Hacienda Monasterio

NCco Klub"Vin" præsenterer:

Peter Sisseck fra Dominio de Pingus driver også:

Peter Sissecks hjem midt i den spanske ”ørken” er vingården Hacienda Monasterio. Det var her han grundlagde succesen, og selv om hans Pingus er blevet en af verdens mest omtalte vine, banker hans hjerte stadig i lige høj grad for Hacienda Monasterio.

Hacienda Monasterio er så afgjort en af områdets bedste vine. Høstudbyttet er uhyggeligt lavt (ca. det halve af Bordeaux 1. cru’er). Det giver fantastiske vine, men også et ringe indtjeningsgrundlag for producenten. Hacienda Monasterio består normalt af 80% Tempranillo, 15% Cabernet Sauvignon og 5% Merlot, men kan variere afhængig af årgangens beskaffenhed. Vinen produceres med en så stor grundighed, konsekvens og kyndighed, at vi danskere virkelig har grund til at kippe med flaget…

Der produceres årligt ca. 14.000 kasser på Monasterio, svarende til ca. 21 hl/ha. Der stilles meget store kvalitetskrav på Hacienda Monasterio, og det er almindelig praksis, at der udvælges kritisk ved den endelige blanding. Udbyttet før selektion ligger normalt på 26 hl/ha. Efter endt gæring forbliver en ikke ubetydelig del af vinen tilbage i presseresterne, hvoraf kun 5% anvendes i den færdige vin. Således er andelen af den vin, der løber fra gæringskarret af sig selv, helt oppe på 95%.

Når udbyttet er så ekstremt lavt, er det, fordi jordbundens vandforsyning og næringsrighed er meget begrænset. Der udplantes derfor med stor afstand mellem vinstokkene. Selvom nye opbindings-systemer er under overvejelse, og visse steder i brug, dyrkes Tempranillo overvejende i den traditionelle buskform - et system, der giver lavt udbytte pr. vinstok og dermed også pr. ha.

 
 

Til NCco Klub"Vin"

Til BERETNINGER

Til RIBERA DEL DUERO

Til ^TOPPEN^


 

Vin-sortiment...

Tempranillo i Ribera del Duero bliver ikke den vanilleagtige krydrede, bløde og rosinsmagende vin som kendes fra Rioja. Temperaturforholdene giver Ribera del Dueros Tempranillo dybere farve, mere kraft og maskulinitet, større styrke og robusthed samt en tættere, mere dyb og magtfuld frugt.
Hacienda Monasterio Crianza
Druemixet som på spansk kaldes “variedades” består normalt af 80% Tempranillo, 15% Cabernet Sauvignon og 5% Merlot, men kan variere afhængig af årgangens beskaffenhed. Der praktiseres en 100% afstilkning og opholdet i gæringskaret (gæring og maceration) varer fra 21 - 27 dage. Vinen lagres i 18 mdr. på små 225 liters franske Allier egetræsfade, hvoraf 33% er nye.
Hacienda Monasterio Kempis
Vinen Kempis er den nye topvin fra Hacienda Monasterio. Vinen er indtil videre kun lavet én
gang (årgang 1999). Ideen er at kun i de absolut bedste år vil der blive produceret Kempis. De
bedst tænkelige druer får den fulde opmærksomhed i vineriet. Produktionen er beskedne 5500 flasker.
Druesorter: Tempranillo 80% og Merlot 20%
Lagring: Op til 20 måneder på små nye barriques
Hacienda Monasterio Reserva
Druemixet som på spansk kaldes “variedades” består normalt af Tempranillo, Cabernet Sauvignon og Merlot, men kan variere afhængig af årgangens beskaffenhed. Principielt laves reserva-udgaven efter samme devise som crianzaen, dog med noget længere fadlagring.
Druesorter:
80% Tempranillo
15% Cabernet Sauvignon
5% Merlot
(afhængig af årgangen)
Lagring:
Op til 24 måneder på små
barriques hvoraf 33% er nye
Hacienda Monasterio Reserva Especial
På Monasterio laves kun i de bedste år, og i meget begrænset antal en Reserva Especial. Vinene er monumentale Ribera’er med en næsten oversøisk ekstraktrigdom, egetræsmindelser i næsen af kaffe, vanille, blommer og solbær. Højt indhold af tannin og alkohol gør denne vin til
en kæmpemæssig mundfuld, der, når man en gang har smagt den, sent vil glemmes. I årgang 1999 blev der eksempelvis kun produceret 1754 flasker.
Lagring: Op til 36 måneder

 

H Morten AP på besøg ...

 

 

Til NCco Klub"Vin"

Til BERETNINGER

Til RIBERA DEL DUERO

Til ^TOPPEN^