.
¤ NCco for iPhone: Tryk to gange her for at zoome til hel skærm ¤
.

Her kan du se en beskrivelse af og billeder fra et af de bedste vin-områder i Spanien:
RIBERA DEL DUERO - en international sværvægter...

Turen dertil...

 

 

"Elements of Wine"

 

Området

Ribera del Duero

 

Nord-Vest Spanien
I den varme, tørre Duero dal er vintrene lange og kolde, og i nogle år er der risiko for frost om foråret.

Her stiger landet mod Spanien's barske centrale plateau. Jordbunden er fattig og gold og afhjælpes kun ved tilstedeværelsen af Duero-floden og dens bifloder. Vinstokke og andre afgrøder klynger sig i dalene. Væk fra floderne kan jorden være for dårlig til andet end geder.

Ribera del Duero
Her, lidt nord for Madrid, ligger Spaniens vinhjerte. Her produceres noget af den bedste vin i Spanien og det er også herfra, nogle af de fineste spanske vine kommer fra. Især huset Vega Sicilia var med til at sætte Spanien på vinkortet og deres vin Unico som først frigives efter min. 10 års lagring har været bannerfører.
Nu er det danske Peter Sisseck som med Pingus har sprængt alle rammer for hvad spansk vin kan internationalt og der er mange flere på vej.

Fakta:
Vingårde: 241
Region: Burgos, Valladolid, Segovia and Soria
Produktion: 57.737 l (i 1000)
Vin areal: 20,711 ha
Max produktion pr. ha i hl: 49
Blev DO i: 1982
Der exporteres ca. 28%.

 



Klima
Kontinentalt klima, dog med lidt indflydelse fra Atlanterhavet. Klimaet er nok det, som gør forholdene perfekte for kvalitets-vindyrkning. Somrene er korte og meget varme. Der er kølige nætter og et køligt efterår. Vinteren er kold - og lang. Især kan frost i foråret have stor påvirkning på vinene.
Noget regn især i foråret, gns. på 500 mm.
           

Terroir
Løs og let sand- og kalkholdigt - en stor procent af limsten, næsten hvid i nogle områder.
Vinmarkerne ligger typisk i 700-850 meters højde. Man fornemmer det ikke, for det er et forholdsvis fladt højland, som floden Duero skærer igennem.


For at udnytte de naturlige fordele er det vigtigt at høste på det helt rigtige tidspunkt for at opnå den bedste balance mellem sukker og syreindhold.


Temperatur

 

 

 

 

 

Nedbør

 

Drue-sorter

Spaniens store blå drue er Tempranillo. Det er den, der ene eller sammen med andre giver en række af de bedste spanske rødvine sjæl og rygrad. Tempranillo optræder med flere forskellige navne. I Ribera del Duero er navnet Tinto Fino (eller Tinta del Pais).

Udover Tempranillo er de mest anvendte blå druer i Ribera del Duero:
Garnacha Tinta
Cabernet Savignon
Malbec
Merlot

 
Tempranillo  Tempranillo (rød)
Tempranillo er uden tvivl Spaniens nationaldrue og findes i en række kloner rundt om i en Spanien. "Temprano" betyder "tidlig" på spansk og navnet hentyder til at de tykskallede druer modnes tidligt. Ofte modner Tempranillo et par uger før dens hyppigste blandingspartner Garnacha. Tempranillo's vin er dybt farvet og længelevende, men uden ret meget alkohol. Det er generelt vine med en lav syre, hvis smag ofte karakteriseres som jordbær, krydderier og læder. Desværre er Tempranillo ofte for svag i sig selv og derfor blander spanierne den ofte med andre og mere parfumerede sorter. I Ribera del Duero er det importerede Bordeaux sorter, den smelter sammen med.
Tempranillo dyrkes således over det meste af Spanien og den er klart en af landets vigtigste blå druer både hvad angår kvantitet og kvalitet.

Grenache Noir (syn. Garnacha Tinto) (rød)
Denne blå drue, der stammer fra Spanien, er i dag verdens næstmest plantede. Den er mest kendt for sine præstationer i Rhône i Frankrig, men oprindeligt stammer den formentligt fra Aragon, hvorfra den bredte sig til Rioja og Navarra. Det er en nøjsom plante, der vokser bedst ved rimeligt høj varme og på tørre, gerne golde, skråninger. Druerne modner tidligt og giver et ret højt alkoholindhold, og selvom de mangler lidt syre har de til gengæld en fyldig frugtrigdom med peber-undertoner. Dette giver ofte svagt aromatiske vine, med en frugtagtig duft, der besidder en god krop, men ikke megen farve. - I Spanien dyrkes Garnacha især i nord og øst.

Cabernet Sauvignon (rød)
Cabernet Sauvignon er verdens mest berømte drue. Den har bredt sig fra de store Bordeaux slotte, til den ganske vinverden. Det mest usædvanlige ved denne drue er dens evne til altid at smage som sig selv uanset hvor den er plantet, samtidig med at smagen tydeligt afspejler lokale forhold som jordbund, klima og den behandling som vinen har fået. F.eks. er denne drue særlig god til fadlagring, og erfaringer har vist at specielt visse franske og amerikanske egesorter, går godt i spænd med vinen.
En anden ting der adskiller Cabernet Sauvignon fra andre druesorter, er dens store indhold af fenoler. Dette betyder at man relativt let kan producere mørke og alkoholrige vine, der kan bære fadlagring. Druens smagsmæssige styrke ligger ikke så meget i den primære frugtaroma, som i de mere subtile smagsstoffer, der udvikler sig i løbet af årene på flaske, ved en kompleks vekselvirkning mellem forbindelser fra frugt, gæring, alkohol og eg. Ofte fører denne virkning til en mørk, garvesyrerig (tannin-rig) vin, med en dejlig duft af æbler eller solbær. Faktisk er det sådan, at Cabernet Sauvignons smagsindtryk er så voldsomt, at selv om planten tvinges til at give et højt udbytte ved kunstvanding, og selvom den vinificeres uden kontakt med egefade, kan den producere en vin med et vist genkendeligt slægtskab med Bordeaux vinene.
I dag er Cabernet Sauvignon verdens mode-drue nr. 1, og den plantes stort set alle steder hvor der dyrkes vin. Druen skal dog have det varmt for at skabe rigtigt gode resultater, og det har i de senere år ført til en produktion af super Cabernet Sauvignon vine også i Spanien
.

Malbec (rød)
Dette er en blå drue. Druen giver en vin med dyb farve og har ret markante tanniner. Duften er ofte kirsebær, hindbær, blomme, krydderi og nogle animalske toner. Malbec var oprindelig en af de seks druetyper, der var tilladt i en typisk Bordeaux-blanding, men i dag ses de franske Malbec-marker først og fremmest i Cahors - der hvor bl.a. Prins Henrik dyrker vin.
I dag gror Malbec typisk i varmere områder, hvor den kan modne optimalt. Især i Argentina, men der findes også Malbec i Chile, Australien og USA.
Malbec er en tyndskindet drue, der behøver mere sol og varme end f.eks. Cabernet Sauvignon eller Merlot for at modne optimalt. Da dette ikke altid lykkedes i Bordeaux blev den her først og fremmest brugt til at addere kraft til en bordeaux-blanding.
Når Malbec modner optimalt giver den intense, frugtige vine og kan udvise både mineralitet og kompleksitet. Druen har godt af store temperatur-udsving med høje temperaturer om dagen og lave temperaturer om natten. Til gengæld er Malbec meget følsom over for frost og råd.
Ud over at vinene kan være fremragende har Malbec i følge videnskabelige undersøgelser nogle helbredsmæssige fordele. Vins gode egenskaber for helbredet hænger sammen med druernes indhold af visse polyphenoler. Malbec er den drue, der indeholder flest af disse polyphenoler.

Merlot (rød)
Merlot er den mest plantede blå druesort i Bordeaux og herfra har den bredt sig til resten af verden. Normalt anvendes Merlot som partner for den mere strenge og aristokratiske Cabernet Sauvignon. Merlot har den fordel at den nemmere modnes og giver et bedre udbytte end Cabernet Sauvignon. Vinen på Merlot er meget svær at beskrive og det eneste som næsten alle kan blive enige om er, at den er meget glat og blød.

 

Klassifikations-system

DO (DENOMINACIÓN DE ORIGEN)
Spanien har, ligesom Frankrig og Italien, en vinlov som klassificerer vinene. Seneste er trådt i kraft i august 2003.

Den spanske DO klassifikation kan umiddelbart sammenlignes med den franske AOC og det italienske DOC begreb. Det er her alle de kendte spanske vindistrikter og regioner hører til. Hver DO har en kontrolindstans der sammen med hovedkontoret i Madrid udformer regler for hektarudbytte, druesorter m.m. og kontrollerer at reglerne overholdes.

Ribera del Duero blev DO i 1982.

Den spanske vinlovgivning gælder for hele landet og for alle DO-distrikter. Når der kræves lagring på egetræsfad, skal det være et fad, som er mindre end 1000 liter, og det skal være enten amerikansk eller fransk eg.

  • Vino Joven, Roble mfl. er unge vine med ingen eller kun kort fadlagring.
     
  • Crianza rød er lagret på egetræ i mindst seks måneder, og må først sælges efter to hele kalenderår. De fleste DO’er har sat minimumlagringen til 12 måneder på fad.
     
  • Reserva rød skal tilbringe tre kalenderår i bodegaen, heraf mindst 1 år på eg. De må først sælges i det fjerde år.
     
  • Gran Reserva rød, der ifølge loven kun må være vin fra særdeles gode år. Den skal kunne tåle at ligge to kalenderår på træfade og derefter tre år på flaske og må først sælges i sit sjette år.

 

Årgangsvurdering

 

Områdets egen vurdering

 

Vine og producenter
Så følger lidt om områdets vine og producenter, som jeg har besøgt eller har et særligt kendskab til…







 












 

Vega Sicilia

NCco Klub"Vin" præsenterer:

Spanien kan takke Vega Sicilia for at Spanien også i dag er kendt for vin af høj kvalitet. Husets Unico er legendarisk og har gennem årtier været en af de absolut bedste vine i Spanien samt blandt toppen i verden.

Bodegas Vega Sicilia er beliggende i Duero regionen på den tørre højslette, øst for byen Valladolid. Ejendommen ligger i 765 meters højde og producerer uden tvivl nogle af verdens fineste vine.

Da ejendommen blev bygget i 1864 var det for at dyrke vin som man gjorde det i Bordeaux. Men man fandt hurtigt ud af at den lokale drue Tinto Fino (Temprenillo) i sig selv gav nogle spændende vine i kombination med klimaet og bakkerne, hvor markerne lå.

Det skiftede ejere nogle gange indtil 1982, hvor familien Alvarez, som også er de nuværende ejere, overtog det.


NC ved Vega Sicilia


Traditionel og naturlig vinproduktion

Produktionen hos Vega Sicilia er helt traditionel og naturlig. Vega Sicilia er en vin, der hverken klares eller filtreres, med et gennemsnitligt udbytte, der ligger nede på 1 kg druer pr. vinstok. Bodegas Vega Sicilia er i dag på 120 ha med en druesammensætning, der består af 80% Tinto Fino og 20% Cabernet Sauvignon, Merlot og Malbec. Hos Vega Sicilia interesserer man sig ikke for kvantitet, men kun for kvalitet og karakter. Nogle år er det således ikke muligt at producere vinene "Unico" eller "Valbuena".

Vega Sicilia – en gådefuld rejse på træ
Vega Sicilias bedste vine tilbringer en minimum 7 år lang og gådefuld rejse på træ. Efter 1 år flyttes vinene fra de store egetræsfade til mindre, næsten nye fade. Derefter flyttes de igen til nye fade for en etårig periode. De sidste 3 år ligger vinene på gamle fade, hvor de omstikkes hver tiende måned. Rejsen ender med 2 års hvile på flasker. Visse årgange lagres dog i længere tid på træ eller flaske før frigivelse. Vega Sicilia har sine egne værksteder, hvor man laver og reparerer fadene. Træet er nøje udvalgt og har en stor indflydelse på vinenes aroma, smag og tannin.

Kontrolleret distribution
Vega Sicilia vinene distribueres ikke på normal vis. Gruppen af importører og kunder er lille og kontrolleres af familien Alvarez. Afhængig af høstens størrelse tildeles de forskellige aftagere en kvote vin. Vinene frigives ikke til salg i kronologisk rækkefølge (efter årgang), men årgangene følges og vurderes individuelt og frigives først, når Vega Sicilias ønolog mener, at de er klar til salg.

 
Alion

Bodegas Alion er også en Vega Sicilia-besiddelse.

Alion ejendommen er fysisk adskilt fra Bodegas Vega Sicilia.

Der er plantet 12 ha vinmarker omkring de 2000 m2 nye lager-, lagrings- og kontorfaciliteter, 18 ha i nabodistriktet Padilla og 80 ha på Bodegas Vega Sicilia. Totalt udgør Alions vinmarker 110 ha.

Alion vinen fremstilles på 100% Tinto Fino og lagres på små franske egetræsfade.

 

Vin-sortiment...

Reserva Especial
Flagskibet fra Vega Sicilia er vinen Reserva Especial. En nærmest magisk vin, der er helt uden sidestykke i vinhistorien. Vinen blandes altid af 3 forskellige årgange. Blandingen foretages ikke udfra en specil kronologisk sammensætning, men derimod alene udfra kældermesterens ideer.
Ideen til denne vin har sin oprindelse i ældgamle traditioner. Gennem århundreder producerede vingårdene 2 forskellige vine. Den ene var en klassisk vin udelukkende fra den aktuelle høst. De bedste fade blev dog brugt til blandingsvinen, der oftest bestod af mindst 3 forskellige årgange.
Denne vin var husets ”visitkort”, og det er den stadig på Vega Sicilia.

Druesorter:
Tempranillo,
Cabernet Sauvignon,
Merlot,
Malbec
(afhængig af blandingen)

Lagring:

Formlen er faktisk en
hemmelighed!



Unico ”Gran Reserva”
”Unico” Gran Reserva er Bodega Vega Sicilias ”officielle” og dermed mest kendte vin. Vinen, der er af Gran Reserva kvalitet, frigives til salg mellem sit 10. og 20. år, og ikke nødvendigvis i kronologisk rækkefølge. Bodegaen frigiver først vinen, når man mener, at den er klar til salg.
Hvis høsten ikke opnår den ønskede kvalitet, laves der ikke Unico. Karakteristisk for Unico er en utrolig ungdommelighed på trods af sin ofte høje alder, samt en god og velafbalanceret syrerigdom. Farven er af solmoden kirsebær, og en bouquet der domineres af ristede aromaer og hasselnød der stammer fra de 7 år på egetræsfade. Denne
markante lagring afspejles igen delikat i smagen med tørre og bitre tanniner, samt en alkoholisk
sødmefuldhed. På alle måder en unik vin.

Druesorter:
80% Tempranillo
20% Merlot & Malbec
(afhængig af årgangen)

Lagring:

Op til 20 år på næsten alle tænkelige fadtyper samt flaske

Valbuena 5o “Reserva”
Valbuena er den yngste af Vega Sicilia’s vine. Vinen har lagret i 5 år, og stammer fra de yngre
vinstokke på Vega Sicilia ejendommen. Valbuenavinen har mange af de samme karakteristika
som sin ældre broder ”Unico”. Farven har nuancer af solmodne kirsebær, med en orangeagtig
kant og teglrøde refleksioner, hvilket er tegn på den perfekte lagring og udvikling først på fade
og siden i flaske. Denne behandling er netop Vega Sicilias særkende.
Valbuenas personlighed kommer til udtryk i en fantastisk kompleks bouquet af røde bær. Smagen har alt den frugtvinøsitet, man kan ønske sig af en reservavin fra Vega Sicilia. Tidligere blev Valbuena betragtet som 2. vinen til Unico, men den myte er ikke sand. Faktisk bruges der mindst ligeså meget energi og fokus på denne formidable ”lillebror”.

Druesorter:
80% Tempranillo
20% Merlot & Malbec
(afhængig af årgangen)
Lagring:
36 måneder på forskellige
størrelsers træfade samt
mindst 2 år på flaske


Alion
Egentlig er denne bodega ikke inkluderet i Bodegas Vega Sicilia. Ejerskabet er dog det samme.

Alion ejendommen er fysisk adskilt fra Bodegas Vega Sicilia. Der er plantet 12 ha vinmarker
omkring de 2000 m2 nye lager-, lagrings- og kontorfaciliteter, 18 ha i nabodistriktet Padilla og
80 ha på Bodegas Vega Sicilia. Totalt udgør Alions vinmarker 110 ha.

Alion vinen fremstilles på
100% Tinto Fino og lagres på små franske egetræsfade.

Alion er en klassisk Ribera del Duero-vin med forførende saft og spændstighed. Alion bliver bare bedre og bedre siden den første årgang i 1991. I dag er Alion et af de bedste køb i Ribera del Duero.

Druesorter:
Tinto Fino (Tempranillo)

Lagring:
15 måneder på nye franske
træfade

 

Fotogalleri

1) Se det som slideshow - klik her >
eller
2) Klik på et billede herunder for stor størrelse

- og brug computerens tilbageknap øverst til venstre for at komme tilbage hertil -

Vega Sicilia

NC ved Vega Sicilia

Vega Sicilia

Vega Sicilia

Vega Sicilia

Vega Sicilia

Vega Sicilia

Vega Sicilia

Vega Sicilia

Vega Sicilia

Vega Sicilia

Vega Sicilia

Vega Sicilia

Vega Sicilia

Vega Sicilia

Pablo Álvarez - Vega Sicilia

Vega Sicilia - Reserva Especial

Vega Sicilia - Unico

Vega Sicilia -Valbuena

Alion

Alion

Alion

 

Pingus

NCco Klub"Vin" præsenterer:

Det, der næsten er mest overvældende ved Pingus, er den overvældende succes, som vinen har haft, lige fra den første årgang blev frigivet.

Primære årsag er nok, at supervinikonet Robert Parker gav fadprøven 96–100 points - en score som senere skulle blive fastsat til 99 points, hvilket var uhørt for en ukendt vin fra en lige så ukendt winemakers hånd.

Danske Peter Sisseck havde som første spanske winemaker lavet en vin via utraditionelle metoder, som opnåede international anerkendelse.
 

Eventyret starter
Historien tager sin begyndelse i Bordeaux, hvor den unge Peter i 80’erne, efter to år på forskellige vingårde i Frankrig, tog ophold hos onklen, Peter Vinding Diers, vinmand med slot i Bordeaux og yderligere en ejendom i Graves. Peter Sisseck fik her tilnavnet Ping, der siden er blevet til Pingus og altså navnet på både vinmageren, vinen og vingården.

I 1990 fik Peter Sisseck job på den spanske vingård Hacienda Monasterio, hvor han stadig fungerer som direktør og daglig leder. Men på trods af fast job voksede drømmen om at lave egen vin, hvor han ikke behøvede at gå på kompromis med noget som helst. Så i 1995 besluttede Peter Sisseck, at han ville lave noget specielt. Han startede sin egen vingård.

Det første Peter Sisseck gjorde, da han overtog styringen på Pingus, var at fyre alle, der vidste noget om vin. Han ville nemlig starte med en renvasket tavle og derfra lave det bedste, han med moderne teknik kunne opnå.

Da Peter første gang lejede vinmarkerne, var de yderst forsømte. På trods af at jorden og vinstokkene havde den rigtige dræningsevne og alder, krævede det flere år, hvor man gennem et næsten genialt beskæringsarbejde fik rettet vinstokkene ud, sænket højden og beskåret dem tilpas meget tilbage og dermed lykkedes at give et naturligt lavt udbytte af den rette kvalitet.

Pingus-vinen kommer fra tre parceller med ekstremt gamle Tempranillo vinstokke.

Historien om Pingus-vinens tilblivelse er et moderne vineventyr med Peter Sisseck i en altdominerende hovedrolle. Hvert år i vinhøstens tid kan man opleve vinmanden på bare fødder i egne druer, for Peter Sisseck ønsker ikke, andre mennesker skal trampe i de berømte druer. Men det er også den eneste måde virkelig at kvalitetsbestemme druerne på. Sjælen i Pingus-vinen kommer fra hjertet, hovedet og mange hænder. For druerne håndsorteres allerede ude på marken og nok engang, når de er høstet:
”Man kan bruge en maskine til det, men den sorterer kun klaserne, og det er ikke tilstrækkeligt”, forklarer Peter Sisseck, der for at skabe vin i verdens klasse har opstillet en række ”dogmeregler”, han bruger i produktionen.


Dogmeregler

Peter Sisseck’s dogmeregler er baserede på de klassiske kvalitetsbegreber om terroir, hvilket blandt andet dækker over det plantenære klima, jordbundens beskaffenhed og landskabets formationer, vinplanten og vinifikationen. Han formulerer sine dogmeregler således:

• Vinstokkene skal være så gamle som muligt, og de skal gro på en sydvendt skråning.

• Druesorten skal være den lokale Tempranillo.

• Udbyttet skal være lavt.

• Drueudvælgelsen skal være ekstremt selektiv.

• Afstilkning skal foregå i hånden.

• Gæringsbeholderne skal være små.

• Gæringen skal være relativ kold.

• Obligatorisk anvendelse af helt nye egetræsfade.

• Ingen klaring og filtrering af vinen.
 

Vin-sortiment...

Pingus
Drue: Tempranillo 100%
Lagring: 10 - 25 år
Alkohol: 14 - 15,5%

Vinification:
Traditionel, men ingen former for klaring eller filtrering, og vinen omstikkes kun et minimalt antal gange under de 18 måneders lagring på nye egetræsfade.

Smagekommentar:
Dyb, næsten sort farve. Sødmefuld duft med toner af solbær, lakrids, krydderkage, cigaræske og egetræ. Smagen er fyldig og intens med stor viskositet og flere lag af nuancer i eftersmagen.

Flor de Pingus
Drue: Tempranillo 100%
Lagring: 5 - 20 år
Alkohol: 14 - 15%

Vinification:
Flor de Pingus er en anden vin fra vingården, men den må ikke opfattes som en 2. vin til Pingus. Druerne kommer fra nogle helt andre marker, og de to vine vinificeres hver for sig. Efter 14 mdr. på nye franske egefade tappes vinen på flaske og frigives til salg kort herefter.

Smagekommentar:
Farven er mørk lilla. Vinen dufter af mørke bær som solbær og brombær med undertoner af kaffe, anis, chokolade og kanel. Den har en flot struktur og en fin balance - intens og koncentreret med lang eftersmag af solbær og brombær og en anelse lakrids. 


PSi
er den nye rødvin fra Peter Sisseck.

2007 er den første årgang af vinen opkaldt efter det 23. bogstav i det græske alfabet - det seneste resultat af Peter Sisseck's dybe engagement i Ribera del Duero.

Vinen er skabt på 100 % Tempranillo købt fra en række vinbønder, som indtil for få år siden blev betalt for og derfor også sigtede efter kvantitet. Nu har de indledt et samarbejde med Peter Sisseck og hans partner Pablo Rubio, der i første omgang går ud på at efterstræbe kvalitet frem for kvantitet.

Projektet er markant forskelligt fra Flor de Pingus, og det handler mere om at afsøge de muligheder, der ligger gemt i de rodfæstede traditioner, end om at præstere voldsomme vine, der om ikke andet slår benene væk under verdenspressen.

Selvom denne vin givet ikke har fundet sin identitet, er dette første forsøg en charmerende oplevelse. Den er mørk i glasset - naturligvis - og så byder den sig til med en herlig og umiddelbar duft, hvor de modne røde frugter finder sammen med friske violer og en antydning af brombær likør. Derpå er vinen intens og velsmagende i munden, og nedenunder er der en pulserende friskhed, som giver vinen kant og kalder smilet frem.

En god begyndelse fra en legelysten Peter Sisseck, og et smukt eksempel på, at behersket anvendelse af større og ældre fade kan være svært vanedannende.

Det græske bogstav PSI fungerer også som symbol for psykologien, og måske er målet for PSI efterhånden som projektet udvikler sig, at finde ind til selve sjælen i Ribera del Duero ved at tage afstand fra mange af de moderne teknikker, der anvendes i regionen i dag såvel i marken som i vinkælderen.


 

 
 

Hacienda Monasterio

NCco Klub"Vin" præsenterer:

Peter Sisseck fra Dominio de Pingus driver også:

Peter Sissecks hjem midt i den spanske ”ørken” er vingården Hacienda Monasterio. Det var her han grundlagde succesen, og selv om hans Pingus er blevet en af verdens mest omtalte vine, banker hans hjerte stadig i lige høj grad for Hacienda Monasterio.

Hacienda Monasterio er så afgjort en af områdets bedste vine. Høstudbyttet er uhyggeligt lavt (ca. det halve af Bordeaux 1. cru’er). Det giver fantastiske vine, men også et ringe indtjeningsgrundlag for producenten. Hacienda Monasterio består normalt af 80% Tempranillo, 15% Cabernet Sauvignon og 5% Merlot, men kan variere afhængig af årgangens beskaffenhed. Vinen produceres med en så stor grundighed, konsekvens og kyndighed, at vi danskere virkelig har grund til at kippe med flaget…

Der produceres årligt ca. 14.000 kasser på Monasterio, svarende til ca. 21 hl/ha. Der stilles meget store kvalitetskrav på Hacienda Monasterio, og det er almindelig praksis, at der udvælges kritisk ved den endelige blanding. Udbyttet før selektion ligger normalt på 26 hl/ha. Efter endt gæring forbliver en ikke ubetydelig del af vinen tilbage i presseresterne, hvoraf kun 5% anvendes i den færdige vin. Således er andelen af den vin, der løber fra gæringskarret af sig selv, helt oppe på 95%.

Når udbyttet er så ekstremt lavt, er det, fordi jordbundens vandforsyning og næringsrighed er meget begrænset. Der udplantes derfor med stor afstand mellem vinstokkene. Selvom nye opbindings-systemer er under overvejelse, og visse steder i brug, dyrkes Tempranillo overvejende i den traditionelle buskform - et system, der giver lavt udbytte pr. vinstok og dermed også pr. ha.

 
 

Vin-sortiment...

Tempranillo i Ribera del Duero bliver ikke den vanilleagtige krydrede, bløde og rosinsmagende vin som kendes fra Rioja. Temperaturforholdene giver Ribera del Dueros Tempranillo dybere farve, mere kraft og maskulinitet, større styrke og robusthed samt en tættere, mere dyb og magtfuld frugt.
Hacienda Monasterio Crianza
Druemixet som på spansk kaldes “variedades” består normalt af 80% Tempranillo, 15% Cabernet Sauvignon og 5% Merlot, men kan variere afhængig af årgangens beskaffenhed. Der praktiseres en 100% afstilkning og opholdet i gæringskaret (gæring og maceration) varer fra 21 - 27 dage. Vinen lagres i 18 mdr. på små 225 liters franske Allier egetræsfade, hvoraf 33% er nye.
Hacienda Monasterio Kempis
Vinen Kempis er den nye topvin fra Hacienda Monasterio. Vinen er indtil videre kun lavet én
gang (årgang 1999). Ideen er at kun i de absolut bedste år vil der blive produceret Kempis. De
bedst tænkelige druer får den fulde opmærksomhed i vineriet. Produktionen er beskedne 5500 flasker.
Druesorter: Tempranillo 80% og Merlot 20%
Lagring: Op til 20 måneder på små nye barriques
Hacienda Monasterio Reserva
Druemixet som på spansk kaldes “variedades” består normalt af Tempranillo, Cabernet Sauvignon og Merlot, men kan variere afhængig af årgangens beskaffenhed. Principielt laves reserva-udgaven efter samme devise som crianzaen, dog med noget længere fadlagring.
Druesorter:
80% Tempranillo
15% Cabernet Sauvignon
5% Merlot
(afhængig af årgangen)
Lagring:
Op til 24 måneder på små
barriques hvoraf 33% er nye
Hacienda Monasterio Reserva Especial
På Monasterio laves kun i de bedste år, og i meget begrænset antal en Reserva Especial. Vinene er monumentale Ribera’er med en næsten oversøisk ekstraktrigdom, egetræsmindelser i næsen af kaffe, vanille, blommer og solbær. Højt indhold af tannin og alkohol gør denne vin til
en kæmpemæssig mundfuld, der, når man en gang har smagt den, sent vil glemmes. I årgang 1999 blev der eksempelvis kun produceret 1754 flasker.
Lagring: Op til 36 måneder

 

H Morten AP på besøg ...

 

 

Pedrosa - BODEGAS PEREZ PASCUAS

NCco Klub"Vin" præsenterer:

Pedrosa - BODEGAS PEREZ PASCUAS

Denne vingård, en pioner i Ribera del Duero, begyndte sine aktiviteter i 1980, da tre brødre, Benjamin, Manuel og Adolfo Pérez Pascuas, overbevist om det fremragende potentiale, der lå i vinmarkerne, der ejes af deres far, Mauro, besluttede at indlede et ambitiøs projekt: at lave en af de bedste vine i Spanien og få en niche for vinen på det internationale marked. 

Dette er en familie-vingård, som har fokuseret på kvalitet lige siden begyndelsen, med meget hårdt arbejde og intens engagement. I øjeblikket bliver der produceret 500.000 flasker årligt, og denne begrænsede produktion gør det muligt at opretholde en streng kontrol med hele vinfremstillingen lige fra begyndelsen.

Vingården ejer 135 hektar vinmarker: 90%  med druen Tinta del País (Tempranillo) og 10% med Cabernet Sauvignon.

I dag bliver vinene ("CEPA Gavilan", "Finca la NAVILLA", "VINA Pedrosa"og "PEREZ PASCUAS"-GRAN Selección) eksporteret til over 35 lande, som tegner sig for 40% af produktionen.

BODEGAS PEREZ PASCUAS er et eksempel på en velkonsolideret, seriøs vingård, der altid har udmærket sig ved at opretholde en ulastelig regelmæssighed i sine vine år efter år.

Vinene har med deres store personlighed, karakter, elegance og regelmæssigt højt kvalitetsniveau, opnået stor anerkendelse på det internationale marked og fra verdens mest kyndige journalister.









 



Viña Pedrosa Cepa Gavilán
100% Tinta del País.
12 måneders lagring i nye franske og amerikanske egetræsfade.
Fadet er meget velintegreret i frugten og vinen udviser stor balance. En sammensat vin med styrke, der giver udtryk for alle antydninger, som kun en ægte "vin de terroir" kan.
Viña Pedrosa Crianza
100% Tinta del País.
Lagret 18 måneder i egetræsfade og 8 måneder på flaske.
Intens kirsebærrød farve med violet skær. Saftig, pågående næse af modne bær med fornemmelser af fadlagringen: krydderier, tobak, trøffel.
Smagen er lige saftig, potent, ret tør og med elegant lang eftersmag.
Viña Pedrosa La Navilla
Vinen er 100% Tinto fino (Tempranillo). Den har lagret 20 måneder i franske Allier fade. Druerne kommer fra en mark med gamle vinstokke som omkranser vinhuset, den hedder ’La Navilla’ - deraf navnet. En vin der hælder til en mere moderne stil: intens purpurrød farve; i næsen god syre, frugt, krydderier, mineraler og velintegreret træ. I munden, igen meget frugt, solbær, silketanniner, mineraler fra den kalkholdige jordbund, god integration af egetræet. Vinen skal iltes i glasset.


 

Viña Pedrosa Reserva
90% Tinta del País, 10% Cabernet Sauvignon.
Lagret 24 måneder i egetræsfade og 18 måneder på flaske.
Dyb kirsebærrød farve med blåligt skær.
Dyb næse med toner af frugt, krydderier, lakrids, kanel.
Mægtig i munden, saftig, god syre og gode tanniner der snakker for et langt liv i flasken.
Lang behagelig eftersmag. Begrænset fremstilling af nummererede flasker.
Viña Pedrosa Gran Reserva
90% Tinta del País, 10% Cabernet Sauvignon.
Lagret 24 måneder i egetræsfade og 36 måneder på flaske.
Tæt intens mørkerød farve.
I næsen, kompleks. Elegant bouquet af fadlagring med modne bær, god udvikling i glasset.
I munden, rund men kraftig og energisk, velafbalanceret og meget lang. Krydrede noter.
Nummererede flasker.
Super lagringspotentiale på Magnum. + 20 år.
Perez Pascuas Gran Seleccion
100% Tinta del País.
Druer fra over 50 år gamle vinstokke fra marken "Valtarreña".
Lagret 26 måneder i ny fransk egetræsfade. Lagret 3 år på flaske inden frigivelse.
Vinen er elegant, rig, kompleks og meget harmonisk.
Begrænset produktion i nummererede flasker.
Ganske simpelt en af Spaniens bedste vine.

 


- bl.a. med billeder fra Morten AP og NC's uforglemmelige besøg på PEDROSA

1) Se det som slideshow - klik her >
eller
2) Klik på et billede herunder for stor størrelse

- og brug computerens tilbageknap øverst til venstre for at komme tilbage hertil -

Pedrosa

Pedrosa

Pedrosa

Pedrosa

Pedrosa

Pedrosa

Pedrosa

Pedrosa

Pedrosa

Pedrosa

Pedrosa

Pedrosa

Pedrosa

Pedrosa

Pedrosa

Pedrosa

Pedrosa

Pedrosa

Pedrosa

Pedrosa

Pedrosa

Pedrosa

Morten AP og NC

Pedrosa

Morten AP og NC

Pedrosa

Pedrosa

Morten AP og NC

Pedrosa

Vin-konsulent og NC

Pedrosa

Morten AP smager på vine...

Pedrosa

Begyndelsen...

Pedrosa

De 3 brødre - Manuel, Benjamín og Adolfo Pérez Pascuas

Pedrosa

Familien Pascuas

Pedrosa

Besøg af ministerpræsident og ...

Pedrosa

Michael Laudrup - importør af Pedrosa's vine

Pedrosa

Morten AP og NC ved afslutningen af et herligt besøg...

Pedrosa

 

 

 

              

 

Callejo

NCco Klub"Vin" præsenterer:

Bodegas Félix Callejo er beliggende i Sotillo de la Ribera, i hjertet af Ribera del Duero. Fra sin start i 1989, som et svar på en lang tradition i familien, er forretningen blomstret takket være den entusiasme og det drive, som Callejo familien har dedikeret til det.

For at opnå det ønskede resultat, har de samarbejdet og søgt hjælp hos kun de bedste specialister, og det har betydet, at deres nye produktionsbygninger er udstyret med den mest moderne teknologi. Fra starten har Callejo familien været dedikeret til produktion og udvikling af nogle af de bedste vine.

Den første høst - Tinto Callejo 1989 – viste, at Callejo-vine havde fortjent en tilstedeværelse, ikke blot på det nationale marked, men også i hele Europa og med tiden også Amerika og endda Japan.

Siden 1993 er denne indsats blevet belønnet, ikke blot i det kommercielle miljø, men også i positiv udtalelse fra kvalificerede fagfolk. Callejo-vin har vundet adskillige nationale og internationale priser. Deres vine er blevet udvalgt til at blive vist i de mest prestigefyldte specialiserede vin-magasiner.

 



Vinmarker...

With more than 100 hectares of planted vineyards, Callejo is made from the Tempranillo or Tinta Fina variety of grapes.

Our vineyards in Sotillo de la Ribera are located at 850 meters altitude on small southerly- oriented slopes.

Lime-rich soil of ideal texture, from the Miocene era, together with the characteristically mild climate of the area create the ideal conditions for the growth and development of the vines.

The harvest period, lasting approximately 15 days in October, is the first step in the production of our wines.

Painstaking care and attention is given to the vines throughout the year, and the harvest is carried out in a similarly meticulous fashion.

There are various steps in the selection process.

The first of them is in the vineyard. The grapes are transported to the bodega in boxes after being picked by hand.

The second stage of selection takes place in the reception area, where a conveyor belt is used for the selection of bunches.

The third and final selection takes place after the grapes have been picked off the raceme, using a vibrating table . From there, they continue to the bodega and to the stainless steel vessels to begin the fermentation process.

 

Bodega...

Time will be the witness to the results achieved once the wine passes to its oak casks and rests with the sound of Gregorian chants filling the air, in the perfect temperature, humidity and tranquillity to allow our wines to develop.
The wine continues its process of growth and aging from the cask to the bottle, through to your hands.

This quality wine continues to develop quietly until the moment the cork is pulled and it is awakened, and called to exhilarate your senses!

There is no doubt that a good wine deserves to be appreciated so that the work and effort of our professionals can be enjoyed.
 

Vin-sortiment...

Selection from
Family Vineyards
Gran Reserva
Reserva
Crianza
Four months oak

Callejo Cuatro Meses en Barrica (Four months oak)
100% Tempranillo
Lagret 4 måneder på træfad.
Farven er smuk rubinrød. Bouquet'en er let krydret med en anelse frugt, hvor røde bær blandes med eksotiske frugter. Disse kvaliteter fremhæves i smagen, som er rund og blød.
Meget flot spansk vin. Er lagret 4 mdr. på nye amerikanske fade, hvilket giver en meget nuanceret vin. Der er virkeligt noget fylde og frugt, samt en meget lang og kraftig eftersmag.


Callejo Crianza
90% Tempranillo, 10% Cabernet Sauvignon.
Lagret på franske egetræsfade i 12 måneder.
Dyb rød farve, med en kraftig duft af modne bær, perfekt afstemt med lagringen på nye egefade.  Dette går igen i den harmoniske smag, som suppleres af lette skovbunds nuancer.


Callejo Reserva
90% Tempranillo, 10% Cabernet Sauvignon.
Lagret 18 måneder på fad.
Mørk og tæt med smagen af cedertræ, tobak, chokolade m.m.


Gran Callejo Gran Reserva
Denne fantastiske vin laves på Tempranillo (90%) og Cabernet Sauvignon (10%) druer fra 40 år gamle vinstokke!
Lagret 24 måneder på fad.
Vinmager Felix Callejo viser her, at han med sin enorme erfaring kan fremtrylle meget store vine i perfekt harmoni!
Denne vin er Bodegas Felix Callejo's topvin og overgår mange andre store vine fra dette område. Lagringspotentiale: 20-25 år.
Farven er klar dybrød med toner af røde mursten og indre ild.
Den intense bouquet er en flot kombination af moden frugtfylde og krydderier i perfekt harmoni med lagringen.
I munden opleves en fylde i flot balance og harmoni, med en fantastisk udtryksfuld og fløjlsagtig afslutning.


Felix Callejo - Selección de Viñedos de la Familia (Selection from Family Vineyards)
Enestående vin, hvor Tempranillo druen viser sit yderste. Kompleks og elegant.
Lagret 18 måneder på ny fransk eg.
Her har vinmager Felix Callejo sammen med sin søn Jose Felix, frembragt en exceptionel vin, som kun produceres i begrænset antal! Dette, sammenholdt med den fantastiske duft og smag, gør den selvfølgelig ekstra interessant.
Denne vin er en oplevelse ud over det sædvanlige!

 

Fotogalleri
- bl.a. med billeder fra Morten AP og NC's spændende besøg hos CALLEJO

1) Se det som slideshow - klik her >
eller
2) Klik på et billede herunder for stor størrelse

- og brug computerens tilbageknap øverst til venstre for at komme tilbage hertil -

Callejo

NC på besøg hos Callejo

Callejo

Morten AP og Callejo jun., der gav os en meget interessant rundvisning

Callejo

Morten AP og Callejo jun.

Callejo

Callejo jun. gør klar til smagning direkte fra fad

Callejo

Morten AP smager på første årgang af "Felix Callejo - Selección de Viñedos de la Familia (Selection from Family Vineyards)": Høstet 2002, her på fad i 2003

Callejo

NC smager på vinene sammen med Callejo jun.

Callejo

Callejo

Familien

Callejo

Callejo

Callejo

Callejo

Callejo

Callejo

Callejo

Callejo

Callejo

Callejo

Callejo

Et yderst interessant besøg afsluttes med vin-smagning

Callejo

Stort tak til Callejo, - og ikke mindst Callejo jun.

Callejo

 
 

 

Arzuaga

NCco Klub"Vin" præsenterer:

     

Domainets historie:
I 1993 købte Florentino Arzuaga godset La Planta, der ligger øst for Valladolid i den vestlige ende af Ribera del Duero. Siden erhvervede familien vinmarker og byggede den imponerende bodega, der er på 12.000m2 med et stort centralt klokketårn. Den har en fantastisk beliggenhed, og lige så mastodontisk som det ydre er, lige så varmt er det indre, der byder én velkommen med et blødt, varmt interiør i træ. Siden er der bygget et stort 5-stjernet hotel med en dejlig restaurant, og man kan endda komme på safaritur med fremvisning af godsets flotte bestand af vildsvin og hjorte. Alt bærer præg af højeste kvalitet, og godset, der ligger i 900 meters højde, er nu på i alt 150 ha.

Kvalitet er det mest forkælede ord hos ARZUAGA-NAVARRO.
Denne omsorg begynder i vinmarkerne, hvor det er umuligt at lave god vin uden sunde kvalitets-druer. Her ser vi, at udbytterne er meget begrænset i overensstemmelse med nogle magre jorder og det barske castilianske klima, som grundlag for produktion af koncentreret  kvalitetsvin. Den fremragende kvalitet af druerne, forudsætningen for god vin, omhu og passion i arbejdet har gjort deres vine til nogle af de mest prestigefyldte med oprindelsesbetegnelsen Ribera del Duero.

 
 
Vin-sortiment
Gran Arzuaga
Denne vin kommer fra et udvalg af de bedste vinmarker.

Vinen gærer i ståltanke og lagrer derefter i 24 mdr. på franske egefade.
Farve: Vinen har en kirsebærrød fyldt glød, nærmest violet.
Næse: En stor aromatisk palet fylder sanserne. Starter med en moden rød frugt-aroma med duft af hårdttræ som mahogni. Så følger en blanding af aroma af kakao og kirsebær i alkohol, og endelig får vi noget, der minder om cedertræ, sammen med krydderier. Alt omviklet med unikke blomster-nuancer.
Smag: Velsmagende, "surround"-smag af hidtil uset længde. Strukturen fylder munden med silkebløde fornemmelse og viser en stor klasse. Denne styrke er ledsaget af tanniner og aroma af moden frugt. Det er en vin, der kan synes streng, men som udvikler ekstraordinære kvaliteter og afslører et stort potentiale.
Druesammensætning (afhænger af årgangen):95% Tinto Fino (Tempranillo), 5% Blanca del País (hvid drue).
Gran Reserva
Druerne kommer fra gamle Tinto Fino stokke, der har et meget lavt udbytte. Dertil sættes lidt Cabernet Sauvignon og Merlot afhængig af årgangen.
Farve: Rubinrød farve, ren og lys.
Næse: Rig på aroma, som har en kombination af sort trøffel og vilde frugter, sammen med minderne om sort lakrids. Alt dette forsamles med krydrede dufte, såsom nelliker og kanel, som gør det til en kompleks og slående vin.
Smag: Velafbalanceret. Cremet, silkeblød og behagelig. Dvælende afslutning af hindbær smag og kryderier.
Druesammensætning (afhænger af årgangen):
90-95% Tinto Fino (Tempranillo)
5-10% Cabernet Sauvignon/Merlot
Amaya Arzuaga
Amaya Arzuaga, en førende international designer, ønskede at blive involveret i dette projekt sammen med sin familie ved et "ægteskab" mellem en verden af vin og mode.
Dette resulterede i en vin med unikke karakteristika.
Fra gamle vinstokke, fra tre forskellige jordtyper og 17 måneder i træfade udmærker vinen sig ved sin balance og  kompleksitet.
Vinen er lavet i begrænset antal flasker, som Amaya har forsynet med en anderledes, moderne etiket.
Amaya Arzuaga er beregnet til dem, der elsker historien om en vingård, der ønsker at prøve nyt, og en vin, hvis visuelle fase begynder før åbning.
Druesammensætning:100% Tinto Fino (Tempranillo)
Reserva Especial
Druerne kommer fra gamle Tinto Fino stokke, der har et meget lavt udbytte. Druerne plukkes med hånden og sorteres manuelt, hvorefter de afstilkes, presses og fyldes på træfade, hvor de gærer ved en temperatur på 30 gr. Den malolaktiske gæring sker i nye franske egefade. Vinen lagres på egefade i 20 mdr. og omstikkes to gange.
Vinen har en klar kirsebærrød farve med violette kanter. Der er aroma, der strækker sig fra moden rød frugt til duften af ædelt træ efterfulgt af en blanding kakao og kirsebær, hvilket ender op i en duft af cedertræ og krydderi, hvilket er så typisk for denne parcel. Vinen er fuld af smag og har en længde uden sammenligning. Vinens struktur fylder munden med en følelse så silkeblød, hvilket viser dens klasse. Al denne kraft af tanniner ledsages af aromaer af moden frugt og de fine toner af tobak.
Druesammensætning:100% Tinto Fino (Tempranillo)
Reserva
Druerne er plukket manuelt, og de sorteres før afstilkningen. Vinen gærer i ståltanke og lagrer derefter i 18 mdr. på franske egefade, hvilket giver en kraftfuld, men elegant vin.
Farven er mørk, moden kirsebærrød. Tæt og dyb. I næsen er den kompleks og harmonisk. Der er fine toner af træ, velafbalanceret med den typiske duft af Tempranillo (mørke frugter og meget modne kirsebær).
I smagen er vinen lækker og dæmpet og på samme tid elegant med iøjnefaldende cremede toner. Til trods for sin alder er den en kraftig vin med et ungdommeligt præg. Druesammensætning (afhænger af årgangen):
95% Tinto Fino (Tempranillo)
5% Cabernet Sauvignon/Merlot
Crianza
Druerne er plukket manuelt, og de sorteres før afstilkningen. Vinen gærer i ståltanke, og lagrer derefter i 15 mdr. på amerikanske og franske egefade.
Farven er kirsebærrød. Duften starter med toner af toast, men afrundes fint med vilde frugter.
I smagen er vinen meget velafbalanceret og tæt, og den vokser i munden. Den er velsmagende og elegant. En perfekt vin, der passer til et stort spekter af retter.
Druesammensætning (afhænger af årgangen):
90% Tinto Fino (Tempranillo)
10% Cabernet Sauvignon/Merlot
La Planta
La Planta er en vinmark med lav ydelse, hvor man søger koncentrationen og kompleksiteten af frugtaromaerne frem for kvantiteten.
Vinen er flasket efter kontrolleret gæring og lagring på ny amerikansk eg i 3 mdr. Arzuaga Navarro har med denne vin ønsket at producere en vin med frugt og modne, behagelige kendetegn. En perfekt balance mellem frugt og træ fuldendes med en åben smag af frugt, der viser kraft og elegance.
Druesammensætning: 100% Tinto Fino (Tempranillo)
Fan D'Oro
Hvidvin.
Relativt unge Chardonnay-vinstokke på 18 år, der dyrkes traditionelt.
Farve: Strågul farve, lys og tæt.
Næse: Intens og kompleks aroma. Minder om tropiske frugter og friske blomster kombineret med en let aroma af smør og toast.
Smag: Cremet og velsmagende, fuld af nuancer, der  fremhæver de aromatiske erindringer af frugt og toast.
Druesammensætning: 100% Chardonnay
Txapana
Mousserende vin (efter Champagne-metoden).
Druesammensætning (afhængig af årgangen): Chardonnay og Pinot Noir
 

Fotogalleri
- bl.a. med billeder fra Morten AP og NC's besøg hos Arzuaga

1) Se det som slideshow - klik her >
eller
2) Klik på et billede herunder for stor størrelse

- og brug computerens tilbageknap øverst til venstre for at komme tilbage hertil -

Arzuaga

Vort besøg hos Arzuaga - Morten AP foran det karakteristiske klokketårn

Arzuaga

Vi startede besøget med en dejlig tapas-frokost med dertil hørende spændende vine i Arzuaga's flotte restaurant

Arzuaga

Morten AP og NC på rundvisning efter frokosten i det meget flotte vineri

Arzuaga

Morten AP og vor rundviser

Arzuaga

Morten AP og vor rundviser

Arzuaga

Udsigt

Arzuaga

Udsigt

Arzuaga

Vin-sortiment

Arzuaga

Arzuaga

Arzuaga

Arzuaga

Arzuaga

Arzuaga

Arzuaga

Arzuaga

Arzuaga

Arzuaga

Arzuaga

Arzuaga

Arzuaga

Arzuaga

Arzuaga

Arzuaga

Arzuaga

Et dejligt besøg hos Arzuaga

 


 

Protos

NCco Klub"Vin" præsenterer:

Bodegas Protos er en af de ældste bodegaer i Ribera del Duero.

Den blev grundlagt i 1927 af elleve vinavlere fra Peñafiel under navnet Sindicato Agrícola Bodega Cooperativa La Primera de la Ribera. Bodegaen blev omdøbt flere gange, og endelig i 1990 blev til det nuværende navn Bodegas Protos S.A. En reorganisering af kooperativet betød, at mere end 200 af de vinavlere, som indgik i kooperativet, blev aktionærer.

Bodegaen besidder knap 400 ha. beplantet med vin.
I 1992 blev bodegaens vine omdøbt og fik nye etiketter således at navnet Protos nu indgik som hovednavnet.
I forbindelsen med at bodegaen markedsførte sin vin under varemærket Protos blev bodegaen udbygget og produktionsapparatet blev gennemmoderniseret.

Bodegaens særkende er lagerfaciliteterne i form af tunneller som strækker sig langt ind under borgruinen Castillo de Peñafiel, også disse blev udbygget til en længde af knap to kilometer. I disse tunneller findes ca. 7000 egefade, barricas på ca. 225 l., samt betonlagertanke under tunnelgulvene med en kapacitet på ca. 3.000.000 l.

 

Vin-sortiment...

Protos Roble

Drue: 100% tinta del pais (tempranillo)

Øjne: ren og mørk kirsebærrød med violette toner.
Næse: fine aromaer af røde bær, karakteristisk for druen og med mindelser om vanilje.
Mund: frisk med mange frugtige nuancer og med lang, elegant eftersmag.

Fad-lagring: min. 6 md. på amerikansk eg.

Protos Crianza, tinto crianza

Drue: 100% tinta del pais (tempranillo).

Øjne
: ren og mørk kirsebærrød med purpur toner.

Næse
: ren, moden frugt (blomme og brombær), svag vanilje.

Mund
: fornem og fin tannin og en lang, behagelig eftersmag.

Fad-lagring: 12 md. på amerikansk og fransk eg.

Protos Selección

Druer fra meget gamle vinmarker.

Øjne: kirsebær farve med anstrøg af violet

Næse
: modne frugter med ristede, karameller, chokolade ...

Mund
: god fylde og velsmagende i munden.

Fad-lagring: 16 måneder på fransk egetræsfade

Protos Reserva, tinto reserva

Drue: 100% tinta del pais (tempranillo-variant) - fra gamle vinstokke.
 
Øjne: ren, intens mørk kirsebærrød, med spor af teglrødt i kanten.

Næse
: ren, moden mørk frugt med vaniljetoner.

Mund
: behagelig, fornem, fyldig, fin antydning af tannin, vin-eg balancen er perfekt - eftersmagen er ekstrem lang og inviterende.

Fad-lagring: 18 md. amerikansk og fransk eg (ca. 50/50)

Protos Gran Reserva, tinto gran reserva

Drue: 100% tinta del pais (tempranillo) - fra ca. 60 år gamle vinstokke.
Fremstilles kun i særlige udsøgte høstår.
 
Øjne: ren, intens mørk kirsebærrød, teglrød i kanten.

Næse
: ren, kompleks, med mindelser om moden frugt, mineraler, kaffe mm.

Mund
: rund, fløjlsagtig struktur, et resultat af kombinationen: lang fadlagring og en drue af exceptionel race - eftersmagen er lang, elegant og nærmest uforglemmelig.

Fad-lagring: mindst 30 md. på amerikansk og fransk eg. 

Protos Verdejo, blanco joven

Drue: 100% verdejo. (fra Do. Rueda hvor Protos har etableret et "anneks" )

Øjne: ren, strågul, m. gylden toner og grønlige reflekser.

Næse
: intens m. mindelser om vilde blomster og eksotisk frugt.

Mund
: balanceret syre, frisk, fed og med god eftersmag.

Protos Verdejo, Fermentado da Barrica

Drue: 100% verdejo.
Hvis du er på udkig efter en sublim og sofistikeret vin, bør du smage denne juvel produceret fra gamle vinstokke.

Øjne: strågul farve med mange nuancer.
Næse: dufter af Verdejo drue med subtile eg-noter.
Mund: Erindringer, fornemmelser ... Hvis jeg var dig ville jeg bare smage...

Fad-lagring: 6 måneder

Protos, Ribera Duero, rosado joven

Drue: tinta del pais, garnacha og albillo
 
Øjne: ren kirsebærrød med violette nuancer.

Næse
: ren, frisk, frugtig med nuancer af vilde blomster og overraskende elegant.

Mund
: ren, frisk, afbalanceret samt god og behagelig eftersmag.

 

På besøg hos Protos - her Morten AP

 

 

Prado Rey

NCco Klub"Vin" præsenterer:

Real Sitio de Ventosilla i Ribera del Duero er i en hurtig udvikling som de andre producenter i det nordspanske område.

Den store vingård har traditionelt solgt det meste af sin produktion til naboen Pesquera, men 1996 begyndte man selv at producere sine vine og med stort held. De sælger vinene fra Ribera del Duero under navnet PradoRey.

De har siden 1989 plantet 520 ha vinmarker med 11 forskellige kloner af Tinto Fino for 90% vedkommende. Resten består af 7% Cabernet Sauvignon og 3% Merlot.

I Parkers Wine Buy’ers guide står der: ”Vinene, som tilbringer min. 3 mdr. i egefade, mest amerikanske, er særdeles gode køb. Man får vine med stor fylde og intens frugt”.

 

Vin-sortiment...


Prado Rey Gran Reserva
95% Tempranillo, 3% Cabernet Sauvignon, 2% Merlot
36 måneder på 80% fransk eg og 20% andet eg
Karakteristik:
Farve: Intens rubinrød farve og jod i fælgene
Bouquet: Den har en stor kompleks aroma, især flåede røde vilde frugter, syltetøj, mineraler og balsamico på næsen og ... bliver mere subtil som den ånder i glasset
Smag: I munden er den elegant, lang og blød garvning, kompleks struktur, men dog meget afrundet og en lang og silkeagtig eftersmag.

Prado Rey Reserva
: 95 % Tempranillo, 3 % Cabernet Sauvignon og 2 % Merlot
Lagring: 20 måneder på amerikansk og fransk eg
Karakteristik:
Farve: Rubinrød med flot nuanceret kant
Bouquet: Kompleks aroma i starten med moden frugt og kompot. Efter let iltning kommer der en let røget duft med kaffebønner og mineraler
Smag: Elegant og behagelig i munden, hvor de bløde tanniner viser sig. Flot struktur med lang og silkeagtig afslutning

Prado Rey Crianza
: 95 % Tempranillo, 3 % Cabernet Sauvignon og 2 % Merlot
Lagring: 15 måneder på amerikansk og fransk eg
Karakteristik:
Farve: Mørk kirsebærrød
Bouquet: Kompleks aroma i starten med moden frugt, skovbund og blomster, hvor efter der kommer kraftigere aromaer af vanille og krydderier. Efter en tid i glasset breder der sig en duft af kaffebønner og mineraler
Smag: Behagelig med harmoni mellem frugt og fad. Elementer fra duften går igen i smagen, som slutter med fløjlsblød eftersmag

Prado Rey Roble
: 95 % Tempranillo, 3 % Cabernet Sauvignon og 2 % Merlot
Lagring: 6 måneder på amerikansk og fransk eg
Karakteristik:
Farve: Vinen præsenterer en intens lilla rød farve med violette toner
Bouquet: Den er meget frugtagtig, intens og cool, med et strejf af bær-kompot og balsamico samt krydret touch fra egetræsfade-modningen
Smag: I munden er den cool og meget vedholdende af frugt, rund og afbalanceret, fløjlsagtig og kødfuld, med lang eftersmag. En perfekt integreret strejf af egetræsfade.

Prado Rey Elite
: 100 % Tempranillo
Lagring: 18 måneder på amerikansk og fransk eg
Karakteristik:
Farve: Rubinrød farve med iodiseret undertoner. En strålende, uigennemsigtig vin
Bouquet: Komplekse aromaer. Efter iltning, kommer der dufte af frugt-kompot, mineraler og røg takket være kvaliteten og de egenskaber fra træet der anvendes ved lagringen.
Smag: I munden er den stor, rund med velintegrerede tanniner og en lang behagelig eftersmag, hvor alle varianterne kommer igennem.

Prado Rey Rosado
: 50 % Tempranillo og 50 % Merlot
Lagring: 3 måneder på fad
Karakteristik:
Farve: Smuk iriserende rød
Bouquet: Jordbær og lyserød grapefrugt, stenfrugter, krydderier og peber dominerer på et strejf af muskatnød, alt under et dække af balsamico, der gør at den lugter dejlig...
Smag: Stor krop i munden, friskhed, en rigtig god fornemmelse i munden

Også smagt:

Prado Rey Cuvée Primium (2004)
: 85 % Tempranillo, og 15 % Merlot, hvilket blødgør og lysner vinen
Lagring: 7 måneder på amerikansk eg, derefter 3 måneder på franske egetræsfade
Karakteristik:
Farve: Rubinrød farve
Bouquet: Duften har stor frugt og blomsterkrydderi
Smag: Smagen er stor med noter af vanille, kokos, kanel, tørret frugt og balanceret tannin med en lang eftersmag
 


 
 

Pesquera

NCco Klub"Vin" præsenterer:

Alejandro Fernandez er en af Spaniens "Grand Old Men" inden for winemaking. Alejandro, som i dag er godt oppe i 70'erne , er med rette blevet kaldt "Kongen af Ribera del Duero". I 1972 plantede han sine første Tempranillo-vinstokke, og i en lang årrække var det ham og Vega Sicilia, der var bannerførere for det ellers så ukendte distrikt.

Dengang i 1970'erne rystede folk på hovedet af Alejandro Fernández, da han investerede kolossale summer i det ukendte distrikt, "Ribera del Duero", og lavede en vin ved navn "Pesquera". Hvormange, som den gang rystede på hovedet, ville ikke give deres højre arm for at eje de første årgange af Pesquera i dag? De fleste kender kun La Mancha som hjemstavnen for en romantisk fantast ved navn Don Quixote, men Alejandro Fernández har nu sørget for at ønofile også vil kende området som kilde til en af Spaniens bedste vine.

I dag er der virkeligt mange seriøse producenter i Ribera del Duero, men Alejandros vingård, Pesquera, er stadig i toppen.

Siden 1982, da Robert Parker udråbte Pesquera til "Spaniens Château Pétrus", har Alejandro Fernández haft international succes.

Foruden Pesquera har han i dag tre andre bodegaer og 600 hektar vinmarker udelukkende med Tempranillo-druer. Vinene fra Dehesa la Granja, El Vinculo og Condado de Haza er fremragende alternativer til den noget dyrere Pesquera. Du får vin fra en mester til priser, der er til at forstå.

Men her drejer det sig om de fremragende vine fra Pesquera.

 

Vin-sortiment...

Pesquera Crianza er en af Spaniens mest berømte vine. Vinen forbløffer med sin begsorte farve og hyperkoncentrerede duft af stikkelsbær, blomme, mokka og muld. Smagen er fantastisk koncentreret og mættende - et brag af en vin!
Pesquera Reserva
Den lange lagring skaber en farve af moden kirsebær og en duft af godt krydret frugt, rig antydninger af kakao og vanilje. Smager som en mørk skov med smagsstofferne generøst viklet om frugt. Fyldig og raffineret, bare fantastisk.
Pesquera Gran Reserva har en dyb rubinrød/granatrød  blomme-farve samt en sød næse af jord, lakrids, sorte frugter, underskov, og krydret ny eg. I munden, er den medium til fyldig med forfriskende syre og fremragende dybde, modenhed og kompleksitet. Pesquera Janus er en fantastisk vin, lavet på druer fra vingårdens ældste vinmark, Viña Alta. Vinen fremstår sort som blæk i glasset og koncentrationen tangerer årgangsportvin. En af de eneste spanske vine, som kan måle sig med landets anden superstar, l'Ermita fra Priorat.