|
|
Drue-sorter |
|
|
|
I Spanien er det, udover de internationalt kendte
druer som Cabernet, Merlot og Syrah, især de lokale druer som ses og
især i forskellige lokale varianter. Det gør Spanien til et
interessant vinland med mange spændende vine.
Priorat vine har traditionelt været en blanding af sorter, og tidligere var de fleste beplantninger af Carinena og Grenache. I dag tegner de sig kun for omkring 30 procent hver, medens Cabernet Sauvignon, Merlot og Syrah får stadig større betydning. Kun omkring syv procent af beplantninger er hvide sorter. Anvendte druer: Cabernet Sauvignon, Carignan (syn.
Cariflena, Mazuelo), Grenache (syn. Garnacha Tinto), Merlot,
Mourvedre (syn. Monastrell), Syrah, Viura (syn.
Macabeo), Grenache Blanc (syn. Garnacha Bianca), Chenin Blanc,
Viognier, Pedro Ximenez, Xarel-lo, Moscatel. |
|
Cabernet Sauvignon (rød) Cabernet Sauvignon er verdens mest berømte drue. Den har bredt sig fra de store Bordeaux slotte, til den ganske vinverden. Det mest usædvanlige ved denne drue er dens evne til altid at smage som sig selv uanset hvor den er plantet, samtidig med at smagen tydeligt afspejler lokale forhold som jordbund, klima og den behandling som vinen har fået. F.eks. er denne drue særlig god til fadlagring, og erfaringer har vist at specielt visse franske og amerikanske egesorter, går godt i spænd med vinen. En anden ting der adskiller Cabernet Sauvignon fra andre druesorter, er dens store indhold af fenoler. Dette betyder at man relativt let kan producere mørke og alkoholrige vine, der kan bære fadlagring. Druens smagsmæssige styrke ligger ikke så meget i den primære frugtaroma, som i de mere subtile smagsstoffer, der udvikler sig i løbet af årene på flaske, ved en kompleks vekselvirkning mellem forbindelser fra frugt, gæring, alkohol og eg. Ofte fører denne virkning til en mørk, garvesyrerig (tannin-rig) vin, med en dejlig duft af æbler eller solbær. Faktisk er det sådan, at Cabernet Sauvignons smagsindtryk er så voldsomt, at selv om planten tvinges til at give et højt udbytte ved kunstvanding, og selvom den vinificeres uden kontakt med egefade, kan den producere en vin med et vist genkendeligt slægtskab med Bordeaux vinene. I dag er Cabernet Sauvignon verdens mode-drue nr. 1, og den plantes stort set alle steder hvor der dyrkes vin. Druen skal dog have det varmt for at skabe rigtigt gode resultater, og det har i de senere år ført til en produktion af super Cabernet Sauvignon vine også i Spanien. Carignan (syn. Cariflena, Mazuelo) (rød) Denne sent modnende blå druesort er af spansk oprindelse og en af de klassiske spanske druer. Den er dog hastigt på tilbagetog især fordi planten er ekstra følsom overfor meldug, vinskimmel, råd og ormeangreb, og det betyder at der skal bruges betragtelige mængder sprøjtegift for at dyrke den. Klaserne sidder så tæt på vinstokken, at de kun kan høstes manuelt og hertil kommer, at druen har lidt for meget frugtsyre, garvesyre, farve og bitterhed, mens den totalt mangler charme og finesse. Vine på Cariñena er ikke til at drikke som unge, men de er heller ikke værd at gemme. Det eneste positive ved Cariñena er udbyttet! Druen giver nemt op mod 200 hl/ha. - Druen benyttes i dag især som blandingsdrue i Priorat. Grenache Noir (syn. Garnacha Tinto)
(rød) Merlot (rød)
|
|
Viura (syn. Macabeo)
(hvid)
Viognier (hvid) Pedro Ximénez (hvid)
Xarel-lo (hvid)
|
Geografi |
![]() |
![]() |
![]()
|
Klima
Vejrforholdene er ekstreme i Priorat. Om sommeren kan
dagtemperaturen let overstige 40 grader, hvorefter den om natten
falder til omkring 10 grader. Nedbøren er særdeles sparsomt med en
årlig nedbørsmængde på bare 500 mm, ofte dog kun 300 mm. For at
vinplanter skal kunne overleve disse ekstreme forhold, må de have en
perfekt sundhedstilstand. Kun de stærkeste overlever, men dette
garanterer samtidig kun sunde og meget koncentrerede druer. Det
gennemsnitlige høstudbytte er på bare 10 hl/ha, hvilket nok ikke ses
ret meget lavere noget andet sted i verden.
Terroir Meget anderledes end
resten af Katalonien. Fin vulkan jord med små flinte sten og masser
af mineraler. |
|
|
Årgangsvurdering |
Vurderings-skala: 1. Excellent 2. Meget god 3. God 4. Normal 5. Dårlig
Årgang/Vurdering: |
![]()
|
Vine og producenter |
Så følger lidt om områdets
vine og producenter, som min vin-ekspert og/eller jeg har besøgt eller har et særligt kendskab til… |
|
Clos Mogador |
NCco Klub"Vin" præsenterer: |
|
|
|
![]()
|
![]() ![]() ![]() |
|
![]() |
|
![]() |
![]() |
Vindyrkningen foregår udelukkende biodynamisk.
Druerne høstes i små plastikkasser, og bringes hele til vineriet. Høsten varer i 2½ måned, helt fra sidst i august og frem til først i oktober. Det er for at sikre, at alle druer høstes præcist, når Barbier mener, at de har den rette modenhed. I øvrigt mener han ikke, at druerne må blive for overmodne. I vineriet sorteres druerne og opdeles efter farve !!!! Hver kulør vinificeres for sig, og alle druer afstilkes. Gæringen er lang, ofte op til 40 dage, og foregår i 500 liters åbne træfade. Den malolaktiske gæring starter herefter, mens vinen endnu opholder sig i de store 500 liters fade. Dette er ret usædvanligt, da man i store træfade ikke har helt samme kontrol over temperaturen, hvilket er helt vitalt under den malolaktiske gæring. Vinen føres herefter til 225-liters barriques,
hvoraf 80% er nye, 20% er to-års fade. Vinene flaskelagrer i 8-9 måneder inden de sælges. Også dette er usædvanligt for området, idet Mogadors Clos-søstre sælges umiddelbart efter at de er tappet på flaske. |
![]()
|
|
![]() |
|
|||
![]() ![]() |
Clos Mogador Clos Mogador er den mest autentiske af Priorat-vinene. Vinene er sorte, intense og ekstremt koncentreret. Duften er mættet med bæraroma, og de mange tanniner er godt hengemt under lag af sødme og ekstrakt. Det anbefales at dekantere vinene. |
![]() ![]() |
Manyetes Vinen Manyetes er et nyt projekt fra Rene Barbier, første årgang var 1999. Den produceres fra en lille parcel på Mogadorejendommen, hvor Carinyena (70%) og Garnacha (30%) har en gennemsnitlig alder på ca. 80 år. Produktionen er meget begrænset (i år 2001, kun 10.000 fl.). Manyetes er kraftigere og mere rustik end den elegante Mogador |
![]()
|
Clos Nelin Hvidvinene i Priorat hører bestemt til sjældenhederne. Ikke desto mindre er de bedste dog et bekendskab værd. Clos Nelin er om ikke den bedste, så i hvert fald tæt på. Mogadors nye hvidvin Clos Nelin er for så vidt vinificeret efter samme princip som de røde vine. Ideen er ikke at skabe en ny teknologisk vin, men derimod en naturlig fremstillet hvidvin helt efter Rene Barbiers filosofi. Druesammensætningen er meget speciel, hele 6 forskellige kort er i spil. Alle druer høstes på Barbiers egne marker, men specielt en mark er værd at hæfte sig ved. Viogiervinstokkene står nemlig ved siden af den verdensberømte L’Ermita-vinmark. Kuløren er en gylden glød (Pinot Noir). Bouqueten er aromatisk, krydret og meget intens. Smagen er rig og storladen med masser af frisk frugt. |
Clos Erasmus |
NCco Klub"Vin" præsenterer: |
![]() |
![]() |
Clos Erasmus laves af René Barbier
(Clos Mogador) for hans gode ven, den amerikanske kvinde Daphne
Glorian. Vinen er en at Priorats helt store stjerner, hvilket
vinjournalister fra hele verden for længst har opdaget (har blandt
andet i flere årgange fået op til 99 point af Robert Parker). Daphne Glorian var sammen med Rene Barbier blandt de første af en lille eksklusiv række af frygtløse pionerer, der havde sat sig for at give det lille vindistrikt Priorat en tiltrængt renæssance. Rene Barbiers ide med vinen er, at den gerne skulle afspejle Daphnes temperament og karisma. Dette kommer der en fantastik vin ud af. Druesammensætningen varierer fra år til år, men ligger sædvanligvis tæt op af dette forhold: 65% Grenache, 20% Cabernet Sauvignon, og 15% Syrah. Clos Erasmus lagres på 100% nye franske egetræsfade. Det teatralske navn Erasmus fandt Daphne Glorian på, da vineriet i sin tid blev indrettet i det lille teater i Gratallops. Da Daphne bor i USA bliver langt hovedparten af de få producerede flasker solgt på det amerikanske marked. |
![]() ![]() |
![]() ![]() ![]() |
||
![]() |
Clos Erasmus På Clos Erasmus er udbyttet meget lavt, og hver vinstok giver kun ½ kg. druer. Vinene er generelt alkoholrige, intense og mørke frugtbomber. Vinen er et sandt mirakel. Styrken, fastheden og elegancen er uden sidestykke i Daphnes vine. Alle processer i dyrkningen og produktionen er i så lille en kvantitativ skala, at de kan udføres af én kvinde. Daphne Glorian kontrollerer alt arbejdet på de bare 2 hektarer vinmarker, og fra vinstokke plantet så sent som i 1990 produceres Clos Erasmus af Grenache, Cabernet Sauvignon og Syrah. Druesorter: 65% Grenache 20% Cabernet Sauvignon 15% Syrah Afhængig af årgangen Lagring: 14 – 18 måneder på nye franske træfade |
Laurel |
![]() |
![]() |
|
Alvaro Palacios |
NCco Klub"Vin" præsenterer: |
|
Alvaro Palacios Winery Søren Frank har på fornemste vis beskrevet Alvaro Palacios og hans sortiment af vine, som følger: ”Det er vinen l’Ermita, som kæmper med Pingus om at være Spaniens dyreste, der har opbygget Alvaros fantastiske renommé. Den driftige vinmager, hvis familie kommer fra Rioja, laver i dag både vine der og i Bierzo, men det er og bliver Priorat-vinene, som er hans vartegn. Palacios er et stykke fra at være fuldt bio, men tilsyneladende er det i den rigtige retning, han bevæger sig. Frem for alt er det Alvaros læretid i Bordeaux, der skinner igennem i vinene – ikke mindst l’Ermita og Dofi er præget af det stærkt ristede, nærmest kaffeagtige træ, som man også finder i Bordeaux.” Alvaros nyeste projekt er Bierzo, et idyllisk vinområde gemt i bjergene i det nordvestlige Spanien. Druen er Mencia, som er unik for området, men nært beslægtet med Pinot Noir. Jordbunden er verdens mest komplekse, - alt fra gammel havbund til skifer. Vinstokkene er 60 til 100 år gamle - og vinen ganske enkelt fortryllende. Og det nye projekt giver Søren Frank følgende ord med på vejen: ”Potentialet i Bierzo synes ikke helt opfyldt” står der i Oxford Vin leksikon. Det er et statement, som jeg absolut kan dementere efter at have smagt disse Bierzo-vine, som laves af Alvaro Palacios og især hans nevø, Ricardo. De er simpelthen nogle af de mest spændende i Spanien lige nu… nogle af de vine, som står stærkest frem med meget store energi og lysende renhed.” |
|
![]() ![]() |
![]() ![]() ![]() |
|
![]() |
|
![]() |
![]() |
|
![]() |
|
|
L' Ermita: Tæt mørk farve med et let lilla skær. Duften har toner af nyristet kaffe, kirsch, brombær, lakrids og kul!!!!! Som ung er vinen lidt lukket i smagen, men den har dog en let sødme i de modne tanniner samt en flot balance. Topvin – Meget, meget dyr!!!
|
![]() |
![]() |
Les Terrasses: Meget mørk og intens med en duft af mørke kirsebær, lakrids og mineraler. Smagen er saftig med masser af modne tanniner og en lang
vedvarende eftersmag.
|
Finca Dofí: Tæt mørk farve med et let lilla skær i kanten. Duften er
fyldt med akacie, mineraler, brombær, mørke kirsebær,
lakrids og egetræ.
|
![]() |
![]() |
Camins del Priorat: Meget elegant Prioratduft med toner af solbær, blommer og brombær. Smagen er charmerende og elegant med diskrete tanniner
|
|
|
|
|
|
|
Costers del Siurana - Clos de l'Obac |
NCco Klub"Vin" præsenterer: |
|
|
|
|
|
|
Costers del Siurana Vinhuset blev grundlagt af ægteparret Carles Pastrana og Mariona Jarque i 1987. Carles Pastrana er journalist fra Tarragona og Mariona Jarque er ønolog fra Barcelona. De ankom til området i slutningen af 70'erne og var som moderne pionerer med til at starte bølgen om "de nye Priorat vine". Målet var igen at lave vine i stil med de gamle vine som karteuserkloster Scala Deis munke lavede efter dets stiftelse i det XII århundrede. I 1991 fik Carles Pastrana sin vin Clos de L'Obac 1989 optaget på bladet Slow Foods liste over verdens bedste vine. Det markerede et gennembrud for Priorat og siden er områdets vine blevet stadig mere efterspurgte med Clos de L'Obac blandt de mest populære! |
![]() |
Mariona Jarque og Carles Pastrana I |
|
|
|
|
|
![]() |
![]() |
|
|
Siden
den første høst i 1989, viser vine fra Clos de l'Obac og Miserere
ejendommene, at hvis de opbevares under rette temperatur, lys og
fugtighed, en fremragende udvikling og kan nydes over en lang
periode, afhængigt af tempoet i modningsprocessen i flasken, som
følger af de karakteristika, der markerer hver årgang. I det hele
taget har vinene fra denne vingård en enestående struktur og
fremragende organoleptiske egenskaber, det vil sige sanselige
oplevelser som smag, syn, duft. |
|
|
![]() ![]() ![]() |
|
![]() |
|
![]() |
![]()
|
|
![]() |
|
|
Clos De L'Obac Druerne Garnacha, Cabernet Sauvignon, Syrah, Merlot og Cariñena. Lagret på helt nye franske egetræsfade. Meget tæt, skinnende farve. Meget elegant næse af røde bær og modne bærfrugter. I munden, kødfuld, lang, kompleks og mineralsk.
|
![]() |
![]() |
Miserere Druerne Garnacha, Tempranillo, Cabernet Sauvignon, Merlot og Cariñena fra gamle vinstokke (over 40 år gamle). Lagret på 1. og 2. års franske egetræsfade. Tæt farve med mørklilla skær. I næsen, god mineralsk baggrund med noter af solbær og skovbær. I munden, lang og velafbalanceret. Stor, elegant og femenin Priorat vin. Begrænset årlig produktion. Vinen må gerne dekanteres så den åbner sig optimalt. Lagringspotentiale 25 - 30 år under de rigtige kælderforhold.
|
Dolc De L'obac Druerne Cabernet Sauvignon og Syrah. Vinen lagres på helt nye fade af fransk oprindelse. Sød dessert vin med stor koncentration og 16 % alkohol indhold. Rigtig flot til pate, foie-gras og store blåskimmeloste. Begrænset årlig produktion på ca. 3700 flasker, da marken (Camp dels Espills) kun er på 1, 05 ha. Flasken åbnes og dekanteres meget langsomt. Serveres ved 15 grader c. i STORE glas, og med max. 25% indhold af Dolc i glasset.
|
![]() |
![]() |
Kyrie Den er lavet af Granacha, Macabeo og Xarel.lo med blot et strejf af Moscatel. Bare 3.500 flasker af denne vin er lavet og de lave udbytter, fade gæring og lagring i nye franske egetræsfade, gøre det til en udsøgt vin værd at indsamle. Hvidvinen Kyrie er krydret og meget struktureret – bestemt en meget interessant hvidvin, men ikke en terrassevin.
|
![]() |
![]() |
![]() |
|
|
Besøg på Costers del Siruana Min vin-ekspert besøgte vingården i juli 2010. Her er hans konklusion på besøget: "Der var en personlig og meget engageret rundvisning ved ejeren og vinmageren, Carlos Pastrana, selv. Og selv om det er en efterhånden verdensberømt vin (Clos de L’Obac), er mængderne så små, at bodegaen selv stadig nærmest virkede som en lidt hyggelig familiebodega i størrelsen og fornemmelsen." |
Som tidligere nævnt var jeg selv så heldig at besøge vingården i
maj 2012. Vi var en gruppe på 8 personer, der var på tur til Barcelona og tog en afstikker på et døgn til Priorat. Det blev en oplevelse af de helt store, bl.a.
besøget på Costers del Siruana. |
![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|
![]() |
Mas Martinet |
NCco Klub"Vin" præsenterer: |
![]() |
Mas Martinet, Priorat Biologen Jose Luis Perez har skabt vingården Clos Martinet. Familien Perez vinøse fremtid er i den grad sikret, da José Luis datter, Sara har vist sig at være et af Spaniens største vintalenter. Hun har i øvrigt dannet par med Rene Barbiers søn, Rene Jr, fra Clos Mogador. Dette ægtepar har gang i utallige vinprojekter rundt om i Spanien. Hjemmebanen er dog Priorat, og for Saras vedkommende står vinvuggen stadig på Clos Martinet, som hun i dag har overtaget det produktionsmæssige ansvar for. Mas Martinet Assessoraments blev grundlagt i slutningen af 2001 som følge af 2. generations overtagelse af Mas Martinet Viticultors. Efter overtagelsen var det naturligt at drage nytte af den erfaring og kommunikative evner, som grundlæggeren af Mas Martinet Viticultors, Josep Lluís Pérez, er i besiddelse af ved at starte en ny aktivitet, nemlig rådgivning om alle spørgsmål i forbindelse med vindyrkning. Deres mål er at lave vinmarker med druer af høj kvalitet, som igen vil give mulighed for at producere vine af høj kvalitet med maksimal produktivitet under hensyntagen til miljøet. |
![]() ![]() |
For at kunne tilbyde virksomheder
bedre rådgivning, er firmaets erfaring baseret på undersøgelser og
forsøg foretaget i to vinmarker, der dækker 8,5 hektar. Vinmarkerne
er Serra Alta og Mas Sero.
I I disse vinmarker er der opbygget forskellige typer af terrasser, der faktisk har været en følge af udviklingen af de nødvendige arbejder for at forbedre jorden foretaget fra 1986 til 2005. Målet har altid været at optimere jordens
udnyttelse og minimere den visuelle påvirkning af landskabet. I
Priorat, hvor terrasserne er temmelig stejle, er det særligt svært,
men det er lykkedes at designe forskellige modeller med
tilfredsstillende resultat.
|
|
På vingården er der designet et vinfremstillings-system med et pumpesystem i et lukket kredsløb, der er mere hygiejnisk og miljøvenligt.
|
![]() |
![]() |
![]() |
|
|
![]() |
|
|
Der produceres ca. 3000 kasser på Mas Martinet fra vingårdens 10 hektar vinmarker. Omkring halvdelen af produktionen er 2. vinen Martinet Bru. Markerne er beplantet med 45% Grenache, 20% Cabernet Sauvignon, 20% Merlot, 5% Syrah og 10% Carignan. Vinstilen er meget kraftig og maskulin, høj alkohol, godt suppleret af en kraftig dosis ny eg, som den intense vin opsuger i fin stil. Clos Martinet er måske den mest ”Bordeauxagtige” af Prioratvinene, og samtidig den mest holdbare. Denne vingård er en af Spaniens mest sagnomspundne. | |||
|
|
||
Clos Martinet Druer: Grenache-blanding (Grenache er den dominerende drue, men alt afhængig af årgang også tilsat Syrah, Carignan, Cabernet Sauvignon og Merlot). Alkohol: 14,5% Lagring: 18 måneder i 60% nye franske egetræsfade og aftappes ufiltreret. Smagsnoter: En dybt koncentreret, kompleks og smukt defineret vin, rugende blåbær, solbær, tørrede urter, mineraler og krydderier, meget intens, lang ekspansiv og opløftende finish. |
Martinet Brut Druer: Grenache-blanding (Grenache er den dominerende drue, men alt afhængig af årgang også tilsat Syrah, Carignan, Cabernet Sauvignon og Merlot). Lagring: omkring 17 måneder i franske egetræsfade. Smagsnoter: Vinmagasinet september 2007: »5 glas – Fremragende vin«: »Dejligt glas Priorat til fornuftig pris. Klassisk Garnacha-domineret næse med et let støvet præg af peber, mentol og kamfer. Velkomponeret og velbalanceret vin, med frugt nok til at give krop til en kompakt syrestruktur. Flot.« |
|
![]() |
|
MARTINET DEGUSTACIÓ No1 |
MARTINET DEGUSTACIÓ No2 |
CASPAR |
|
![]() |
![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|
|
|