerne når de er mere modne, får vinen en tendens til let blomstersmag og ret lav syre. Det er en meget kraftfuld vinplante, der sætter knopper ret sent, hvilket er praktisk i egne med frost om foråret. Den kan være temmelig produktiv og så længe efteråret er tørt er der ikke fare for råd. Vinen på Macabeo besidder en evne til at modstå oxidering, og det har gjort den meget populæri i Rioja, hvor den (under navnet Viura) har udkonkurreret Malvasia og Garnacha Blanca. Udover sin enorme popularitet i Rioja dyrkes den også en del i Peñedès, hvor den ofte anvendes i de mousserende Cava vine. I Frankrig bruges Macabeo næsten altid til blandingshvidvine, og ofte anvendes den sammen med druerne Bourbourlenc og Grenache Blanc.
 

Grenache Blanc (syn. Garnacha Bianca) (hvid)
Dette er den grønne version af den meget kendte Grenache Noir. Den producerer fede, bløde hvidvine med masser af smag. I Spanien er Grenache Blanc hovedsagelig brugt i Alella, Priorat, Tarragona, Rioja og Navarra.



 





Chenin Blanc
(hvid)
Denne grønne drue er formentlig verdens mest alsidige druesort. Den er i stand til at producere nogle af de fineste, længstlevende søde hvidvine, men den anvendes også hyppigt til almindelig konsumvin. Det er en kraftig plante og den har en tendens til at sætte tidlige knopper og modnes sent. Vinene dufter af honning og fugtigt hø og smager af citron, abrikos og akaciehonning. Druen besidder en naturligt høj syre og det fungerer godt i Spanien med varmen som kan modne druerne og undgå at vinen bliver bidende, spids og ubehagelig.


 


 

Viognier (hvid)
Viognier er en lidt overset druesort, der dog er ved at manifestere sig som en af de helt store grønne sorter. Chardonnay og Sauvignon Blanc er i dag de to helt store og allestedsnærværende sorter. Chardonnay er ofte den tykke faglagrede vin, mens Sauvignon Blanc er en helt tør og frisk vin. Viognier er i stigende grad ved at placere sig lige imellem de to, som værende en frisk, let sødlig vin, med både krydrede og parfumerede aromaer.
Ung Viognier er en frisk vin der egner sig godt som en apéritif. Det er også en meget aromatisk, floral og krydret vin med duft af viol, fersken, abrikos, æble og pære. Hvis vinen ikke er fadlagret er den lidt skarpere med et citruspræg og vægt på stenfrugten. Er den fadlagret bliver den mere cremet med toner af smør, røg og vanille. Vinen en en perfekte ledsager til asiatisk og krydret mad, hvor den lette sødme og krydrede duft, går godt i spænd med maden. Maden skal være fyldig og have karakter.
Viognier dufter af Muskat, Abrikos, Akacie, Honning, Viol, Pære, Fersken.

Pedro Ximénez (hvid)
Den grønne Pedro Ximénez forbindes uundgåeligt med det sydlige Spanien, hvor den især anvendes til Sherry og lignende forstærkede vine. Traditionelt tørres druerne i solen for at få så højt sukkerindhol som muligt, og derefter fremstilles intenst søde, fyldige og rosinagtige vine på dem. Nogle laver dog også almindelige hvidvine på Pedro Ximénez, men disse er som regel både tynde og sjaskede. Udenfor Sherry området findes Pedro Ximénez især i Valencia, men der er spredt beplantninger over hele det sydlige af landet.
 






 

Xarel-lo (hvid)
Xarel-lo er udbredt i det nordøstlige Spanien og giver det fundament af tyngde, kraft og alkohol, som understøtter en god Cava. Den giver en meget aromatisk vin og dufter af abrikos og citrus, og som også indgår godt i hvidvine.


 




Moscatel / Muscat
(hvid)
Muscat er ikke, som man ellers skulle tro, navnet på en enkelt grøn druesort. Faktisk er den en hel familie af druer, hvor nogle er meget gode og andre kloner er af ringe kvalitet. Druernes farve kan også variere mellem lys grøn og mørkeblå.  Muscat er formentligt den ældste kendte drue i verden. Muscat druen er en lille rund drue, der besidder en god krydret smag og en antydning af orangeblomster. Det er en sart plante, der er ret følsom overfor sygdomme, men som alligevel er verdens tolvte mest plantede drue.
Traditionelt bruges den i Spanien til søde, lyse og krydrede appelsinsmagende dessertvine eller som en lille pikant tilsætning i tørre hvidvine, f.eks. druen Moscatel de Alexandria, som menes at være et af de ældste og mindst modificerede medlemmer af den store Muscat familie.

Geografi

Klima

Vejrforholdene er ekstreme i Priorat. Om sommeren kan dagtemperaturen let overstige 40 grader, hvorefter den om natten falder til omkring 10 grader. Nedbøren er særdeles sparsomt med en årlig nedbørsmængde på bare 500 mm, ofte dog kun 300 mm. For at vinplanter skal kunne overleve disse ekstreme forhold, må de have en perfekt sundhedstilstand. Kun de stærkeste overlever, men dette garanterer samtidig kun sunde og meget koncentrerede druer. Det gennemsnitlige høstudbytte er på bare 10 hl/ha, hvilket nok ikke ses ret meget lavere noget andet sted i verden.
 


 

Terroir

Meget anderledes end resten af Katalonien. Fin vulkan jord med små flinte sten og masser af mineraler.
Men man kan dårligt kalde Priorats jorde for marker. Der er nærmere tale om terrasser på bjergsider, anlagt af de frygtløse pionerer med tonsvis af dynamit. Jordbunden er i dag dækket af ca. 50 cm lag af skiferflager, der giver den mørke næringsfattige stenfulde jord perfekte dræningsforhold. Vandet trænger nemt igennem til et lavere niveau på 15-20 meter, hvor vandet samles for senere at blive hentet op af de stærkeste vinstokke. Skiferstene er ligeledes perfekte solfangere og holder på varmen til de kølige nætter, hvilket giver særdeles gunstige modningsforhold.

 

Til NCco Klub"Vin"

Til BERETNINGER

Til PRIORAT

Til ^TOPPEN^


 

Årgangsvurdering

Vurderings-skala:
1. Excellent
2. Meget god
3. God
4. Normal
5. Dårlig
 

 

Årgang/Vurdering:
2009 ?
2008 Meget god
2007 Meget god
2006 Meget god
2005 Excellent
2004 Excellent
2003 Meget god
2002 God
2001 Excellent
2000 Excellent
1999 Meget god
1998 Excellent
1997 God
1996 Excellent
1995 Excellent
1994 Meget god
1993 Excellent
1992 Meget god
1991 God
1990 God
1989 God
1988 God
1987 God
1986 God
1985 Meget god
1984 God
1983 God
1982 Meget god
1981 Meget god
1980 Meget god
1979 Excellent
1978 Excellent
1977 God
1976 God
1975 God
1974 Excellent
1973 Excellent
1972 Dårlig
1971 God
1970 Normal
1969 Dårlig
1968 Excellent
1967 God
1966 God
1965 God
1964 Excellent
1963 God
1962 God
1961 God
1960 God

 

Til NCco Klub"Vin"

Til BERETNINGER

Til PRIORAT

Til ^TOPPEN^


 

Vine og producenter
Så følger lidt om områdets
vine og producenter,
som min vin-ekspert og/eller jeg har besøgt eller har et særligt kendskab til…



 


 


 


 

 

Til NCco Klub"Vin"

Til BERETNINGER

Til PRIORAT

Til ^TOPPEN^


 

Clos Mogador

NCco Klub"Vin" præsenterer:


Clos Mogadors ejer René Barbier kom oprindeligt til Priorat fra Penedès, hvor han også var involveret i vinavl. Der findes den dag i dag vine fra Penedès med Réne Barbier-navnet på, men familien har intet med disse vine at gøre. Penedès vinene ejes af Frexinet-gruppen. Familien Barbier udvandrede omkring år 1880 fra Rhônedalen, og flugten fra vinlusen førte dem over Pyrenæerne til Spanien.

Barbier var den første af en lille eksklusiv række af frygtløse pionerer, der havde sat sig for at give det lille vindistrikt Priorat en tiltrængt renæssance. Førhen kendte man kun Priorat for gamle stærke og lettere oxyderede Ranciovine. - Arbejdet med at gøre området klart til produktion af moderne verdensklassesvine var dog langsommeligt og særdeles farligt. Priorat er jo en stor gold klipperig stenørken. Det kan være vanskeligt at forestille sig, at vinavl overhovedet er muligt i dette område.

På Clos Mogador er udbyttet meget lavt, og hver vinstok giver kun ½ kg. druer. Vinene er generelt alkoholrige, intense og mørke frugtbomber.

René Barbier påbegyndte sit livsværk Clos Mogador i starten af 1980'erne. Han var blandt pionererne, og med til at gøre Clos-vinene verdensberømte. Barbier valgte de stejleste bjergvægge, da de anlagte terrasser her giver de bedste dræningsforhold.

Clos Mogador er den mest autentiske af Priorat-vinene. Det ville være fristende at kunstvande i denne tørre egn, men helt i tråd med Barbiers vinfilosofi, anvendes ikke kunstvanding. I det hele taget forsøger han at gøre det så vanskeligt som muligt for vinplanterne, for derved at begrænse produktionen og øge kvaliteten og intensiteten. Mange vinstokke bukker da også under for denne tortur - men som Barbier siger "Det er naturens lov, kun de stærkeste overlever".

På Clos Mogadors 20 ha. stejle terrasser gror Garnacha (Grenache), Cabernet Sauvignon, Syrah, Cariñena, Mourvedre og Petit Verdot. Druerne fermenteres naturligvis hver for sig, og lagres på små franske fade, hvoraf 50% udskiftes hvert år. René Barbier vinificerer udover Clos Mogador samtidig en anden kultvin - Clos Erasmus. Han er ligeledes forbillede og stor inspirationskilde for alle de nye producenter i området.

Vinene er sorte, intense og ekstremt koncentreret. Duften er mættet med bæraroma, og de mange tanniner er godt hengemt under lag af sødme og ekstrakt. Det anbefales at dekantere vinene. Clos Mogador vurderes af kendere af dette distrikt, altid som værende blandt de 3 bedste Priorat-vine.


 

Til NCco Klub"Vin"

Til BERETNINGER

Til PRIORAT

Til ^TOPPEN^


 
                   Vin-sortiment...                 
 
Vindyrkningen foregår udelukkende biodynamisk.

Druerne høstes i små plastikkasser, og bringes hele til vineriet. Høsten varer i 2½ måned, helt fra sidst i august og frem til først i oktober. Det er for at sikre, at alle druer høstes præcist, når Barbier mener, at de har den rette modenhed. I øvrigt mener han ikke, at druerne må blive for overmodne.

I vineriet sorteres druerne og opdeles efter farve !!!! Hver kulør vinificeres for sig, og alle druer afstilkes.

Gæringen er lang, ofte op til 40 dage, og foregår i 500 liters åbne træfade. Den malolaktiske gæring starter herefter, mens vinen endnu opholder sig i de store 500 liters fade. Dette er ret usædvanligt, da man i store træfade ikke har helt samme kontrol over temperaturen, hvilket er helt vitalt under den malolaktiske gæring.

Vinen føres herefter til 225-liters barriques, hvoraf 80% er nye, 20% er to-års fade.

Aftapningen foregår uden filtrering. Alt bundfaldet, der er så vigtig for vinens liv, er blevet spist og integreret i vinen. Heller ikke klaring af vinen er ifølge René Barbier nødvendig. Aftapningen foregår altid ved fuldmåne, og dette forsikrede Barbier, er ikke bare hokuspokus, men derimod et naturfænomen, der i århundreder har været kendt blandt vinproducenter.

Vinene flaskelagrer i 8-9 måneder inden de sælges. Også dette er usædvanligt for området, idet Mogadors Clos-søstre sælges umiddelbart efter at de er tappet på flaske.

 

Til NCco Klub"Vin"

Til BERETNINGER

Til PRIORAT

Til ^TOPPEN^


 

 Smagsnoter


Clos Mogador

Clos Mogador er den mest autentiske af Priorat-vinene.

Vinene er sorte, intense og ekstremt koncentreret. Duften er mættet med bæraroma, og de mange tanniner er godt hengemt under lag af sødme og ekstrakt. Det anbefales at dekantere vinene.


Manyetes

Vinen Manyetes er et nyt projekt fra Rene Barbier, første årgang var 1999. Den produceres fra en lille parcel på Mogadorejendommen, hvor Carinyena (70%) og Garnacha (30%) har en gennemsnitlig alder på ca. 80 år. Produktionen er meget begrænset (i år 2001, kun 10.000 fl.). Manyetes er kraftigere og mere rustik end den elegante Mogador

 

Clos Nelin

Hvidvinene i Priorat hører bestemt til sjældenhederne. Ikke desto mindre er de bedste dog et bekendskab værd. Clos Nelin er om ikke den bedste, så i hvert fald tæt på. Mogadors nye hvidvin Clos Nelin er for så vidt vinificeret efter samme princip som de røde vine. Ideen er ikke at skabe en ny teknologisk vin, men derimod en naturlig fremstillet hvidvin helt efter Rene Barbiers filosofi. Druesammensætningen er meget speciel, hele 6 forskellige kort er i spil. Alle druer høstes på Barbiers egne marker, men specielt en mark er værd at hæfte sig ved. Viogiervinstokkene står nemlig ved siden af den verdensberømte L’Ermita-vinmark.
Kuløren er en gylden glød (Pinot Noir). Bouqueten er aromatisk, krydret og meget intens. Smagen er rig og storladen med masser af frisk frugt.
 

Til NCco Klub"Vin"

Til BERETNINGER

Til PRIORAT

Til ^TOPPEN^


 

Clos Erasmus

NCco Klub"Vin" præsenterer:

Clos Erasmus laves af René Barbier (Clos Mogador) for hans gode ven, den amerikanske kvinde Daphne Glorian. Vinen er en at Priorats helt store stjerner, hvilket vinjournalister fra hele verden for længst har opdaget (har blandt andet i flere årgange fået op til 99 point af Robert Parker).

Daphne Glorian var sammen med Rene Barbier blandt de første af en lille eksklusiv række af frygtløse pionerer, der havde sat sig for at give det lille vindistrikt Priorat en tiltrængt renæssance.

Rene Barbiers ide med vinen er, at den gerne skulle afspejle Daphnes temperament og karisma. Dette kommer der en fantastik vin ud af. Druesammensætningen varierer fra år til år, men ligger sædvanligvis tæt op af dette forhold: 65% Grenache, 20% Cabernet Sauvignon, og 15% Syrah. Clos Erasmus lagres på 100% nye franske egetræsfade.

Det teatralske navn Erasmus fandt Daphne Glorian på, da vineriet i sin tid blev indrettet i det lille teater i Gratallops.

Da Daphne bor i USA bliver langt hovedparten af de få producerede flasker solgt på det amerikanske marked.
 

Til NCco Klub"Vin"

Til BERETNINGER

Til PRIORAT

Til ^TOPPEN^


 
                   Vin-sortiment...                 
Clos Erasmus

På Clos Erasmus er udbyttet meget lavt, og hver vinstok giver kun ½ kg. druer. Vinene er generelt alkoholrige, intense og mørke frugtbomber.
 
Vinen er et sandt mirakel. Styrken, fastheden og elegancen er uden sidestykke i Daphnes vine. Alle processer i dyrkningen og produktionen er i så lille en kvantitativ skala, at de kan udføres af én kvinde. Daphne Glorian kontrollerer alt arbejdet på de bare 2 hektarer vinmarker, og fra vinstokke plantet så sent som i 1990 produceres Clos Erasmus af Grenache, Cabernet Sauvignon og Syrah.

Druesorter:
65% Grenache
20% Cabernet Sauvignon
15% Syrah
Afhængig af årgangen

Lagring:
14 – 18 måneder på nye franske træfade

Laurel
Laurel er 2. vinen til Clos Erasmus. Den produceres med nøjagtig den samme omhu som Clos Erasmus. Det eneste, der adskiller vinene, er den endelige udvælgelse af fade. Hvert år skubber Daphne et par fade til side inden den endelige blanding af Erasmus. Det kommer der således Laurel ud af. Vinen er ligesom sin ”storesøster” et sandt mirakel.

Druesorter:
65% Grenache
20% Cabernet Sauvignon
15% Syrah
Afhængig af årgangen

Lagring:
14 – 18 måneder på nye franske træfade

 

 

Til NCco Klub"Vin"

Til BERETNINGER

Til PRIORAT

Til ^TOPPEN^


 

Alvaro Palacios

NCco Klub"Vin" præsenterer:

Alvaro Palacios Winery
Søren Frank har på fornemste vis beskrevet Alvaro Palacios og hans sortiment af vine, som følger: ”Det er vinen l’Ermita, som kæmper med Pingus om at være Spaniens dyreste, der har opbygget Alvaros fantastiske renommé. Den driftige vinmager, hvis familie kommer fra Rioja, laver i dag både vine der og i Bierzo, men det er og bliver Priorat-vinene, som er hans vartegn. Palacios er et stykke fra at være fuldt bio, men tilsyneladende er det i den rigtige retning, han bevæger sig. Frem for alt er det Alvaros læretid i Bordeaux, der skinner igennem i vinene – ikke mindst l’Ermita og Dofi er præget af det stærkt ristede, nærmest kaffeagtige træ, som man også finder i Bordeaux.”

Alvaros nyeste projekt er Bierzo, et idyllisk vinområde gemt i bjergene i det nordvestlige Spanien. Druen er Mencia, som er unik for området, men nært beslægtet med Pinot Noir. Jordbunden er verdens mest komplekse, - alt fra gammel havbund til skifer. Vinstokkene er 60 til 100 år gamle - og vinen ganske enkelt fortryllende.

Og det nye projekt giver Søren Frank følgende ord med på vejen: ”Potentialet i Bierzo synes ikke helt opfyldt” står der i Oxford Vin leksikon. Det er et statement, som jeg absolut kan dementere efter at have smagt disse Bierzo-vine, som laves af Alvaro Palacios og især hans nevø, Ricardo.

De er simpelthen nogle af de mest spændende i Spanien lige nu… nogle af de vine, som står stærkest frem med meget store energi og lysende renhed.”

 
                   Vin-sortiment...                 


 
 

 

 Smagsnoter


L' Ermita:

Tæt mørk farve med et let lilla skær.

Duften har toner af nyristet kaffe, kirsch, brombær, lakrids og kul!!!!!

Som ung er vinen lidt lukket i smagen, men den har dog en let sødme i de modne tanniner samt en flot balance.

Topvin – Meget, meget dyr!!!

 

Les Terrasses:

Meget mørk og intens med en duft af mørke kirsebær, lakrids og mineraler.                   

Smagen er saftig med masser af modne tanniner og en lang vedvarende eftersmag.
 

 

 

 

Finca Dofí:

Tæt mørk farve med et let lilla skær i kanten. Duften er fyldt med akacie, mineraler, brombær, mørke kirsebær, lakrids og egetræ.

Smagen er rig og intens med fede modne tanniner.

 

 

Camins del Priorat:

Meget elegant Prioratduft med toner af solbær, blommer og brombær.

Smagen er charmerende og elegant med diskrete tanniner

 

 

 

Til NCco Klub"Vin"

Til BERETNINGER

Til PRIORAT

Til ^TOPPEN^


 


 


 



 

Til NCco Klub"Vin"

Til BERETNINGER

Til PRIORAT

Til ^TOPPEN^


 

Costers del Siurana - Clos de l'Obac

NCco Klub"Vin" præsenterer:


Costers del Siurana (Clos de l'Obac)
Afores, s/n, 43737 Gratallops ¤ tlf. +34 977 83 92 76 ¤ Link: Vin-gårdens hjemmeside >

 

 
Costers del Siurana

Vinhuset blev grundlagt af ægteparret Carles Pastrana og Mariona Jarque i 1987. Carles Pastrana er journalist fra Tarragona og Mariona Jarque er ønolog fra Barcelona.

De ankom til området i slutningen af 70'erne og var som moderne pionerer med til at starte bølgen om "de nye Priorat vine". Målet var igen at lave vine i stil med de gamle vine som karteuserkloster Scala Deis munke lavede efter dets stiftelse i det XII århundrede.

I 1991 fik Carles Pastrana sin vin Clos de L'Obac 1989 optaget på bladet Slow Foods liste over verdens bedste vine. Det markerede et gennembrud for Priorat og siden er områdets vine blevet stadig mere efterspurgte med Clos de L'Obac blandt de mest populære!

Mariona Jarque og Carles Pastrana I


Costers del Siurana-vinenes internationale anerkendelse skyldes deres dybde, elegance og struktur. Disse særlige kvaliteter er opnået gennem konstante bestræbelser fra Pastrana-Jarque familien med bidrag fra et særligt team af eksperter/ønologer, der bl.a. er efterkommere efter de gamle vinmagere, der dyrkede vinstokke og lavede vin i henhold til de regler, der blev fastsat af de munke, der kom til Priorat fra Frankrig i det 11. århundrede. I dag fortjener hver og en af medlemmerne af denne usædvanlige gruppe mennesker ros for, at vine som Clos de l'Obac og Miserere med deres egenskaber er anerkendt for deres kvalitet rundt om i hele verden, og det er takket være dem, at vingården i byen Gratallops konstant bliver besøgt af folk fra alle kontinenter.
 


"Clos de l'Obac systemet"

Vinene fra Clos de l'Obac og Miserere ejendommene og fra Dolç de l'Obac og Kyrie vinmarkerne er lavet af en blanding af druesorter. Metoden er baseret på et system, der involverer de samme sorter og den samme procentvise fordeling af druer hvert år, i henhold til en specifik fordeling, der er blevet valgt for hver af de fire vine. Formålet med denne metode er at sikre, at hvert år vil de særlige kendetegn ved områdets klima være dem, der definerer personligheden og karakteren for hver vin, således at de ikke har karakter af en tilfældig blanding, der bruges til at justere årgangen. Med dette system er
udfordringen, uanset de klimatiske varianter, at producere en stor vin i hver høst, en vin, der afspejler de særlige træk ved årets fire sæsoner som helhed.
 


Costers del Siurana-vinene gennemgår en meget præcis og omhyggelig modningsproces på fade. Når vinfremstillingen er fuldført, afhængig af udetemperaturen, bliver vinen overladt til hvile i tre eller fire måneder i gærings- og opbevaringstanke i kontakt med den intense vinterkulde for at frembringe en fysisk stabilisering uden at skulle bruge køling og omrøring. Derefter bliver vinen overført, altid ved hjælp af tyngdekraften, til modningen, hvor det opbevares i fade af fransk eg af Limousin, Allier og Nevers sorter, hvor vinen forbliver mellem ti og femten måneder afhængigt af de særlige kendetegn ved årgangen. I løbet af denne tid gennemgår vinen en dekanteringsproces, som gennemføres manuelt ved anvendelse af lys til kontrol med henblik på at separere bundfaldet, som er aflejret på bunden af ​​fadene og som ellers kunne medføre en snavset vin eller ændre dens gode smag. I løbet af denne modningsperiode bliver tønderne udsat for Priorats vinterkulde for at få endnu en naturlig stabilisering. Ligeledes drages der fordel af denne tid på året til at udføre manuelle præciseringer med æggehvider, fad for fad. 
 


Vinens udvikling i flasken

Druerne fra Costers del Siurana-ejendommene høstes i henhold til de modnings-parametre, vingården fastlægger på grundlag af hvert års klima. Forvandlet af vingårdens særlige vinfremstillings- og modningsprocesser på fadene, bliver de til store vine, der i flasken under gode opbevaringsforhold, bevarer og forbedrer vinen i årevis. 

Siden den første høst i 1989, viser vine fra Clos de l'Obac og Miserere ejendommene, at hvis de opbevares under rette temperatur, lys og fugtighed, en fremragende udvikling og kan nydes over en lang periode, afhængigt af tempoet i modningsprocessen i flasken, som følger af de karakteristika, der markerer hver årgang. I det hele taget har vinene fra denne vingård en enestående struktur og fremragende organoleptiske egenskaber, det vil sige sanselige oplevelser som smag, syn, duft.
 

 

Til NCco Klub"Vin"

Til BERETNINGER

Til PRIORAT

Til ^TOPPEN^


 
                   Vin-sortiment...                 


 

 

 

 Smagsnoter

Clos De L'Obac

Druerne Garnacha, Cabernet Sauvignon, Syrah, Merlot og Cariñena. Lagret på helt nye franske egetræsfade.

Meget tæt, skinnende farve.

Meget elegant næse af røde bær og modne bærfrugter.

I munden, kødfuld, lang, kompleks og mineralsk.

 

 


 


Miserere
Druerne Garnacha, Tempranillo, Cabernet Sauvignon, Merlot og Cariñena fra gamle vinstokke (over 40 år gamle). Lagret på 1. og 2. års franske egetræsfade.

Tæt farve med mørklilla skær.

I næsen, god mineralsk baggrund med noter af solbær og skovbær.

I munden, lang og velafbalanceret. Stor, elegant og femenin Priorat vin.

Begrænset årlig produktion. Vinen må gerne dekanteres så den åbner sig optimalt. Lagringspotentiale 25 - 30 år under de rigtige kælderforhold.

Dolc De L'obac

Druerne Cabernet Sauvignon og Syrah. Vinen lagres på helt nye fade af fransk oprindelse.

Sød dessert vin med stor koncentration og 16 % alkohol indhold.

Rigtig flot til pate, foie-gras og store blåskimmeloste.

Begrænset årlig produktion på ca. 3700 flasker, da marken (Camp dels Espills) kun er på 1, 05 ha.

Flasken åbnes og dekanteres meget langsomt. Serveres ved 15 grader c. i STORE glas, og med max. 25% indhold af Dolc i glasset.

Kyrie

Den er lavet af Granacha, Macabeo og Xarel.lo med blot et strejf af Moscatel.

Bare 3.500 flasker af denne vin er lavet og de lave udbytter, fade gæring og lagring i nye franske egetræsfade, gøre det til en udsøgt vin værd at indsamle.

Hvidvinen Kyrie er krydret og meget struktureret – bestemt en meget interessant hvidvin, men ikke en terrassevin.



 


 

Til NCco Klub"Vin"

Til BERETNINGER

Til PRIORAT

Til ^TOPPEN^


 


Besøg på Costers del Siruana

Min vin-ekspert besøgte vingården i juli 2010. Her er hans konklusion på besøget:
"Der var en personlig og meget engageret rundvisning ved ejeren og vinmageren, Carlos Pastrana, selv. Og selv om det er en efterhånden verdensberømt vin (Clos de L’Obac), er mængderne så små, at bodegaen selv stadig nærmest virkede som en lidt hyggelig familiebodega i størrelsen og fornemmelsen."
Som tidligere nævnt var jeg selv så heldig at besøge vingården i maj 2012.

Vi var en gruppe på 8 personer, der var på tur til Barcelona og tog en afstikker på et døgn til Priorat.

Det blev en oplevelse af de helt store, bl.a. besøget på Costers del Siruana.

Jeg kan fuldt ud tilslutte mig min vin-eksperts konklusion.

Hvis du vil se mere om mit besøg, så klik her >

 

 

 

Til NCco Klub"Vin"

Til BERETNINGER

Til PRIORAT

Til ^TOPPEN^


 

Mas Martinet

NCco Klub"Vin" præsenterer:

Mas Martinet, Priorat
Biologen Jose Luis Perez har skabt vingården Clos Martinet. Familien Perez vinøse fremtid er i den grad sikret, da José Luis datter, Sara har vist sig at være et af Spaniens største vintalenter. Hun har i øvrigt dannet par med Rene Barbiers søn, Rene Jr, fra Clos Mogador. Dette ægtepar har gang i utallige vinprojekter rundt om i Spanien. Hjemmebanen er dog Priorat, og for Saras vedkommende står vinvuggen stadig på Clos Martinet, som hun i dag har overtaget det produktionsmæssige ansvar for.

Mas Martinet Assessoraments blev grundlagt i slutningen af 2001 som følge af 2. generations overtagelse af Mas Martinet Viticultors. Efter overtagelsen var det naturligt at drage nytte af den erfaring og kommunikative evner, som grundlæggeren af Mas Martinet Viticultors, Josep Lluís Pérez, er i besiddelse af ved at starte en ny aktivitet, nemlig rådgivning om alle spørgsmål i forbindelse med vindyrkning. Deres mål er at lave vinmarker med druer af høj kvalitet, som igen vil give mulighed for at producere vine af høj kvalitet med maksimal produktivitet under hensyntagen til miljøet.
 
For at kunne tilbyde virksomheder bedre rådgivning, er firmaets erfaring baseret på undersøgelser og forsøg foretaget i to vinmarker, der dækker 8,5 hektar. Vinmarkerne er Serra Alta og Mas Sero.                                       I
I disse vinmarker er der opbygget forskellige typer af terrasser, der faktisk har været en følge af udviklingen af de nødvendige arbejder for at forbedre jorden foretaget fra 1986 til 2005.

Målet har altid været at optimere jordens udnyttelse og minimere den visuelle påvirkning af landskabet. I Priorat, hvor terrasserne er temmelig stejle, er det særligt svært, men det er lykkedes at designe forskellige modeller med tilfredsstillende resultat.



 


J
I forhold til vin-planterne, er der udviklet nogle metoder ved hjælp af særlige espalier.
Med dem kan der dyrkes druer af høj kvalitet, selv med meget kraftige planter.


Serra Alta

Mas Sero

 

På vingården er der designet et vinfremstillings-system med et pumpesystem i et lukket kredsløb, der er mere hygiejnisk og miljøvenligt.

 

 

 

Til NCco Klub"Vin"

Til BERETNINGER

Til PRIORAT

Til ^TOPPEN^


 

 Vin-sortiment I

Der produceres ca. 3000 kasser på Mas Martinet fra vingårdens 10 hektar vinmarker. Omkring halvdelen af produktionen er 2. vinen Martinet Bru. Markerne er beplantet med 45% Grenache, 20% Cabernet Sauvignon, 20% Merlot, 5% Syrah og 10% Carignan. Vinstilen er meget kraftig og maskulin, høj alkohol, godt suppleret af en kraftig dosis ny eg, som den intense vin opsuger i fin stil. Clos Martinet er måske den mest ”Bordeauxagtige” af Prioratvinene, og samtidig den mest holdbare. Denne vingård er en af Spaniens mest sagnomspundne.

Clos Martinet

Druer: Grenache-blanding (Grenache er den dominerende drue, men alt afhængig af årgang også tilsat Syrah, Carignan, Cabernet Sauvignon og Merlot).

Alkohol:
14,5%

Lagring:
18 måneder i 60% nye franske egetræsfade og aftappes ufiltreret.

Smagsnoter:
En dybt koncentreret, kompleks og smukt defineret vin, rugende blåbær, solbær, tørrede urter, mineraler og krydderier, meget intens, lang ekspansiv og opløftende finish.
Martinet Brut

Druer:
Grenache-blanding (Grenache er den dominerende drue, men alt afhængig af årgang også tilsat Syrah, Carignan, Cabernet Sauvignon og Merlot).

Lagring:
omkring 17 måneder i franske egetræsfade.

Smagsnoter:
Vinmagasinet september 2007: »5 glas – Fremragende vin«:
»Dejligt glas Priorat til fornuftig pris. Klassisk Garnacha-domineret næse med et let støvet præg af peber, mentol og kamfer. Velkomponeret og velbalanceret vin, med frugt nok til at give krop til en kompakt syrestruktur. Flot.«

 Vin-sortiment II ("nye" vine...)

MARTINET DEGUSTACIÓ No1

MARTINET DEGUSTACIÓ No2

CASPAR

 

Til NCco Klub"Vin"

Til BERETNINGER

Til PRIORAT

Til ^TOPPEN^


 
 

Clos Figueras

NCco Klub"Vin" præsenterer:

 

Clos Figueras
Carrer de la Font, 38, 43737 Gratallops ¤ Tel.: +34 977 83 02 17 ¤ Link: Vin-gårdens hjemmeside >

 
Efter at have udforsket hvert hjørne af planeten, hvor en flaske vin kan sælges, har Christopher Cannan (billedet til højre) haft en lang tilknytning til vine fra Spanien.

I 1978 grundlagde han Europvin, et Bordeaux baseret negociant firma, specialiseret i eksport af top kvalitetsvine fra alle dele af Frankrig, Spanien, Italien og Portugal.
Han "opdagede" Priorat i begyndelsen af 1980 og begyndte at eksportere vinene fra den eneste kvalitets orienteret ejendom i området på det tidspunkt, Celler Scala Dei.

I begyndelsen af 1990 mødte Christopher Alvaro Palacios og René Barbier, og hurtigt erkendte han potentialet ved Priorat-vine under vejledning af denne "nye bølge" af unge producenter.
 
 
I 1997 købte han sammen med sin kone Charlotte Clos Figueras, en 18 hektar stor ejendom, lige nord for den ansete landsbyen Gratallops i hjertet af den bedste produktions zone i Priorat DOQ. Jorden her er den berømte "llicorella" eller skifer, som er hemmeligheden bag den karakteristiske mineralske smag, der rangerer Priorat blandt verdens største vine. Beplantet med de lokale druer Garnacha og Cariñena, og med en dosis på Syrah, Mourvedre og Cabernet Sauvignon, formidler vinene fra Clos Figueras den karakteristiske charme og personlighed i Priorat-vine med stor finesse og enestående elegance. Den internationale vinpresse var hurtig til at genkende de unikke egenskaber. Allerede med årgangen 2001 tildelte Robert Parker Clos Figueras 96 point, og gentog det samme fremragende resultat med årgangen 2005.
 

 
I dag bliver Christopher guided af råd fra Alain Graillot, berømt for sine fantastiske Syrah-baserede vine i Rhône-dalen i Frankrig. Bortset fra de anerkendte rødvine, producerer gården også en fremragende hvidvin (mest baseret på Viognier drue) og desuden en storslået olivenolie.
 

Christopher Cannan, ejer

Miquel Compte, direktør

Jaume Pujol, ønolog

Rachel Richtie, public relations
 
Christopher Cannan er også medejer af den berømte Espectacle vin fra det nærliggende Montsant distriktet, der laves på 100% Grenache fra en 120 år gammel vinmark. Den første årgang i 2004 blev straks en legende, da Parker's gennemgang tildelte denne vin 99 point!

I anerkendelse for hans indsats på vegne af vine fra Frankrig, blev Christopher gjort til "Chevalier de l'Ordre du des Mérite Agricole" af den franske regering i 1999.
 

 
 
 


Vin-sortiment...


Clos Figueres (rød)

Druesorter:
70% Grenache og Carignan, 20% Syrah, 10% Mourvedre og Cabernet Sauvignon.

Vinstokke:
Den gennemsnitlige alder af Cariñena og Garnacha vinstokke er ca. 30-60 år.

Vinifikation og lagring:
Druerne bliver høstet og samlet i 20 kg. containere.
Når de kommer ind på gården, bliver druerne sorteret, så kun de bedste druer anvendes.
"Microvinification" i 500 liter nye egetræsfade.
Lagres 13 måneder i nye og et år gamle Allier egetræsfade på 225 og 300 liter hver.
Yderligere lagring på flaske: 16 til 20 måneder

Smagsnoter: Rig rubinrød farve med vidunderlige dufte af modne brombær og blåbær blandet med den rige mineralske smag af en stor Priorat. På ganen er den imødekommende med ren intens smag og en frodig blød struktur. Fyldt med frisk rød og sort frugt, blandet med mineraler og krydderier. Eftersmagen er lang og blød.


Font de la Figuera Tinto (rød)

Druesorter:
60% Grenache, 10% Carignan, 30% Syrah, Mourvedre og Cabernet Sauvignon.


Vinstokke:
Den gennemsnitlige alder er ca. 11-14 år.


Vinifikation og lagring:
Gæring i 2500 liter kar ved en kontrolleret temperatur.
Vinen modnes i 300 og 500 liter et år gamle franske egetræsfade i 12 måneder før aftapning.
Potentiel lagring på flaske: 10 til 12 å
r


Smagsnoter:

Dyb rubinrød farve med en åben sød bouquet af sorte kirsebær og de klassiske Priorat mineralske toner.


Serras del Priorat (rød)

Druesorter:
60% Grenache, 20% Carignan, 20% Cabernet Sauvignon og Syrah.

Vinstokke:
Den gennemsnitlige alder er ca. 10-12 år.

Vinifikation og lagring:
Gæring i 2500 liter kar ved en kontrolleret temperatur.
Lagres i 8 måneder i 500 liter franske egetræsfade.
Potentiel lagring på flaske: 8 til 10 år

Smagsnoter:
Farve med en vidunderlig lilla nuance. Dristig duftende aroma af alkohol, kakao, kaffe og gløder af trækul. Det kommer som en overraskelse, at man støder på bestemte aromatiske noter, som er typisk for fremstilling af hvide vine, - et karakteristisk træk, der giver vinen en fin balsamico surhedsgrad i næsen.
Dette er en rund, fyldig vin, saftig og intens, med blot en snert af kulsyreholdig livlighed, men hvis det ønskes at nyde den på sit optimale, så vent et stykke tid og lad det bundfælde sig.


Font de la Figuera Blanco (hvid)

Druesorter:
85% Viognier, 10% Grenache Blanc, 5% Chenin Blanc.

Vinstokke:
Den gennemsnitlige alder er ca. 11-14 år.

Vinifikation og lagring:

Efter at druerne er presset, gæres de i et 1000 liter rustfrit stålkar ved en kontrolleret temperatur på omkring 16 °.
Lagring i rustfri stålkar i 6 måneder før aftapning efter en let filtrering.
Potentiel lagring på flaske: 3 til 5 år

Smagsnoter:
Stråagtig farve med duft af toastagtig eg, grapefrugt, mandarin, pærer og mineralsk stenet.
På ganen vægtig og alkoholisk med mineralsk bid. Lang finish af vanilje, og et varigt indtryk af en god balance og viskositet.


Olivenolie

Appellation: DO Siurana
 
Sort:
100% Arbequina fra træer, der er 300 år gamle og mere på Clos Figueras ejendom.

Produktion:
Efter høsten i november bliver oliven først vasket, og derefter koldpresset, efterfulgt af centrifugering og let filtrering. En procedure, der forhindrer enhver ændring i temperatur og holder olien helt naturligt.

Surhedsgrad:
Mindre end 1%, som alle ekstra jomfruolie.

Smagsnoter:
En dejlig glat aromatisk olivenolie med en perfekt balance mellem frugt og syre. På ganen har olien en harmonisk kompleks smag med antydninger af vilde urter, artiskokker, grønne tomater, æbler og friskplukkede mandler. Et strejf af bitterhed giver olien et livlig, forfriskende "kick" i afslutningen - et sikkert tegn på kvalitet. - Arbequina oliven fra de forrevne Priorat bjerge, inden for DO Siurana-appellationen er udsøgt og værdsat for deres finesse og harmoni.

 

 
 
Besøg på Clos Figueras

Som tidligere nævnt var jeg selv så heldig at besøge vingården i maj 2012.

Vi var en gruppe på 8 personer, der var på tur til Barcelona og tog en afstikker på et døgn til Priorat.

Det blev en oplevelse af de helt store, bl.a. besøget på Clos Figueras.

Hvis du vil se mere om mit besøg, så klik her >

 
 

 

Celler Cal Pla

NCco Klub"Vin" præsenterer:

Celler Cal Pla
Vi slutter rundturen i Priorat hos en af de gamle, mere traditionelle producenter.

Vi er her prismæssigt i en helt anden verden. Topvinen koster ca. 18 € – og det er vel en faktor 3-12 på mange af de andre nævnte vine.

I byen Porrera med en befolkning på knap 500 indbyggere, ligger den lille vingård, Celler Cal Pla, der blev grundlagt i 1814, og de nuværende ejere købte gården i 1929 og har dyrket vin i 7 generationer.
Vingårdens kældre strækker sig ind under byen.


Min vineksperts besøg på vingården var lidt af en oplevelse.

Rundvisningen blev foretaget af en søn, medens hele familien pænt ventede på at han blev færdig med rundvisningen.

 

Vin-sortiment...

Flere varianter med følgende "hoved-vine"...


Mas d'en Compte
Rød – 1. vin

Cal Pla
Rød – 2. vin

Mas d'en Compte
Hvid – 1. vin

Cal Pla
Hvid – 2. vin

Mas d'en Compte
Rosé

 

Vin-beskrivelser og smagsnoter...

Mas d'en Compte
Crianza – Rød – 1. vin
Druer: 50% Cariñena, 40% Garnacha og 10% Cabernet Sauvignon, alle fra gamle vinstokke: 20 år gammel Garnacha/ Cabernet og 60 år gamle Carignan.
Lagring: 14 måneder i nye franske (70%) og amerikanske (30%) egetræsfade og 8 måneder i flaske.
Alkohol: 14,5% vol.
Smagsnoter: Blækagtig rubinrød i farven, kraftfuld aroma af brombær og hindbær, mørk chokolade, krydderurter, kanel og muskatnød, meget udtalt og fuld af moden blomme frugt med mineralske noter, god struktur, fløjlsagtig konsistens, fantastisk dybde med en mindeværdig finish af stor stil og imponerende vedholdenhed.
Cal Pla
Crianza – Rød – 2. vin

Druer: 50% Garnacha, 45% Cariñena og 5% Cabernet Sauvignon.

Lagring: 14 måneder på amerikansk (15%) og fransk (85%) egetræ.

Smagsnoter: Lys rød rubin farve. Frugt med muskatnød, kanel og hvid peber næse. En vin af karakter, medium krop, tør, koncentreret ribs og solbær, stikkelsbær-frugt med god syre og bløde læderagtig tanniner. Langvarig finish.

Mas d'en Compte
Hvid

Druer: 60% Garnacha Blanca, 20% Picapoll, 10% Pansa, 10% Macabeo.

Lagring: I 80% nye franske og 20% amerikanske egetræsfade i 6 måneder. Vinen aftappes i en Bourgogne stil flaske.

Alkohol: 13,5%

Smagsnoter: En flot og spændende kompleks næse af sukkersøde pære og æble, ananas, grapefrugt, kiwi, kakao, abrikoser, ristede mineraler, meget fuld og smøragtig på ganen med stor koncentreret og rig tekstur af kødfulde ananas, fersken, mineraler, perfekt samlet med en afbalanceret syre og storslåede langvarig finish.

Cal Pla
Hvid

Druer:
40% Garnacha Blanca, 30% Macabeo, 30% Moscatel fra gennemsnitligt 20 år gamle vinstokke.

Lagring:
5 måneder i rustfri ståltanke.

Alkohol:
13,5%

Smagsnoter:
Lys gylden gul,aromatisk, koncentreret fersken næse. Intens rigdom af tropiske frugter - ananas, litchiblommer og fersken, honningagtig og smøragtig med stor krop og langvarig finish.

Mas d'en Compte
Rosé

Druer:
50% Garnacha Roja (gris) og 50% Picapoll Negre fra 15 år gamle vinstokke.

Lagring:
I 3 år gamle fade.

Alkohol:
14,5%

Smagsnoter:
Rosé med god struktur.