Peter Sissecks hjem midt i den spanske ”ørken” er
vingården Hacienda Monasterio. Det var her han grundlagde succesen,
og selv om hans Pingus er blevet en af verdens mest omtalte vine,
banker hans hjerte stadig i lige høj grad for Hacienda Monasterio.
Hacienda Monasterio er så afgjort en af områdets
bedste vine. Høstudbyttet er uhyggeligt lavt (ca. det halve af
Bordeaux 1. cru’er). Det giver fantastiske vine, men også et ringe
indtjeningsgrundlag for producenten. Hacienda Monasterio består
normalt af 80% Tempranillo, 15% Cabernet Sauvignon og 5% Merlot, men
kan variere afhængig af årgangens beskaffenhed. Vinen produceres med
en så stor grundighed, konsekvens og kyndighed, at vi danskere
virkelig har grund til at kippe med flaget…
Der produceres årligt ca. 14.000 kasser på
Monasterio, svarende til ca. 21 hl/ha. Der stilles meget store
kvalitetskrav på Hacienda Monasterio, og det er almindelig praksis,
at der udvælges kritisk ved den endelige blanding. Udbyttet før
selektion ligger normalt på 26 hl/ha. Efter endt gæring forbliver en
ikke ubetydelig del af vinen tilbage i presseresterne, hvoraf kun 5%
anvendes i den færdige vin. Således er andelen af den vin, der løber
fra gæringskarret af sig selv, helt oppe på 95%.
Når udbyttet er så ekstremt lavt, er det, fordi jordbundens
vandforsyning og næringsrighed er meget begrænset. Der udplantes
derfor med stor afstand mellem vinstokkene. Selvom nye
opbindings-systemer er under overvejelse, og visse steder i brug,
dyrkes Tempranillo overvejende i den traditionelle buskform - et
system, der giver lavt udbytte pr. vinstok og dermed også pr. ha. |