|
|
Clos Figueras |
Efter at have udforsket hvert hjørne af planeten,
hvor en flaske vin kan sælges, har Christopher Cannan (billedet til
højre) haft en lang tilknytning til vine fra Spanien. I 1978 grundlagde han Europvin, et Bordeaux baseret negociant firma, specialiseret i eksport af top kvalitetsvine fra alle dele af Frankrig, Spanien, Italien og Portugal. Han "opdagede" Priorat i begyndelsen af 1980 og begyndte at eksportere vinene fra den eneste kvalitets orienteret ejendom i området på det tidspunkt, Celler Scala Dei. I begyndelsen af 1990 mødte Christopher Alvaro Palacios og René Barbier, og hurtigt erkendte han potentialet ved Priorat-vine under vejledning af denne "nye bølge" af unge producenter. |
![]() |
|
|
I 1997 købte han sammen med sin kone Charlotte Clos Figueras, en 18 hektar stor ejendom, lige nord for den ansete landsbyen Gratallops i hjertet af den bedste produktions zone i Priorat DOQ. Jorden her er den berømte "llicorella" eller skifer, som er hemmeligheden bag den karakteristiske mineralske smag, der rangerer Priorat blandt verdens største vine. Beplantet med de lokale druer Garnacha og Cariñena, og med en dosis på Syrah, Mourvedre og Cabernet Sauvignon, formidler vinene fra Clos Figueras den karakteristiske charme og personlighed i Priorat-vine med stor finesse og enestående elegance. Den internationale vinpresse var hurtig til at genkende de unikke egenskaber. Allerede med årgangen 2001 tildelte Robert Parker Clos Figueras 96 point, og gentog det samme fremragende resultat med årgangen 2005. |
|
I dag bliver Christopher guided af råd fra Alain Graillot, berømt for sine fantastiske Syrah-baserede vine i Rhône-dalen i Frankrig. Bortset fra de anerkendte rødvine, producerer gården også en fremragende hvidvin (mest baseret på Viognier drue) og desuden en storslået olivenolie. |
|
|
|
|
Christopher Cannan, ejer |
Miquel Compte, direktør |
Jaume Pujol, ønolog |
Rachel Richtie, public relations |
Christopher Cannan er også medejer af den berømte
Espectacle vin fra det nærliggende Montsant distriktet, der laves på
100% Grenache fra en 120 år gammel vinmark. Den første årgang i 2004
blev straks en legende, da Parker's gennemgang tildelte denne vin 99
point!
I anerkendelse for hans indsats på vegne af vine
fra Frankrig, blev Christopher gjort til "Chevalier de l'Ordre du
des Mérite Agricole" af den franske regering i 1999. |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|
|
|
Clos Figueres (rød) |
![]() |
Druesorter: 70% Grenache og Carignan, 20% Syrah, 10% Mourvedre og Cabernet Sauvignon. Vinstokke: Den gennemsnitlige alder af Cariñena og Garnacha vinstokke er ca. 30-60 år. Vinifikation og lagring: Druerne bliver høstet og samlet i 20 kg. containere. Når de kommer ind på gården, bliver druerne sorteret, så kun de bedste druer anvendes. "Microvinification" i 500 liter nye egetræsfade. Lagres 13 måneder i nye og et år gamle Allier egetræsfade på 225 og 300 liter hver. Yderligere lagring på flaske: 16 til 20 måneder Smagsnoter: Rig rubinrød farve med vidunderlige dufte af modne brombær og blåbær blandet med den rige mineralske smag af en stor Priorat. På ganen er den imødekommende med ren intens smag og en frodig blød struktur. Fyldt med frisk rød og sort frugt, blandet med mineraler og krydderier. Eftersmagen er lang og blød. |
![]() |
Font de la Figuera Tinto (rød) |
![]() |
Druesorter: 60% Grenache, 10% Carignan, 30% Syrah, Mourvedre og Cabernet Sauvignon.
|
![]() |
Serras del Priorat (rød) |
![]() |
Druesorter: 60% Grenache, 20% Carignan, 20% Cabernet Sauvignon og Syrah.
Vinstokke: Vinifikation og lagring:
Smagsnoter: |
![]() |
Font de la Figuera Blanco (hvid) |
![]() |
Druesorter: 85% Viognier, 10% Grenache Blanc, 5% Chenin Blanc. Vinstokke: Den gennemsnitlige alder er ca. 11-14 år. Vinifikation og lagring: Efter at druerne er presset, gæres de i et 1000 liter rustfrit stålkar ved en kontrolleret temperatur på omkring 16 °. Lagring i rustfri stålkar i 6 måneder før aftapning efter en let filtrering. Potentiel lagring på flaske: 3 til 5 år
Smagsnoter: |
![]() |
Olivenolie |
![]() |
Appellation: DO Siurana Sort: 100% Arbequina fra træer, der er 300 år gamle og mere på Clos Figueras ejendom. Produktion: Efter høsten i november bliver oliven først vasket, og derefter koldpresset, efterfulgt af centrifugering og let filtrering. En procedure, der forhindrer enhver ændring i temperatur og holder olien helt naturligt. Surhedsgrad: Mindre end 1%, som alle ekstra jomfruolie. Smagsnoter: En dejlig glat aromatisk olivenolie med en perfekt balance mellem frugt og syre. På ganen har olien en harmonisk kompleks smag med antydninger af vilde urter, artiskokker, grønne tomater, æbler og friskplukkede mandler. Et strejf af bitterhed giver olien et livlig, forfriskende "kick" i afslutningen - et sikkert tegn på kvalitet. - Arbequina oliven fra de forrevne Priorat bjerge, inden for DO Siurana-appellationen er udsøgt og værdsat for deres finesse og harmoni. |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Besøg på Clos Figueras Som tidligere nævnt var jeg selv så heldig at besøge vingården i maj 2012. Vi var en gruppe på 8 personer, der var på tur til Barcelona og tog en afstikker på et døgn til Priorat. Det blev en oplevelse af de helt store, bl.a.
besøget på Clos Figueras. |
![]() |
![]() |
![]() |