Clos Mogador

NCco Klub"Vin" præsenterer:


Clos Mogadors ejer René Barbier kom oprindeligt til Priorat fra Penedès, hvor han også var involveret i vinavl. Der findes den dag i dag vine fra Penedès med Réne Barbier-navnet på, men familien har intet med disse vine at gøre. Penedès vinene ejes af Frexinet-gruppen. Familien Barbier udvandrede omkring år 1880 fra Rhônedalen, og flugten fra vinlusen førte dem over Pyrenæerne til Spanien.

Barbier var den første af en lille eksklusiv række af frygtløse pionerer, der havde sat sig for at give det lille vindistrikt Priorat en tiltrængt renæssance. Førhen kendte man kun Priorat for gamle stærke og lettere oxyderede Ranciovine. - Arbejdet med at gøre området klart til produktion af moderne verdensklassesvine var dog langsommeligt og særdeles farligt. Priorat er jo en stor gold klipperig stenørken. Det kan være vanskeligt at forestille sig, at vinavl overhovedet er muligt i dette område.

På Clos Mogador er udbyttet meget lavt, og hver vinstok giver kun ½ kg. druer. Vinene er generelt alkoholrige, intense og mørke frugtbomber.

René Barbier påbegyndte sit livsværk Clos Mogador i starten af 1980'erne. Han var blandt pionererne, og med til at gøre Clos-vinene verdensberømte. Barbier valgte de stejleste bjergvægge, da de anlagte terrasser her giver de bedste dræningsforhold.

Clos Mogador er den mest autentiske af Priorat-vinene. Det ville være fristende at kunstvande i denne tørre egn, men helt i tråd med Barbiers vinfilosofi, anvendes ikke kunstvanding. I det hele taget forsøger han at gøre det så vanskeligt som muligt for vinplanterne, for derved at begrænse produktionen og øge kvaliteten og intensiteten. Mange vinstokke bukker da også under for denne tortur - men som Barbier siger "Det er naturens lov, kun de stærkeste overlever".

På Clos Mogadors 20 ha. stejle terrasser gror Garnacha (Grenache), Cabernet Sauvignon, Syrah, Cariñena, Mourvedre og Petit Verdot. Druerne fermenteres naturligvis hver for sig, og lagres på små franske fade, hvoraf 50% udskiftes hvert år. René Barbier vinificerer udover Clos Mogador samtidig en anden kultvin - Clos Erasmus. Han er ligeledes forbillede og stor inspirationskilde for alle de nye producenter i området.

Vinene er sorte, intense og ekstremt koncentreret. Duften er mættet med bæraroma, og de mange tanniner er godt hengemt under lag af sødme og ekstrakt. Det anbefales at dekantere vinene. Clos Mogador vurderes af kendere af dette distrikt, altid som værende blandt de 3 bedste Priorat-vine.


 

Til NCco Klub"Vin"

Til BERETNINGER

Til PRIORAT

Til ^TOPPEN^


 
                   Vin-sortiment...                 
 
Vindyrkningen foregår udelukkende biodynamisk.

Druerne høstes i små plastikkasser, og bringes hele til vineriet. Høsten varer i 2½ måned, helt fra sidst i august og frem til først i oktober. Det er for at sikre, at alle druer høstes præcist, når Barbier mener, at de har den rette modenhed. I øvrigt mener han ikke, at druerne må blive for overmodne.

I vineriet sorteres druerne og opdeles efter farve !!!! Hver kulør vinificeres for sig, og alle druer afstilkes.

Gæringen er lang, ofte op til 40 dage, og foregår i 500 liters åbne træfade. Den malolaktiske gæring starter herefter, mens vinen endnu opholder sig i de store 500 liters fade. Dette er ret usædvanligt, da man i store træfade ikke har helt samme kontrol over temperaturen, hvilket er helt vitalt under den malolaktiske gæring.

Vinen føres herefter til 225-liters barriques, hvoraf 80% er nye, 20% er to-års fade.

Aftapningen foregår uden filtrering. Alt bundfaldet, der er så vigtig for vinens liv, er blevet spist og integreret i vinen. Heller ikke klaring af vinen er ifølge René Barbier nødvendig. Aftapningen foregår altid ved fuldmåne, og dette forsikrede Barbier, er ikke bare hokuspokus, men derimod et naturfænomen, der i århundreder har været kendt blandt vinproducenter.

Vinene flaskelagrer i 8-9 måneder inden de sælges. Også dette er usædvanligt for området, idet Mogadors Clos-søstre sælges umiddelbart efter at de er tappet på flaske.

 

Til NCco Klub"Vin"

Til BERETNINGER

Til PRIORAT

Til ^TOPPEN^


 

 Smagsnoter


Clos Mogador

Clos Mogador er den mest autentiske af Priorat-vinene.

Vinene er sorte, intense og ekstremt koncentreret. Duften er mættet med bæraroma, og de mange tanniner er godt hengemt under lag af sødme og ekstrakt. Det anbefales at dekantere vinene.


Manyetes

Vinen Manyetes er et nyt projekt fra Rene Barbier, første årgang var 1999. Den produceres fra en lille parcel på Mogadorejendommen, hvor Carinyena (70%) og Garnacha (30%) har en gennemsnitlig alder på ca. 80 år. Produktionen er meget begrænset (i år 2001, kun 10.000 fl.). Manyetes er kraftigere og mere rustik end den elegante Mogador

 

Clos Nelin

Hvidvinene i Priorat hører bestemt til sjældenhederne. Ikke desto mindre er de bedste dog et bekendskab værd. Clos Nelin er om ikke den bedste, så i hvert fald tæt på. Mogadors nye hvidvin Clos Nelin er for så vidt vinificeret efter samme princip som de røde vine. Ideen er ikke at skabe en ny teknologisk vin, men derimod en naturlig fremstillet hvidvin helt efter Rene Barbiers filosofi. Druesammensætningen er meget speciel, hele 6 forskellige kort er i spil. Alle druer høstes på Barbiers egne marker, men specielt en mark er værd at hæfte sig ved. Viogiervinstokkene står nemlig ved siden af den verdensberømte L’Ermita-vinmark.
Kuløren er en gylden glød (Pinot Noir). Bouqueten er aromatisk, krydret og meget intens. Smagen er rig og storladen med masser af frisk frugt.
 

Til NCco Klub"Vin"

Til BERETNINGER

Til PRIORAT

Til ^TOPPEN^