Argiano

NCco Klub"Vin" præsenterer:

 

ARGIANO og NC...
- mere herom senere -

 
 
Så er vi kommet til "Brunello-land", nærmere betegnet området omkring den lille charmerende bjerglandsby, Montalcino, der er berømt for sin Brunello di Montalcino - vin.
Tenuta di Argiano
er en af Toscanas store, gamle majestætiske vingårde. Den ligger på toppen af en vidunderlig "bakke", syd-vest for Montalcino. Selve slottet er bygget i renæssancestil og blev opført fra 1581-1596. Der er har været dyrket vin på slottets marker lige siden.
I 1992 overtog grevinde Noémia Marone Cinzano driften og revolutionerede kvaliteten, bl.a. med hjælp fra Sassicaias daværende ønolog, Giacomo Tachis. Sammen forbedrede de kvaliteten i Brunellovinen og skabte supertoscaneren Solengo, i dag en af Italiens ikonvine.
I februar 2013 solgte Noémia Marone Cinzano Argiano til en gruppe af internationale investorer. Det nuværende winemaking team fortsætter som før.
 

Tenuta di Argiano

Noémia Marone Cinzano

 

Dansk ønolog i verdensklasse
 
Siden 2003 har troldmanden i kælderen heddet Hans Vinding-Diers. Som søn af de danske winemakeres "Grand Old Man", Peter Vinding-Diers, lå det i kortene at Hans skulle få en fremtid indenfor vin.

Hans er opvokset i Bordeaux, men lige siden 1987 har han være på en uafbrudt ønologisk rejse, som ønolog over det meste af verden. Hans Vinding-Diers har allerede lavet vin i Australien, Sydafrika, Spanien, Portugal, Chile, Uruguay, Ungarn, Argentina og sidst, men ikke mindst i Italien.

Erfaringen er således allerede enestående, og Hans Vinding-Diers talenter og evner er enorme.

Hans Vinding-Diers sammen med Noémia Marone Cinzano >

 
 


Fantastiske muligheder på unikt terroir

Argianos vinmarker vokser på meget forskelligartet jordbund (terroir) og det giver nye muligheder for en innovativ winemaker. Således blev de franske druer til Solengo plantet af Noémia og Giacomo Tachis fordi den kølige brise fra Toscanas kystområde ved Maremma kan svale markerne og gøre det muligt at skabe de elangante Supertoscaner. Hans Vinding-Diers så tidligt at der var mulighed for at perfektionere nogle af de bedste Sangiovese Grosso druer og lave Suolo, ligesom Hans er manden bag Single Vineyard Brunelloen Orcaia, hvis druer vokser ikke på én, men to vinmarker med terroir af tufsten og limsten. Vinen udtrykker således en særlig mineralitet i forholdt til Argianos "almindelige" Brunello.
 

 


Parker's The World's Greatest Wine Estates

Argiano er blandt blot 22 italienske vingårde som har fundet gennem nåleøjet hos Robert Parker i dennes bog "The World's Greatest Wine Estates". Argiano har også høstet masser af roser hos Wine Spectator gennem tiden og har fået Gambero Rossos eftertragtede 3 glas flere gange.
 

 

Til NCco Klub"Vin"

Til BERETNINGER

Til TOSCANA

Til ^TOPPEN^


 

Vin-sortiment...



L´Orciaia Brunello di Montalcino Single Vd (rød)

Druesorter:
100% Sangiovese Grosso

Fadlagring:
12 måneder i 10% nye franske fade, 40% i 2. års fade, 50% større slovenske fade ("botti").
24 måneder flaskelagring

Note:
Argianos Brunello L'Orciaia er en vin lavet på 2 vinmarker med det samme "terroir" (jordbundsforhold), nemlig tufsten og limsten, hvilket er unikt for netop disse vinmarker hos Argiano. Ifølge Hans Vinding-Diers tilfører det vinen en meget delikat mineralitet og en meget stor renhed i frugten. Hans Vinding-Diers' ambition er at prøve at forstå og få det bedste ud af jordbundsforholdene på Argiano, som han siger: "A new era has begun at Argiano, the aim being to bring the land and grapes to the glass".


Brunello di Montalcino (rød)

Druesorter:
100% Sangiovese

Fadlagring:
12 måneder i franske fade (225 liter) og mindst 6 måneder i større slovenske fade ("botti").

Note: 
Dette er Argianos "almindelige" Brunello, men også den er i en klasse for sig. Vinens fadlagring giver den en ekstraordinær fedme og blødhed. Duften er mættet med koncentreret, moden frugt og smagen er rig og generøs.

Hvis du vil vide mere, så klik her >


Solengo (rød)

Druesorter:
45 % Cabernet Sauvignon, 30% Merlot og 25 % Syrah

Fadlagring:
17 måneder på franske egefade

Note: 
Supertoscaneren Solengo har en uigennemtrængelig blæksort farve og bærer en forrygende intens duft af mørk frugt, cassis, viol og vanille. Smagen er fyldig og kraftfuld, med stort indhold af ekstrakt og fine, modne tanniner. En nærmest udødelig vin, som forlængst har slået sin plads i verdenseliten fast med syvtommersøm. Robert Parker skriver "Solengo continues to be one of the hottest wines in Tuscany".

Hvis du vil vide mere, så klik her >


Suolo (rød)

Druesorter:
100% Sangiovese

Fadlagring:
15-17 mdr. på nye franske egefade

Note:
Suolo er en spektakulært aromatisk vin, som viser Sangiovese-druen fra dens mest ekspressive side. Duften byder på superintens, rød bærfrugt med mineralske undertoner, som bliver ved med at vælte frem i et væk, desto længere vinen står i glasset. Smagen er rig og generøs med en fløjlsagtig eftersmag af imponerende varighed.

Hvis du vil vide mere, så klik her >


NC (rød)

Druesorter:
40% Sangiovese, 30% Cabernet, 20% Merlot, 10% Syrah

Fadlagring:
12 måneder på franske og slovenske egetræsfade

Note: 
Min "egen" vin, NC, er en rigtig supertoscaner, der så dagens lys for første gang i 2002.
Jeg er selvfølgelig overbevist om, at vinens initialer, NC, henviser til mit brand, NC
co, men det kunne også henvise til Noemi Cinzano, Argiano's mangeårige ejer.
Sandheden er dog, at vinens latinske navn, Non Confunditur, kan oversættes til "Du skal ikke forveksle". Ordene indgik i våbenskjoldet som tilhørte den magtfulde Gaetani d'Aragona-slægt, som residerede i landsbyen Argiano i middelalderen. Påbuddet signalerede, at man ikke skulle forveksle slægtens ætlinge med andre adelige - en Gaetani d'Aragona var nemlig af en særlig støbning. Det er det samme signal, Grevinde Noemi vil sende: Non Confunditur er ikke "bare" en supertoscaner, det er en vin af en bemærkelsesværdig kvalitet. Vinen byder på en bouquet af solmoden bærfrugt og nuancer af mokka, tobak og vanilje. Smagen er fast og kødfuld, og eftersmagen er lang og intens.

 Hvis du vil vide mere, så klik her >


Rosso di Montalcino (rød)

Druesorter:
100% Sangiovese

Fadlagring:
12 måneder på franske og slovenske egetræsfade

Note:
Den imponerende mørke vin rummer en indtagende bouquet af kirsebær, sveskeblomme og et touch af mint og mokka. Smagen er virkelig saft- og kraftfuld, med en meget fyldig og varm eftersmag, hvis intensitet bærer tankerne hen imod en kostbar Brunello di Montalcino. Bedre kan det næppe gøres.

Hvis du vil vide mere, så klik her >


L'O ROSATO (rosè)

A ‘pink in pink’ Rosé
proud of its Tuscan origin
feminine, harmless, and attractive at sight
- a strong character in sweet disguise.
Druesorter:
100% Sangiovese

Fadlagring:
1 måned på franske egetræsfade og 2 måneder i ståltanke

Note:
L'O Rosato har en markant lys rubin-pink farve og en aroma af bløde og søde sommerfrugter. Vinens fine, men alligevel faste struktur, fremmer en fin balance af dens frugtagtige karakteristika og friske syreindhold, som udfolder sig på ganen som bløde lag af moden frugt og efterlader en tryllebindende finish.

Hvis du vil vide mere, så klik her >


Argiano producerer også:


Grappa
 - Hvis du vil vide mere, så klik her >


Olivenolie - Hvis du vil vide mere, så klik her >


 

Til NCco Klub"Vin"

Til BERETNINGER

Til TOSCANA

Til ^TOPPEN^


 

 
Besøg hos Argiano

I september 2013 var vi en gruppe på 8 personer, der var på en kultur- og vinrejse til Toscana.

Her besøgte vi Argiano, og det blev en rigtig god oplevelse.

Vi fik en god rundvisning, hvor vi både var i vin-markerne, der stod lige overfor høsten, samt en gennemgang af vin-produktionen på det gamle vinslot.

Rundturen sluttede med at smage på vingårdens flotte vine.

Tak til Argiano for turen.

Her kan du se billeder fra vort besøg >

 
 
 
 

 


Hvis du vil vide mere...


Argiano's hjemmeside >

Importør:
Philipson Wine >


 

 

Til NCco Klub"Vin"

Til BERETNINGER

Til TOSCANA

Til ^TOPPEN^