"Elements of Wine" |
 |
|
Området |
PRIORAT - Catalonien
Priorat er et landdistrikt med små søvnige bjerglandsbyer i det
sydlige Catalonien, kun ca. 150 km og 2 timers kørsel fra Barcelona.
Dette er et vidunderligt sted for naturelskere, da århundreders
fattigdom betyder, at det meste af området ser ud som det gjorde i
middelalderen, med uberørte naturlandskaber afbrudt af herregårde,
små hyggelige landsbyer, borge samt historiske kirker og kapeller.
|

Priorat har nogle af de mest
dramatisk beliggende vinmarker i Europa, med terrasser med
vinmarker, der skærer sig ind i de stejle bjergskråninger i op til
800 meters højde, så al høst må foretages med håndkraft.
Området har et meget tørt klima og
mager jordbund, hvor vinplanternes rødder breder sig vidt ud i søgen
efter væde. Lokalt siger man at Priorat-vinplanter kan suge vand ud
af sten. Naturen giver ekstra hjælp, med store variationer i
temperaturen mellem dag og nat, og mellem sommer og vinter. Altså et
klima og jordbund, der er ideel til vindyrkning.
Priorat’s barske forhold gør, at
vindyrkningen ikke er intensiv og heraf følger lave udbytter, der
gør det muligt at fremstille koncentrerede og karakterfulde vine.
Områdets vinfremstillings-historie
strækker sig helt tilbage til middelalderen, hvor munkene i et
lokalt kloster begyndte at lave vin, men det øde, vilde og stejle
bjerglandskab i Catalonien var ved at gå i glemmebogen, da 4 venner
opdagede mulighederne sidst i 80’erne og gjorde Priorat til kult.
I dag laves de bedste vine rundt
omkring bjergbyen Gratallops af en gruppe nye talentfulde vin-magere
anført af de 4 venner: Rene Barbier (vingården Clos Mogador), hvis
forfædre har været vindyrkere i Frankrig, den Bordeaux-uddannede
ønolog Alvaro Palacios (Clos Dofi), som bragte en guldgrube af
erfaringer fra Château Petrus med sig, biologen Jose Luis Perez (Clos
Martinet) og Carlos Pastrana (Clos de L’Obac).
Rødvinene i ny stil er enorme,
seriøse og fantastisk fyldige, mens vine i gammel stil er tunge,
overalkoholiske og oxyderede, skønt de bedste traditionelle vine
lander et sted midt imellem. Priorat er en af landets ældste
appellationer og lægger op til at blive Spaniens superstar i dette
århundrede. Allerede i dag er Priorat’s top-vine nogle af de dyreste
i Spanien.
Der fremstilles også lidt hvidvine,
og i de senere år er der kommet en række spændende vine på Garnache
Blanco druen på markedet (overraskende komplekse a la’
Rhône-hvidvine), rosévine (nogle med en god struktur) og søde vine.
Fakta
Provins: Tarragona
Vingårde: 82
Vinareal: 1724 ha
Produktion: 3.035 l (i 1000) - Max produktion pr. ha i hl:
42
Blev DO (klassifikation) i: 1954
Der exporteres ca. 45%
|
Jeg var så heldig at besøge Priorat i
maj 2012. Vi var en gruppe på 8
personer, der var på tur til Barcelona og tog en afstikker på et
døgn til Priorat.
Det blev en oplevelse af de helt store.
Så skulle man
som vinelsker
få lyst til at
besøge det skønne og bjergrige Priorat og den charmerende
lille bjerglandsby Gratallops |
 |
(Klik her - for at se billeder mm. fra Gratallops
^) |
|
Klassifikations-system |
 |
 |
 |
DO (DENOMINACIÓN DE ORIGEN)
Spanien har, ligesom Frankrig og Italien, en vinlov som
klassificerer vinene. Seneste er trådt i kraft i august 2003.
Den spanske DO klassifikation kan umiddelbart sammenlignes med den
franske AOC og det italienske DOC begreb. Det er her alle de kendte
spanske vindistrikter og regioner hører til. Hver DO har en
kontrolindstans der sammen med hovedkontoret i Madrid udformer
regler for hektarudbytte, druesorter m.m. og kontrollerer at
reglerne overholdes.
Priorat blev DO i 1954.Den spanske
vinlovgivning gælder for hele landet og for alle DO-distrikter. Når
der kræves lagring på egetræsfad, skal det være et fad, som er
mindre end 1000 liter, og det skal være enten amerikansk eller
fransk eg.
- Vino Joven, Roble mfl. er unge vine
med ingen eller kun kort fadlagring.
- Crianza rød er lagret på egetræ i
mindst seks måneder, og må først sælges efter to hele
kalenderår. De fleste DO’er har sat minimumlagringen til 12
måneder på fad.
- Reserva rød skal tilbringe tre
kalenderår i bodegaen, heraf mindst 1 år på eg. De må først
sælges i det fjerde år.
- Gran Reserva rød, der ifølge loven kun
må være vin fra særdeles gode år. Den skal kunne tåle at ligge
to kalenderår på træfade og derefter tre år på flaske og må
først sælges i sit sjette år.
 |
|
I Spanien er det, udover de internationalt kendte
druer som Cabernet, Merlot og Syrah, især de lokale druer som ses og
især i forskellige lokale varianter. Det gør Spanien til et
interessant vinland med mange spændende vine.
Priorat vine har traditionelt været en
blanding af sorter, og tidligere var de fleste beplantninger af
Carinena og Grenache. I dag tegner de sig kun for omkring 30 procent
hver, medens Cabernet Sauvignon, Merlot og Syrah får stadig større
betydning. Kun omkring syv procent af beplantninger er hvide sorter.
Anvendte druer: Cabernet Sauvignon, Carignan (syn.
Cariflena, Mazuelo), Grenache (syn. Garnacha Tinto), Merlot,
Mourvedre (syn. Monastrell), Syrah, Viura (syn.
Macabeo), Grenache Blanc (syn. Garnacha Bianca), Chenin Blanc,
Viognier, Pedro Ximenez, Xarel-lo, Moscatel.
|

^Cabernet Sauvignon^

^Carignan^

^Grenache Noir^

^Mourvedre^

^Merlot^

^Syrah^ |
Cabernet Sauvignon (rød)
Cabernet Sauvignon er verdens mest berømte drue. Den har bredt sig
fra de store Bordeaux slotte, til den ganske vinverden. Det mest
usædvanlige ved denne drue er dens evne til altid at smage som sig
selv uanset hvor den er plantet, samtidig med at smagen tydeligt
afspejler lokale forhold som jordbund, klima og den behandling som
vinen har fået. F.eks. er denne drue særlig god til fadlagring, og
erfaringer har vist at specielt visse franske og amerikanske
egesorter, går godt i spænd med vinen.
En anden ting der adskiller Cabernet Sauvignon fra andre druesorter,
er dens store indhold af fenoler. Dette betyder at man relativt let
kan producere mørke og alkoholrige vine, der kan bære fadlagring.
Druens smagsmæssige styrke ligger ikke så meget i den primære
frugtaroma, som i de mere subtile smagsstoffer, der udvikler sig i
løbet af årene på flaske, ved en kompleks vekselvirkning mellem
forbindelser fra frugt, gæring, alkohol og eg. Ofte fører denne
virkning til en mørk, garvesyrerig (tannin-rig) vin, med en dejlig
duft af æbler eller solbær. Faktisk er det sådan, at Cabernet
Sauvignons smagsindtryk er så voldsomt, at selv om planten tvinges
til at give et højt udbytte ved kunstvanding, og selvom den
vinificeres uden kontakt med egefade, kan den producere en vin med
et vist genkendeligt slægtskab med Bordeaux vinene.
I dag er Cabernet Sauvignon verdens mode-drue nr. 1, og den plantes
stort set alle steder hvor der dyrkes vin. Druen skal dog have det
varmt for at skabe rigtigt gode resultater, og det har i de senere
år ført til en produktion af super Cabernet Sauvignon vine også i
Spanien.
Carignan (syn. Cariflena,
Mazuelo) (rød)
Denne sent modnende blå druesort er af spansk oprindelse og en af de
klassiske spanske druer. Den er dog hastigt på tilbagetog især fordi
planten er ekstra følsom overfor meldug, vinskimmel, råd og
ormeangreb, og det betyder at der skal bruges betragtelige mængder
sprøjtegift for at dyrke den. Klaserne sidder så tæt på vinstokken,
at de kun kan høstes manuelt og hertil kommer, at druen har lidt for
meget frugtsyre, garvesyre, farve og bitterhed, mens den totalt
mangler charme og finesse. Vine på Cariñena er ikke til at drikke
som unge, men de er heller ikke værd at gemme. Det eneste positive
ved Cariñena er udbyttet! Druen giver nemt op mod 200 hl/ha. - Druen
benyttes i dag især som blandingsdrue i Priorat.
Grenache Noir (syn. Garnacha Tinto)
(rød)
Denne blå drue, der stammer fra Spanien, er i dag verdens næstmest
plantede. Den er mest kendt for sine præstationer i Rhône i
Frankrig, men oprindeligt stammer den formentligt fra Aragon,
hvorfra den bredte sig til Rioja og Navarra. Det er en nøjsom
plante, der vokser bedst ved rimeligt høj varme og på tørre, gerne
golde, skråninger. Druerne modner tidligt og giver et ret højt
alkoholindhold, og selvom de mangler lidt syre har de til gengæld en
fyldig frugtrigdom med peber-undertoner. Dette giver ofte svagt
aromatiske vine, med en frugtagtig duft, der besidder en god krop,
men ikke megen farve.
I Spanien dyrkes Garnacha især i nord og øst, og den er særligt
vigtig i områder som Rioja (hvor den ofte blandes med Tempranillo),
Navarra, Cariñena, La Mancha, Peñedès, Somontano, Tarragona,
Utiel-Requena og sidst, men ikke mindst i Priorat. Det er i Priorat
at Garnacha yder noget af sit ypperste, og der er mange beviser fra
dette område på, at Garnacha kan lægge ryg til store, dybe, mørke og
kraftige rødvine.
Mourvedre (syn. Monastrell) (rød)
Denne blå drue har meget små og kompakte drueklasser, og stammer fra
Spanien. Druen er i dag Spaniens næstvigtigste drue og trives godt i
Spanien da den springer sent ud og modner ekstremt sent, hvilket
betyder at den skal have en lang og varm vækstperiode for at trives.
Generelt laves der berusende vine med et højt alkoholindhold af de
tykskallede druer, og vinen har en tendens til en vildtagtig smag
mens den er ung. Traditionelt skal en solo Monastrell have lagret på
egetræsfade for at den rigtigt kan komme til sin ret. Derefter skal
den ligge en del år på flaske, for at blive ordentligt afbalanceret.
Det betyder naturligvis at den slags vine bliver dyre og derfor ser
man kun sjældent Monastrell alene, selvom disse vine i dag er i
fremgang. Generelt spiller den anden violin i blandingsvine, hvor
den ofte blandes med Grenache Noir.
Merlot (rød)
Merlot er den mest plantede blå druesort i Bordeaux og herfra har
den bredt sig til resten af verden. Normalt anvendes Merlot som
partner for den mere strenge og aristokratiske Cabernet Sauvignon.
Merlot har den fordel at den nemmere modnes og giver et bedre
udbytte end Cabernet Sauvignon. Vinen på Merlot er meget svær at
beskrive og det eneste som næsten alle kan blive enige om er, at den
er meget glat og blød.
Syrah (rød)
Syrah duren er en af de klassiske franske druer og samtidig en af de
ædleste i verden.
Planten er rimeligt produktiv og resistent mod sygdomme. Den sætter
knopper og modnes sent, men heldigvis ikke så sent at de giver
problemer. Under de bedste forhold og med begrænset udbytte giver
Syrah en mørk, alkoholrig og kraftig vin, der indeholder så meget
garvesyre, at vinen er endog meget holdbar. Syrah vine som drikkes
før de er fuldt flaskemodne, kan smage tarveligt og surt og endda
lugte af brændt gummi.
Når Syrah er bedst smager og dufter den af violer, mørk chokolade og
varme solbær og med alderen udvikler den en røget og krydret
undertone. Druen går voldsomt frem i Spanien i øjeblikket da dens
kompleksitet og ynde virker som en magnet på både vinbønder og
vinelskere.
|

^Viura^

^Grenache Blanc^

^Chenin Blanc^

^Viognier^

^Pedro Ximénez^

^Xarel-lo^

^Moscatel de Alexandria^ |
Viura (syn. Macabeo)
(hvid)
Denne grønne druesort er den mest plantede i det nordlige Spanien.
Når Macabeo plukkes tidligt bliver den enten en ret karakterløs
hvidvin, en nyttig ingrediens i rosévin eller (som i Spanien) et
middel til at lysne kraftige rødvine. Plukkes druerne når de er mere
modne, får vinen en tendens til let blomstersmag og ret lav syre.
Det er en meget kraftfuld vinplante, der sætter knopper ret sent,
hvilket er praktisk i egne med frost om foråret. Den kan være
temmelig produktiv og så længe efteråret er tørt er der ikke fare
for råd. Vinen på Macabeo besidder en evne til at modstå oxidering,
og det har gjort den meget populæri i Rioja, hvor den (under navnet
Viura) har udkonkurreret Malvasia og Garnacha Blanca. Udover sin
enorme popularitet i Rioja dyrkes den også en del i Peñedès, hvor
den ofte anvendes i de mousserende Cava vine. I Frankrig bruges
Macabeo næsten altid til blandingshvidvine, og ofte anvendes den
sammen med druerne Bourbourlenc og Grenache Blanc.
Grenache Blanc (syn. Garnacha Bianca)
(hvid)
Dette er den grønne version af den meget kendte Grenache Noir. Den
producerer fede, bløde hvidvine med masser af smag. I Spanien er
Grenache Blanc hovedsagelig brugt i Alella, Priorat, Tarragona,
Rioja og Navarra.
Chenin Blanc (hvid)
Denne grønne drue er formentlig verdens mest alsidige druesort. Den
er i stand til at producere nogle af de fineste, længstlevende søde
hvidvine, men den anvendes også hyppigt til almindelig konsumvin.
Det er en kraftig plante og den har en tendens til at sætte tidlige
knopper og modnes sent. Vinene dufter af honning og fugtigt hø og
smager af citron, abrikos og akaciehonning. Druen besidder en
naturligt høj syre og det fungerer godt i Spanien med varmen som kan
modne druerne og undgå at vinen bliver bidende, spids og ubehagelig.
Viognier (hvid)
Viognier er en lidt overset druesort, der dog er ved at manifestere
sig som en af de helt store grønne sorter. Chardonnay og Sauvignon
Blanc er i dag de to helt store og allestedsnærværende sorter.
Chardonnay er ofte den tykke faglagrede vin, mens Sauvignon Blanc er
en helt tør og frisk vin. Viognier er i stigende grad ved at placere
sig lige imellem de to, som værende en frisk, let sødlig vin, med
både krydrede og parfumerede aromaer.
Ung Viognier er en frisk vin der egner sig godt som en apéritif. Det
er også en meget aromatisk, floral og krydret vin med duft af viol,
fersken, abrikos, æble og pære. Hvis vinen ikke er fadlagret er den
lidt skarpere med et citruspræg og vægt på stenfrugten. Er den
fadlagret bliver den mere cremet med toner af smør, røg og vanille.
Vinen en en perfekte ledsager til asiatisk og krydret mad, hvor den
lette sødme og krydrede duft, går godt i spænd med maden. Maden skal
være fyldig og have karakter.
Viognier dufter af Muskat, Abrikos, Akacie, Honning, Viol, Pære,
Fersken.
Pedro Ximénez (hvid)
Den grønne Pedro Ximénez forbindes uundgåeligt med det sydlige
Spanien, hvor den især anvendes til Sherry og lignende forstærkede
vine. Traditionelt tørres druerne i solen for at få så højt
sukkerindhol som muligt, og derefter fremstilles intenst søde,
fyldige og rosinagtige vine på dem. Nogle laver dog også almindelige
hvidvine på Pedro Ximénez, men disse er som regel både tynde og
sjaskede. Udenfor Sherry området findes Pedro Ximénez især i
Valencia, men der er spredt beplantninger over hele det sydlige af
landet.
Xarel-lo (hvid)
Xarel-lo er udbredt i det nordøstlige Spanien og giver det fundament
af tyngde, kraft og alkohol, som understøtter en god Cava. Den giver
en meget aromatisk vin og dufter af abrikos og citrus, og som også
indgår godt i hvidvine.
Moscatel / Muscat (hvid)
Muscat er ikke, som man ellers skulle tro, navnet på en enkelt grøn
druesort. Faktisk er den en hel familie af druer, hvor nogle er
meget gode og andre kloner er af ringe kvalitet. Druernes farve kan
også variere mellem lys grøn og mørkeblå. Muscat er
formentligt den ældste kendte drue i verden. Muscat druen er en
lille rund drue, der besidder en god krydret smag og en antydning af
orangeblomster. Det er en sart plante, der er ret følsom overfor
sygdomme, men som alligevel er verdens tolvte mest plantede drue.
Traditionelt bruges den i Spanien til søde, lyse og krydrede
appelsinsmagende dessertvine eller som en lille pikant tilsætning i
tørre hvidvine, f.eks. druen Moscatel de Alexandria, som menes at
være et af de ældste og mindst modificerede medlemmer af den store
Muscat familie.
 |

 |
Klima
Vejrforholdene er ekstreme i Priorat. Om sommeren kan
dagtemperaturen let overstige 40 grader, hvorefter den om natten
falder til omkring 10 grader. Nedbøren er særdeles sparsomt med en
årlig nedbørsmængde på bare 500 mm, ofte dog kun 300 mm. For at
vinplanter skal kunne overleve disse ekstreme forhold, må de have en
perfekt sundhedstilstand. Kun de stærkeste overlever, men dette
garanterer samtidig kun sunde og meget koncentrerede druer. Det
gennemsnitlige høstudbytte er på bare 10 hl/ha, hvilket nok ikke ses
ret meget lavere noget andet sted i verden.
Terroir
Meget anderledes end
resten af Katalonien. Fin vulkan jord med små flinte sten og masser
af mineraler.
Men man kan dårligt kalde Priorats jorde for marker. Der er nærmere
tale om terrasser på bjergsider, anlagt af de frygtløse pionerer med
tonsvis af dynamit. Jordbunden er i dag dækket af ca. 50 cm lag af
skiferflager, der giver den mørke næringsfattige stenfulde jord
perfekte dræningsforhold. Vandet trænger nemt igennem til et lavere
niveau på 15-20 meter, hvor vandet samles for senere at blive hentet
op af de stærkeste vinstokke. Skiferstene er ligeledes perfekte
solfangere og holder på varmen til de kølige nætter, hvilket giver
særdeles gunstige modningsforhold. |
Vurderings-skala:
1. Excellent
2. Meget god
3. God
4. Normal
5. Dårlig
Årgang/Vurdering:
2009 ?
2008 Meget god
2007 Meget god
2006 Meget god
2005 Excellent
2004 Excellent
2003 Meget god
2002 God
2001 Excellent
2000 Excellent
1999 Meget god
1998 Excellent
1997 God
1996 Excellent
1995 Excellent
1994 Meget god
1993 Excellent
1992 Meget god
1991 God
1990 God
1989 God
1988 God
1987 God
1986 God
1985 Meget god
1984 God
1983 God
1982 Meget god
1981 Meget god
1980 Meget god
1979 Excellent
1978 Excellent
1977 God
1976 God
1975 God
1974 Excellent
1973 Excellent
1972 Dårlig
1971 God
1970 Normal
1969 Dårlig
1968 Excellent
1967 God
1966 God
1965 God
1964 Excellent
1963 God
1962 God
1961 God
1960 God |




|
Så følger lidt om områdets
vine og producenter,
som min vin-ekspert og/eller jeg har besøgt eller har et særligt kendskab til…
|
 |
Clos Mogadors ejer René Barbier kom oprindeligt til Priorat fra
Penedès, hvor han også var involveret i vinavl. Der findes den
dag i dag vine fra Penedès med Réne Barbier-navnet på, men
familien har intet med disse vine at gøre. Penedès vinene ejes
af Frexinet-gruppen. Familien Barbier udvandrede omkring år 1880
fra Rhônedalen, og flugten fra vinlusen førte dem over
Pyrenæerne til Spanien.
Barbier var den første af en lille eksklusiv række af frygtløse
pionerer, der havde sat sig for at give det lille vindistrikt
Priorat en tiltrængt renæssance. Førhen kendte man kun Priorat
for gamle stærke og lettere oxyderede Ranciovine. - Arbejdet med
at gøre området klart til produktion af moderne
verdensklassesvine var dog langsommeligt og særdeles farligt.
Priorat er jo en stor gold klipperig stenørken. Det kan være
vanskeligt at forestille sig, at vinavl overhovedet er muligt i
dette område.
På Clos Mogador er udbyttet meget lavt, og hver vinstok giver
kun ½ kg. druer. Vinene er generelt alkoholrige, intense og
mørke frugtbomber.
René Barbier påbegyndte sit livsværk Clos Mogador i starten af
1980'erne. Han var blandt pionererne, og med til at gøre
Clos-vinene verdensberømte. Barbier valgte de stejleste
bjergvægge, da de anlagte terrasser her giver de bedste
dræningsforhold.
Clos Mogador er den mest autentiske af Priorat-vinene. Det ville
være fristende at kunstvande i denne tørre egn, men helt i tråd
med Barbiers vinfilosofi, anvendes ikke kunstvanding. I det hele
taget forsøger han at gøre det så vanskeligt som muligt for
vinplanterne, for derved at begrænse produktionen og øge
kvaliteten og intensiteten. Mange vinstokke bukker da også under
for denne tortur - men som Barbier siger "Det er naturens lov,
kun de stærkeste overlever".
På Clos Mogadors 20 ha. stejle terrasser gror Garnacha (Grenache),
Cabernet Sauvignon, Syrah, Cariñena, Mourvedre og Petit Verdot.
Druerne fermenteres naturligvis hver for sig, og lagres på små
franske fade, hvoraf 50% udskiftes hvert år. René Barbier
vinificerer udover Clos Mogador samtidig en anden kultvin - Clos
Erasmus. Han er ligeledes forbillede og stor inspirationskilde
for alle de nye producenter i området.
Vinene er sorte, intense og ekstremt koncentreret. Duften er
mættet med bæraroma, og de mange tanniner er godt hengemt under
lag af sødme og ekstrakt. Det anbefales at dekantere vinene.
Clos Mogador vurderes af kendere af dette distrikt, altid som
værende blandt de 3 bedste Priorat-vine.
|


 |
Vindyrkningen foregår udelukkende biodynamisk.
Druerne høstes i små plastikkasser, og bringes
hele til vineriet. Høsten varer i 2½ måned, helt fra sidst i august
og frem til først i oktober. Det er for at sikre, at alle druer
høstes præcist, når Barbier mener, at de har den rette modenhed. I
øvrigt mener han ikke, at druerne må blive for overmodne.
I vineriet sorteres druerne og opdeles efter farve
!!!! Hver kulør vinificeres for sig, og alle druer afstilkes.
Gæringen er lang, ofte op til 40 dage, og foregår
i 500 liters åbne træfade. Den malolaktiske gæring starter herefter,
mens vinen endnu opholder sig i de store 500 liters fade. Dette er
ret usædvanligt, da man i store træfade ikke har helt samme kontrol
over temperaturen, hvilket er helt vitalt under den malolaktiske
gæring.
Vinen føres herefter til 225-liters barriques,
hvoraf 80% er nye, 20% er to-års fade.
Aftapningen foregår uden filtrering. Alt bundfaldet, der er så
vigtig for vinens liv, er blevet spist og integreret i vinen. Heller
ikke klaring af vinen er ifølge René Barbier nødvendig. Aftapningen
foregår altid ved fuldmåne, og dette forsikrede Barbier, er ikke
bare hokuspokus, men derimod et naturfænomen, der i århundreder har
været kendt blandt vinproducenter.
Vinene flaskelagrer i 8-9 måneder inden de sælges.
Også dette er usædvanligt for området, idet Mogadors Clos-søstre
sælges umiddelbart efter at de er tappet på flaske. |

 |
 |
 |
 |

 |
Clos Mogador
Clos Mogador er den mest autentiske af Priorat-vinene.
Vinene er sorte, intense og ekstremt koncentreret. Duften er
mættet med bæraroma, og de mange tanniner er godt hengemt
under lag af sødme og ekstrakt. Det anbefales at dekantere
vinene. |

 |
Manyetes
Vinen Manyetes er et nyt projekt fra Rene Barbier, første
årgang var 1999. Den produceres fra en lille parcel på
Mogadorejendommen, hvor Carinyena (70%) og Garnacha (30%)
har en gennemsnitlig alder på ca. 80 år. Produktionen er
meget begrænset (i år 2001, kun 10.000 fl.). Manyetes er
kraftigere og mere rustik end den elegante Mogador |

 |
Clos Nelin
Hvidvinene i Priorat hører bestemt til sjældenhederne. Ikke
desto mindre er de bedste dog et bekendskab værd. Clos Nelin
er om ikke den bedste, så i hvert fald tæt på. Mogadors nye
hvidvin Clos Nelin er for så vidt vinificeret efter samme
princip som de røde vine. Ideen er ikke at skabe en ny
teknologisk vin, men derimod en naturlig fremstillet hvidvin
helt efter Rene Barbiers filosofi. Druesammensætningen er
meget speciel, hele 6 forskellige kort er i spil. Alle druer
høstes på Barbiers egne marker, men specielt en mark er værd
at hæfte sig ved. Viogiervinstokkene står nemlig ved siden
af den verdensberømte L’Ermita-vinmark.
Kuløren er en gylden glød (Pinot Noir). Bouqueten er
aromatisk, krydret og meget intens. Smagen er rig og
storladen med masser af frisk frugt. |
 |
Clos Erasmus laves af René Barbier
(Clos Mogador) for hans gode ven, den amerikanske kvinde Daphne
Glorian. Vinen er en at Priorats helt store stjerner, hvilket
vinjournalister fra hele verden for længst har opdaget (har blandt
andet i flere årgange fået op til 99 point af Robert Parker).
Daphne Glorian var sammen med Rene Barbier blandt de første af en
lille eksklusiv række af frygtløse pionerer, der havde sat sig for
at give det lille vindistrikt Priorat en tiltrængt renæssance.
Rene Barbiers ide med vinen er, at den gerne skulle afspejle Daphnes
temperament og karisma. Dette kommer der en fantastik vin ud af.
Druesammensætningen varierer fra år til år, men ligger sædvanligvis
tæt op af dette forhold: 65% Grenache, 20% Cabernet Sauvignon, og
15% Syrah. Clos Erasmus lagres på 100% nye franske egetræsfade.
Det teatralske navn Erasmus fandt Daphne Glorian på, da vineriet i
sin tid blev indrettet i det lille teater i Gratallops.
Da Daphne bor i USA bliver langt hovedparten af de få producerede
flasker solgt på det amerikanske marked. |
Alvaro Palacios Winery
Søren Frank har på fornemste vis beskrevet Alvaro Palacios og hans
sortiment af vine, som følger: ”Det er vinen l’Ermita, som kæmper
med Pingus om at være Spaniens dyreste, der har opbygget Alvaros
fantastiske renommé. Den driftige vinmager, hvis familie kommer fra
Rioja, laver i dag både vine der og i Bierzo, men det er og bliver
Priorat-vinene, som er hans vartegn. Palacios er et stykke fra at
være fuldt bio, men tilsyneladende er det i den rigtige retning, han
bevæger sig. Frem for alt er det Alvaros læretid i Bordeaux, der
skinner igennem i vinene – ikke mindst l’Ermita og Dofi er præget af
det stærkt ristede, nærmest kaffeagtige træ, som man også finder i
Bordeaux.”
Alvaros nyeste projekt er Bierzo, et idyllisk vinområde gemt i
bjergene i det nordvestlige Spanien. Druen er Mencia, som er unik
for området, men nært beslægtet med Pinot Noir. Jordbunden er
verdens mest komplekse, - alt fra gammel havbund til skifer.
Vinstokkene er 60 til 100 år gamle - og vinen ganske enkelt
fortryllende.
Og det nye projekt giver Søren Frank følgende ord med på vejen:
”Potentialet i Bierzo synes ikke helt opfyldt” står der i Oxford Vin
leksikon. Det er et statement, som jeg absolut kan dementere efter
at have smagt disse Bierzo-vine, som laves af Alvaro Palacios og
især hans nevø, Ricardo.
De er simpelthen nogle af de mest spændende i Spanien lige nu… nogle
af de vine, som står stærkest frem med meget store energi og lysende
renhed.” |

 |
 |
 |
 |
L' Ermita:
Tæt mørk farve med et let lilla skær.
Duften har toner af nyristet kaffe, kirsch, brombær,
lakrids og kul!!!!!
Som ung er vinen lidt lukket i smagen, men den har dog en
let sødme i de modne tanniner samt en flot balance.
Topvin – Meget, meget dyr!!!
 |
 |
 |
Les Terrasses:
Meget mørk og intens med en duft af mørke kirsebær,
lakrids og mineraler.
Smagen er saftig med masser af modne tanniner og en lang
vedvarende eftersmag.
 |
Finca Dofí:
Tæt mørk farve med et let lilla skær i kanten. Duften er
fyldt med akacie, mineraler, brombær, mørke kirsebær,
lakrids og egetræ.
Smagen er rig og intens med fede modne tanniner.
 |
 |
 |
Camins del Priorat:
Meget elegant Prioratduft med toner af solbær, blommer og
brombær.
Smagen er charmerende og elegant med diskrete tanniner
 |
Costers del
Siurana - Clos de l'Obac |
 |
Costers del Siurana (Clos de l'Obac)
Afores, s/n, 43737 Gratallops ¤ tlf. +34 977 83 92 76 ¤ Link:
Vin-gårdens hjemmeside >
|
 |
|
Costers del Siurana
Vinhuset blev grundlagt af ægteparret Carles Pastrana og Mariona Jarque i 1987.
Carles Pastrana er journalist fra Tarragona og Mariona Jarque er
ønolog fra Barcelona.De ankom til området i slutningen af 70'erne og var som moderne
pionerer med til at starte bølgen om "de nye Priorat vine". Målet
var igen at lave vine i stil med de gamle vine som karteuserkloster
Scala Deis munke lavede efter dets stiftelse i det XII århundrede.
I 1991 fik Carles Pastrana sin vin Clos de L'Obac
1989 optaget på bladet Slow Foods liste over verdens bedste vine.
Det markerede et gennembrud for Priorat og siden er områdets vine
blevet stadig mere efterspurgte med Clos de L'Obac blandt de mest
populære! |
 |
Mariona Jarque og Carles Pastrana I |
Costers del Siurana-vinenes
internationale anerkendelse skyldes deres dybde, elegance og
struktur. Disse særlige kvaliteter er opnået gennem konstante
bestræbelser fra Pastrana-Jarque familien med bidrag fra et særligt
team af eksperter/ønologer, der bl.a. er efterkommere efter de gamle
vinmagere, der dyrkede vinstokke og lavede vin i henhold til de
regler, der blev fastsat af de munke, der kom til Priorat fra
Frankrig i det 11. århundrede. I dag fortjener hver og en af
medlemmerne af denne usædvanlige gruppe mennesker ros for, at vine
som Clos de l'Obac og Miserere med deres egenskaber er anerkendt for
deres kvalitet rundt om i hele verden, og det er takket være dem, at
vingården i byen Gratallops konstant bliver besøgt af folk fra alle
kontinenter.
|
 |
"Clos de l'Obac systemet"
Vinene fra Clos de l'Obac og Miserere ejendommene og fra Dolç de
l'Obac og Kyrie vinmarkerne er lavet af en blanding af druesorter.
Metoden er baseret på et system, der involverer de samme sorter og
den samme procentvise fordeling af druer hvert år, i henhold til en
specifik fordeling, der er blevet valgt for hver af de fire vine.
Formålet med denne metode er at sikre, at hvert år vil de særlige
kendetegn ved områdets klima være dem, der definerer personligheden
og karakteren for hver vin, således at de ikke har karakter af en
tilfældig blanding, der bruges til at justere årgangen. Med dette
system er
udfordringen, uanset
de klimatiske varianter, at producere en stor vin i hver høst, en
vin, der afspejler de særlige træk ved årets fire sæsoner som
helhed.
|
 |
 |
Costers del
Siurana-vinene gennemgår en meget præcis og omhyggelig
modningsproces på fade. Når vinfremstillingen er fuldført, afhængig
af udetemperaturen, bliver vinen overladt til hvile i tre eller fire
måneder i gærings- og opbevaringstanke i kontakt med den intense
vinterkulde for at frembringe en fysisk stabilisering uden at skulle
bruge køling og omrøring. Derefter bliver vinen overført, altid ved
hjælp af tyngdekraften, til modningen, hvor det opbevares i fade af
fransk eg af Limousin, Allier og Nevers sorter, hvor vinen forbliver
mellem ti og femten måneder afhængigt af de særlige kendetegn ved
årgangen. I løbet af denne tid gennemgår vinen en
dekanteringsproces, som gennemføres manuelt ved anvendelse af lys
til kontrol med henblik på at separere bundfaldet, som er aflejret
på bunden af
fadene og som
ellers kunne medføre en snavset vin eller ændre dens gode smag. I
løbet af denne modningsperiode bliver tønderne udsat for Priorats
vinterkulde for at få endnu en naturlig stabilisering. Ligeledes
drages der fordel af denne tid på året til at udføre manuelle
præciseringer med æggehvider, fad for fad.
|
 |
Vinens udvikling i flasken
Druerne fra Costers del Siurana-ejendommene høstes i henhold til de
modnings-parametre, vingården fastlægger på grundlag af hvert års
klima. Forvandlet af vingårdens særlige vinfremstillings- og
modningsprocesser på fadene, bliver de til store vine, der i flasken
under gode opbevaringsforhold, bevarer og forbedrer vinen i årevis.
Siden
den første høst i 1989, viser vine fra Clos de l'Obac og Miserere
ejendommene, at hvis de opbevares under rette temperatur, lys og
fugtighed, en fremragende udvikling og kan nydes over en lang
periode, afhængigt af tempoet i modningsprocessen i flasken, som
følger af de karakteristika, der markerer hver årgang. I det hele
taget har vinene fra denne vingård en enestående struktur og
fremragende organoleptiske egenskaber, det vil sige sanselige
oplevelser som smag, syn, duft.
|
 |
 |
 |
Clos De L'Obac
Druerne Garnacha, Cabernet Sauvignon, Syrah, Merlot og
Cariñena. Lagret på helt nye franske egetræsfade.
Meget tæt, skinnende farve.
Meget elegant næse af røde bær og modne bærfrugter.
I munden, kødfuld, lang, kompleks og mineralsk.
 |
 |
 |
Miserere
Druerne Garnacha, Tempranillo, Cabernet Sauvignon, Merlot og
Cariñena fra gamle vinstokke (over 40 år gamle). Lagret på
1. og 2. års franske egetræsfade.
Tæt farve med mørklilla skær.
I næsen, god mineralsk baggrund med noter af solbær og
skovbær.
I munden, lang og velafbalanceret. Stor, elegant og
femenin Priorat vin.
Begrænset årlig produktion. Vinen må gerne dekanteres så
den åbner sig optimalt. Lagringspotentiale 25 - 30 år under
de rigtige kælderforhold.
 |
Dolc De L'obac
Druerne Cabernet Sauvignon og Syrah. Vinen lagres på helt
nye fade af fransk oprindelse.
Sød dessert vin med stor koncentration og 16 % alkohol
indhold.
Rigtig flot til pate, foie-gras og store blåskimmeloste.
Begrænset årlig produktion på ca. 3700 flasker, da marken
(Camp dels Espills) kun er på 1, 05 ha.
Flasken åbnes og dekanteres meget langsomt. Serveres ved
15 grader c. i STORE glas, og med max. 25% indhold af Dolc i
glasset.
 |
 |
 |
Kyrie Den er lavet af Granacha, Macabeo og Xarel.lo
med blot et strejf af Moscatel.
Bare 3.500 flasker af denne vin er lavet og de lave
udbytter, fade gæring og lagring i nye franske egetræsfade,
gøre det til en udsøgt vin værd at indsamle.
Hvidvinen Kyrie er krydret og meget struktureret –
bestemt en meget interessant hvidvin, men ikke en terrassevin.

|
Besøg på Costers del Siruana
Min vin-ekspert besøgte vingården i juli 2010. Her er hans
konklusion på besøget:
"Der var en personlig og meget engageret rundvisning ved ejeren
og vinmageren, Carlos Pastrana, selv. Og selv om det er en
efterhånden verdensberømt vin (Clos de L’Obac), er mængderne så
små, at bodegaen selv stadig nærmest virkede som en lidt
hyggelig familiebodega i størrelsen og fornemmelsen." |
Som tidligere nævnt var jeg selv så heldig at besøge vingården i
maj 2012. Vi var en gruppe på 8
personer, der var på tur til Barcelona og tog en afstikker på et
døgn til Priorat.
Det blev en oplevelse af de helt store, bl.a.
besøget på Costers del Siruana.
Jeg kan fuldt ud tilslutte mig min vin-eksperts konklusion.
Hvis du vil se mere om mit besøg, så klik her >
|
 |
Mas Martinet, Priorat
Biologen Jose Luis Perez har skabt vingården Clos Martinet. Familien
Perez vinøse fremtid er i den grad sikret, da José Luis datter, Sara
har vist sig at være et af Spaniens største vintalenter. Hun har i
øvrigt dannet par med Rene Barbiers søn, Rene Jr, fra Clos Mogador.
Dette ægtepar har gang i utallige vinprojekter rundt om i Spanien.
Hjemmebanen er dog Priorat, og for Saras vedkommende står vinvuggen
stadig på Clos Martinet, som hun i dag har overtaget det
produktionsmæssige ansvar for.
Mas Martinet Assessoraments blev grundlagt i slutningen af
2001 som følge af 2. generations overtagelse af Mas Martinet
Viticultors. Efter overtagelsen var det naturligt at drage nytte af
den erfaring og kommunikative evner, som grundlæggeren af Mas
Martinet Viticultors, Josep Lluís Pérez, er i besiddelse af ved at
starte en ny aktivitet, nemlig rådgivning om alle spørgsmål i
forbindelse med vindyrkning. Deres mål er at lave vinmarker med
druer af høj kvalitet, som igen vil give mulighed for at producere
vine af høj kvalitet med maksimal produktivitet under hensyntagen
til miljøet. |
For at kunne tilbyde virksomheder
bedre rådgivning, er firmaets erfaring baseret på undersøgelser og
forsøg foretaget i to vinmarker, der dækker 8,5 hektar. Vinmarkerne
er Serra Alta og Mas Sero.
I
I disse vinmarker er der opbygget forskellige typer af terrasser,
der faktisk har været en følge af udviklingen af de nødvendige
arbejder for at forbedre jorden foretaget fra 1986 til 2005.
Målet har altid været at optimere jordens
udnyttelse og minimere den visuelle påvirkning af landskabet. I
Priorat, hvor terrasserne er temmelig stejle, er det særligt svært,
men det er lykkedes at designe forskellige modeller med
tilfredsstillende resultat.

J
I forhold til vin-planterne, er der udviklet nogle metoder ved hjælp
af særlige espalier.
Med dem kan der dyrkes druer af høj kvalitet, selv med meget
kraftige planter. |

Serra Alta

Mas Sero |
På vingården er der designet et
vinfremstillings-system med et pumpesystem i et lukket kredsløb, der
er mere hygiejnisk og miljøvenligt.
 |
 |
 |
 |
 |
Der produceres ca. 3000 kasser på Mas
Martinet fra vingårdens 10 hektar vinmarker. Omkring
halvdelen af produktionen er 2. vinen Martinet Bru. Markerne
er beplantet med 45% Grenache, 20% Cabernet Sauvignon, 20%
Merlot, 5% Syrah og 10% Carignan. Vinstilen er meget kraftig
og maskulin, høj alkohol, godt suppleret af en kraftig dosis
ny eg, som den intense vin opsuger i fin stil. Clos Martinet
er måske den mest ”Bordeauxagtige” af Prioratvinene, og
samtidig den mest holdbare. Denne vingård er en af Spaniens
mest sagnomspundne. |
 |
 |
Clos Martinet
Druer: Grenache-blanding (Grenache er den dominerende
drue, men alt afhængig af årgang også tilsat Syrah, Carignan,
Cabernet Sauvignon og Merlot).
Alkohol: 14,5%
Lagring: 18 måneder i 60% nye franske egetræsfade og
aftappes ufiltreret.
Smagsnoter: En dybt koncentreret, kompleks og smukt
defineret vin, rugende blåbær, solbær, tørrede urter,
mineraler og krydderier, meget intens, lang ekspansiv og
opløftende finish. |
Martinet Brut
Druer: Grenache-blanding (Grenache er den dominerende
drue, men alt afhængig af årgang også tilsat Syrah, Carignan,
Cabernet Sauvignon og Merlot).
Lagring: omkring 17 måneder i franske egetræsfade.
Smagsnoter: Vinmagasinet september 2007: »5 glas –
Fremragende vin«:
»Dejligt glas Priorat til fornuftig pris. Klassisk
Garnacha-domineret næse med et let støvet præg af peber,
mentol og kamfer. Velkomponeret og velbalanceret vin, med
frugt nok til at give krop til en kompakt syrestruktur.
Flot.« |
 |
Celler Cal Pla
Vi slutter rundturen i Priorat hos en af de gamle, mere
traditionelle producenter.
Vi er her prismæssigt i en helt anden verden. Topvinen koster ca. 18
€ – og det er vel en faktor 3-12 på mange af de andre nævnte vine.
I byen Porrera med en befolkning på knap 500 indbyggere, ligger den
lille vingård, Celler Cal Pla, der blev grundlagt i 1814, og de
nuværende ejere købte gården i 1929 og har dyrket vin i 7
generationer. |
 |
 |
Vingårdens kældre strækker sig ind under byen.
Min vineksperts besøg på vingården var lidt af en oplevelse.
Rundvisningen blev foretaget af en søn, medens hele familien pænt
ventede på at han blev færdig med rundvisningen. |
 |
 |

|
 |
 |
Mas d'en Compte
Crianza – Rød – 1. vin
Druer: 50% Cariñena, 40% Garnacha og 10% Cabernet Sauvignon,
alle fra gamle vinstokke: 20 år gammel Garnacha/ Cabernet og 60 år
gamle Carignan.
Lagring: 14 måneder i nye franske (70%) og amerikanske (30%)
egetræsfade og 8 måneder i flaske.
Alkohol: 14,5% vol.
Smagsnoter: Blækagtig rubinrød i farven, kraftfuld aroma af
brombær og hindbær, mørk chokolade, krydderurter, kanel og
muskatnød, meget udtalt og fuld af moden blomme frugt med mineralske
noter, god struktur, fløjlsagtig konsistens, fantastisk dybde med en
mindeværdig finish af stor stil og imponerende vedholdenhed. |
 |
Cal Pla
Crianza – Rød – 2. vin
Druer: 50% Garnacha, 45% Cariñena og 5% Cabernet Sauvignon.
Lagring: 14 måneder på amerikansk (15%) og
fransk (85%) egetræ.
Smagsnoter: Lys rød rubin farve. Frugt med
muskatnød, kanel og hvid peber næse. En vin af karakter, medium
krop, tør, koncentreret ribs og solbær, stikkelsbær-frugt med god
syre og bløde læderagtig tanniner. Langvarig finish. |
 |
Mas d'en Compte
HvidDruer: 60% Garnacha Blanca, 20%
Picapoll, 10% Pansa, 10% Macabeo.
Lagring: I 80% nye franske og 20%
amerikanske egetræsfade i 6 måneder. Vinen aftappes i en Bourgogne
stil flaske.
Alkohol: 13,5%
Smagsnoter: En flot og spændende kompleks
næse af sukkersøde pære og æble, ananas, grapefrugt, kiwi, kakao,
abrikoser, ristede mineraler, meget fuld og smøragtig på ganen med
stor koncentreret og rig tekstur af kødfulde ananas, fersken,
mineraler, perfekt samlet med en afbalanceret syre og storslåede
langvarig finish. |
 |
Cal Pla
Hvid
Druer:
40% Garnacha Blanca, 30% Macabeo, 30% Moscatel fra gennemsnitligt 20
år gamle vinstokke.
Lagring:
5 måneder i rustfri ståltanke.
Alkohol:
13,5%
Smagsnoter:
Lys gylden gul,aromatisk, koncentreret fersken næse. Intens rigdom
af tropiske frugter - ananas, litchiblommer og fersken, honningagtig
og smøragtig med stor krop og langvarig finish. |
 |
Mas d'en Compte
Rosé
Druer:
50% Garnacha Roja (gris) og 50% Picapoll Negre fra 15 år gamle
vinstokke.
Lagring:
I 3 år gamle fade.
Alkohol:
14,5%
Smagsnoter:
Rosé med god struktur. |
|