Pingus

NCco Klub"Vin" præsenterer:

Det, der næsten er mest overvældende ved Pingus, er den overvældende succes, som vinen har haft, lige fra den første årgang blev frigivet.

Primære årsag er nok, at supervinikonet Robert Parker gav fadprøven 96–100 points - en score som senere skulle blive fastsat til 99 points, hvilket var uhørt for en ukendt vin fra en lige så ukendt winemakers hånd.

Danske Peter Sisseck havde som første spanske winemaker lavet en vin via utraditionelle metoder, som opnåede international anerkendelse.
 

Eventyret starter
Historien tager sin begyndelse i Bordeaux, hvor den unge Peter i 80’erne, efter to år på forskellige vingårde i Frankrig, tog ophold hos onklen, Peter Vinding Diers, vinmand med slot i Bordeaux og yderligere en ejendom i Graves. Peter Sisseck fik her tilnavnet Ping, der siden er blevet til Pingus og altså navnet på både vinmageren, vinen og vingården.

I 1990 fik Peter Sisseck job på den spanske vingård Hacienda Monasterio, hvor han stadig fungerer som direktør og daglig leder. Men på trods af fast job voksede drømmen om at lave egen vin, hvor han ikke behøvede at gå på kompromis med noget som helst. Så i 1995 besluttede Peter Sisseck, at han ville lave noget specielt. Han startede sin egen vingård.

Det første Peter Sisseck gjorde, da han overtog styringen på Pingus, var at fyre alle, der vidste noget om vin. Han ville nemlig starte med en renvasket tavle og derfra lave det bedste, han med moderne teknik kunne opnå.

Da Peter første gang lejede vinmarkerne, var de yderst forsømte. På trods af at jorden og vinstokkene havde den rigtige dræningsevne og alder, krævede det flere år, hvor man gennem et næsten genialt beskæringsarbejde fik rettet vinstokkene ud, sænket højden og beskåret dem tilpas meget tilbage og dermed lykkedes at give et naturligt lavt udbytte af den rette kvalitet.

Pingus-vinen kommer fra tre parceller med ekstremt gamle Tempranillo vinstokke.

Historien om Pingus-vinens tilblivelse er et moderne vineventyr med Peter Sisseck i en altdominerende hovedrolle. Hvert år i vinhøstens tid kan man opleve vinmanden på bare fødder i egne druer, for Peter Sisseck ønsker ikke, andre mennesker skal trampe i de berømte druer. Men det er også den eneste måde virkelig at kvalitetsbestemme druerne på. Sjælen i Pingus-vinen kommer fra hjertet, hovedet og mange hænder. For druerne håndsorteres allerede ude på marken og nok engang, når de er høstet:
”Man kan bruge en maskine til det, men den sorterer kun klaserne, og det er ikke tilstrækkeligt”, forklarer Peter Sisseck, der for at skabe vin i verdens klasse har opstillet en række ”dogmeregler”, han bruger i produktionen.


Dogmeregler

Peter Sisseck’s dogmeregler er baserede på de klassiske kvalitetsbegreber om terroir, hvilket blandt andet dækker over det plantenære klima, jordbundens beskaffenhed og landskabets formationer, vinplanten og vinifikationen. Han formulerer sine dogmeregler således:

• Vinstokkene skal være så gamle som muligt, og de skal gro på en sydvendt skråning.

• Druesorten skal være den lokale Tempranillo.

• Udbyttet skal være lavt.

• Drueudvælgelsen skal være ekstremt selektiv.

• Afstilkning skal foregå i hånden.

• Gæringsbeholderne skal være små.

• Gæringen skal være relativ kold.

• Obligatorisk anvendelse af helt nye egetræsfade.

• Ingen klaring og filtrering af vinen.
 

Til NCco Klub"Vin"

Til BERETNINGER

Til RIBERA DEL DUERO

Til ^TOPPEN^


 

Vin-sortiment...

Pingus
Drue: Tempranillo 100%
Lagring: 10 - 25 år
Alkohol: 14 - 15,5%

Vinification:
Traditionel, men ingen former for klaring eller filtrering, og vinen omstikkes kun et minimalt antal gange under de 18 måneders lagring på nye egetræsfade.

Smagekommentar:
Dyb, næsten sort farve. Sødmefuld duft med toner af solbær, lakrids, krydderkage, cigaræske og egetræ. Smagen er fyldig og intens med stor viskositet og flere lag af nuancer i eftersmagen.

Flor de Pingus
Drue: Tempranillo 100%
Lagring: 5 - 20 år
Alkohol: 14 - 15%

Vinification:
Flor de Pingus er en anden vin fra vingården, men den må ikke opfattes som en 2. vin til Pingus. Druerne kommer fra nogle helt andre marker, og de to vine vinificeres hver for sig. Efter 14 mdr. på nye franske egefade tappes vinen på flaske og frigives til salg kort herefter.

Smagekommentar:
Farven er mørk lilla. Vinen dufter af mørke bær som solbær og brombær med undertoner af kaffe, anis, chokolade og kanel. Den har en flot struktur og en fin balance - intens og koncentreret med lang eftersmag af solbær og brombær og en anelse lakrids. 


PSi
er den nye rødvin fra Peter Sisseck.

2007 er den første årgang af vinen opkaldt efter det 23. bogstav i det græske alfabet - det seneste resultat af Peter Sisseck's dybe engagement i Ribera del Duero.

Vinen er skabt på 100 % Tempranillo købt fra en række vinbønder, som indtil for få år siden blev betalt for og derfor også sigtede efter kvantitet. Nu har de indledt et samarbejde med Peter Sisseck og hans partner Pablo Rubio, der i første omgang går ud på at efterstræbe kvalitet frem for kvantitet.

Projektet er markant forskelligt fra Flor de Pingus, og det handler mere om at afsøge de muligheder, der ligger gemt i de rodfæstede traditioner, end om at præstere voldsomme vine, der om ikke andet slår benene væk under verdenspressen.

Selvom denne vin givet ikke har fundet sin identitet, er dette første forsøg en charmerende oplevelse. Den er mørk i glasset - naturligvis - og så byder den sig til med en herlig og umiddelbar duft, hvor de modne røde frugter finder sammen med friske violer og en antydning af brombær likør. Derpå er vinen intens og velsmagende i munden, og nedenunder er der en pulserende friskhed, som giver vinen kant og kalder smilet frem.

En god begyndelse fra en legelysten Peter Sisseck, og et smukt eksempel på, at behersket anvendelse af større og ældre fade kan være svært vanedannende.

Det græske bogstav PSI fungerer også som symbol for psykologien, og måske er målet for PSI efterhånden som projektet udvikler sig, at finde ind til selve sjælen i Ribera del Duero ved at tage afstand fra mange af de moderne teknikker, der anvendes i regionen i dag såvel i marken som i vinkælderen.


 

 
 

Til NCco Klub"Vin"

Til BERETNINGER

Til RIBERA DEL DUERO

Til ^TOPPEN^