Området

TOSCANA - Italien

"Toscana er skabt af Gud - efter Michelangelos anvisninger" (Mark Twain)


Toscana er en region i den nordlige del af det centrale Italien, grænsende til Lazio (Latium) i syd, Umbria (Umbrien) i øst, Emilia-Romagna og Liguria (Ligurien) i nord, og det Tyrrhenske hav i vest. Regionen anses gerne for Italiens skønneste. Navnet er afledet af tusci, der betød "toscaner" på et af de italiske sprog.

Toscana skal nydes adagio. Langsomt. På den skyggefulde piazza i middelalderbyen. I drømmesengen på stranden. Under vinstokke, tunge af sangiovese-druer. Med simrende slowfood til et glas Chianti Classico. Pulsen går op i Firenze, kunstens skatkammer og modens mekka. Michelangelo og Botticelli giver åndenød. Modebutikkerne og markederne giver hjertebanken. Armani, Versace og Ferragamo. Parmaskinke, trøfler og delikate oste. Oplevelser synker ind over en stærk espresso på Caffè Rivoire. Mens solen langsomt går ned over Piazza della Signoria.

I september 2013 var vi en gruppe på 8 personer, der var på en kultur- og vinrejse til Toscana.
Du kan se programmet mm. her (>)

På turen besøgte vi 2 vingårde, der var vidt forskellige, men begge besøg blev rigtig gode oplevelser, som vi aldrig vil glemme. Se billeder fra besøgene under vinproducenterne Argiano (>) og Poliziano (>).

Vin-områderne...
 

Der er en utrolig skønhed over det toscanske bølgende højland. Foråret kommer tidligt, og om sommeren står solen på himlen fra morgen til aften. Efteråret er langt, men mildt, og vinteren kold og kort. Der er noget unikt ved at stå på en bakketop og kigge ud over Toscanas landskab. Så langt øjet rækker kan man se den ene smukke vinmark efter den anden. Der er ikke den bakketop eller skråning, hvor der ikke er plantet vinstokke eller oliventræer på.
 
På toppen af disse bakketoppe og skråninger ligger vingårdene, også kaldet Castello eller Fattoria.
Omkring 68% af Toscana er bjergland og kun 8% er lavland. Vinmarkerne er plantet i højder fra 150 - 600 meter, hvor langt de fleste kvalitetsvine produceres. Så der er vel ikke noget at sige til, at kunstnere af forskellig art med tiden er blevet inspireret af landskabet. Det var f.eks. i Toscana at Leonardo da Vinci malede Mona Lisa.
 
Som nævnt er klimaet i Toscana generelt et typisk middelhavsklima med varme somre og milde, men våde vintre samt en høj luftfugtighed året rundt.

Toscana har dog forskelligt klima i de forskellige dele af regionen. Hvis vi starter ved kysten, hvor f.eks. Bolgheri vinene stammer fra, er der varmt og meget solrigt med mindre nedbør end gennemsnitligt. Det skyldes havets påvirkning, som minimerer skyer og også har indflydelse på den mærkbare højere temperatur om vinteren. Området har en næsten konstant, frisk brise fra havet. Inde i landet er vejret påvirket af Appenninerne, der i den aller nordligste del af Toscana møder Alperne. Appenninerne breder sig hele vejen over til Adriaterhavet i øst. Herfra blæser kølig nordenvind ned over de klassiske vindistrikter om vinteren primært, hvilket betyder, at der undtagelsesvist kan falde sne i det indre Toscana. Hyppigere er dog nattefrost. Om sommeren er vejret dog som man kender Italien bedst - sol og sommer med høje temperaturer. Varmen fra Middelhavet påvirker ligeledes klimaet i Toscana i meget væsentligt omfang, og sender de varme vinde ind over regionen fra syd.

Vindyrkningen i Toscana var op til 1950erne domineret af store ejendomme ejet af adelige velhavende lokale familier, der blev drevet af en mængde forpagtere. Men da dette blev afskaffet i 1950erne og 60erne dalede kvaliteten drastisk. Der blev sat en stopper for både investering og vedligeholdelse, og det var først i 1980erne, at der igen kom skub i produktionen af kvalitetsvine. Både ved at nogle af de forfaldne ejendomme blev solgt til de lokale, men også at der kom udlændinge til områderne og investerede i vinproduktionen. Det er måske også derfor, at det stadigvæk kan komme som en stor overraskelse, at Italien er et af verdens største vinproducerende lande.

 

 

Lidt historie og geografi:

Næsten hele Toscana er som nævnt kuperet, hvilket passer godt til Sangiovese druen, der producerer hovedparten af de røde vine i regionen.

Druen behøver det ekstra sollys, som skråningerne giver, og den behøver også de kølige nætter, for at tilføje finesse til vinen.

Bakkede områder har generelt en mangfoldighed af mikroklimaer, og Toscana er ingen undtagelse: Chianti regionen alene er opdelt i syv forskellige distrikter.
 

Den præcise rolle for Sangiovese i Chianti (blandet med Canaiolo og Malvasia) blev defineret af Bettino Ricasoli (1809-1880), der trak sig tilbage til sin ejendom på Castello di Brolio (til højre).

Historien går på, at han smed hans kone ud i et raseri efter at hun havde danset med alt for mange partnere på et bal.

Uanset sandheden har hans reformer revitaliseret regionen og dens vine.

 

Til NCco Klub"Vin"

Til BERETNINGER

Til TOSCANA

Til ^TOPPEN^