SASSICAIA - Tenuta San Guido |
NCco Klub"Vin" præsenterer: |
|
|
TENUTA SAN GUIDO - SASSICAIA
Vingården Tenuta San Guido laver Italiens mest berømte
rødvin og er en legendarisk pionér inden for landets
vinfremstilling.
|
Legenden er Sassicaia, vinen som i 1972 årgangen blev verdensberømt overnight, da vinen ved en blindsmagning placerede sig foran 33 andre Cabernet baserede vine, herunder hele Bordeaux toppen. Som den første italienske vin har Sassicaia høstet 100 point i Robert Parkers berømte Wine Advocate, og vinen tildeles ligeledes rutinemæssigt de ellers svært opnåelige tre glas i Gambero Rosso. Ejendommen producerer også en anden vin, Guidalberto og den tredje vin, Le Difese. |
|
Familien Incisa della Rocchetta, der i dag producerer Sassicaia, var en central aktør i Norditalien i middelalderen og i renæssancen. En af familiens mest kendte medlemmer, Leopoldo Incisa, der var en højtstående embedsmand i det Østrig-ungarske imperium indtil 1840, men grundet en alvorlig sygdom, trak han sig tilbage til familiens ejendom, Rocchetta Tanaro. Her kunne han bruge sin passion for moderne landbrug og sin ønologiske viden. Et par år senere udgiver han to dyrebare bøger med hans indsamlede viden om italienske og udenlandske vinstokke. De er i dag en bibliografisk sjældenhed. Næsten et århundrede senere bliver hans oldebarn, Mario Incisa della Rocchetta, som en ung studerende i landbruget, inspireret af disse bøger til at plante de første cabernet vinstokke på Rocchetta i Norditalien, og senere i Bolgheri i Toscana.
Som student i Pisa
i 1920erne drømte denne Marquis Mario Incisa della Rocchetta
om at producere en af disse "ædle" vine. Ligesom de fleste
på dette tidspunkt i det italienske aristokrati var hans
vin-smag vin kraftigt påvirket af de fine Bordeaux-vine. |
|
I 1930 giftede
Mario sig med Clarice della Gherardesca, arving til de
toscanske ejendom Tenuta San Guido i Bolgheri, ved
Thyrrenean-kysten, hvor det unge par flyttede til i
slutningen af anden verdenskrig. |
Han fandt her, lige under slottet, Castiglioncello, de lokale forhold, han søgte til at koble sammen med sin egen cabernet. Han plantede nye vinmarker, der var beliggende ca. 300 meter lavere end den oprindelige Cabernet vingård nær Castiglioncello, og som dermed var mindre udsat for vejrliget. I 1965 plantede han yderligere to vinmarker mere bestående af Cabernet Sauvignon og Cabernet Franc. Til sidst blev alle vinene produceret på den nye vingård, som blev kendt under navnet Sassicaia. 1968-årgangen af vinen Sassicaia var den første, der blev udbudt på det åbne marked, og den blev ligeså godt modtaget som Premier CRU'erne fra Bordeaux. I de efterfølgende år blev produktions-faciliteterne moderniseret med bl.a. rustfrit stål- og franske egetræs-fade. |
|
|
Marquis Mario Incisa della Rocchetta døde i 1983,
hvorefter hans
søn, Marquis Nicolò Incisa della Rocchetta, tog over.
|
|
Marquis Nicolò Incisa della Rocchetta leder i dag
vingården sammen med sin adoptivsøn Sebastiano Rosa, som
er et af Italiens største naturtalenter indenfor ønologi. Sebastiano Rosa blev født i den italienske hovedstad Rom i 1966, men har boet i Bolgheri siden han var to år. I 1990 tog han afgangseksamen fra University of California i Davis i landbrug og ledelsesmæssige økonomi, med speciale i ønologi og vinavl. Da han vendte tilbage til Europa arbejdede han bl.a. et år på det verdenskendte vinslot Lafitte Rothschild i Bordeaux i Frankrig. |
|
Tenuta San Guido's vinmarker er på omkring 75 hektar, der er placeret i forskellige områder på grund af at de særlige lokale forhold.
Klimaet, der er
påvirket af nærheden af havet og af bakkerne omkring
vinmarkerne, som beskytter dem fra vinde, har en meget
stærk indflydelse på den korrekte og sunde modning af
druer. |
|
|
Sassicaia | ||
Druer: Produktion: Vinmarkerne er beplantet som "cordone speronato", som producerer omkring 5000 kg druer pr. hektar. Høsten begynder normalt i de første to uger af September. Udvælgelsen af druer på vinstokken er sjældent nødvendigt. Driftssystemmet og et meget lav drue-udbytte garanterer et sundt produkt rigt med sukker, garvesyrer mv. Vinfremstilling finder sted i rustfri beholdere 35-110 hl. Vinen bliver ældet på nye 225 l franske egetræsfade i 24 måneder. Derefter bliver vinen aftappet og holdes i kælderen i 6 måneder før dens ankomst på markedet. Vinen: Det er en fremragende vin af høj klasse. Karakterfuld, rigt afbalanceret og fyldt med frugt og masser af syltetøj og blommer. Fyldig, med runde tanniner og en silkeblød finish. Eksotisk. Pris-niveau:
|
||
Jeg har haft en
helt speciel oplevelse med Sassicaia: |
|
|
|
||
|
Guidalberto Dette er den såkaldte anden vin til legenden Sassicaia. |
||
Rundt om Sassicaia-markerne ligger en række knap så gamle vinmarker
med sorterne Merlot, Cabernet Sauvignon og Sangiovese. Tidligere har
Tenuta San Guido solgt druerne fra disse marker videre til andre
producenter, men startende fra år 2000 lader man dem indgå i en helt
ny vin, nemlig Guidalberto. Druer: 45 % Cabernet Sauvignon, 45 % Merlot og 10 % Sangiovese Produktion: Vinen gærer i rustfrit stål og modner herefter 12 måneder på franske og amerikanske fade inden aftapning på flaske. Vinen:
Ligesom Sassicaia, er
Guidalberto en klassisk "supertoscaner", dvs en vin af svimlende høj
kvalitet, fremstillet udenfor de gængse normer for Italiens
klassiske kvalitetsvine. Vinen fremstår intens rubinrød og duften
byder på indtagende nuancer af fuldmoden bærfrugt, mokka,
mørkchokolade, tjære og vanille. Smagen er blød og fedmefuld med en
silkeagtig, harmonisk finish. Pris-niveau:
|
||
Le Difese | |
Le Difese
er den senest tilkomne af de tre vine, da den først så dagens lys begyndende
med årgang 2003. Le Difese laves på Sangiovese og Cabernet Sauvignon fra
vinstokke, som vokser i periferien af Sassicaia-markerne. Men det er ikke
kun vinmageren, som sætter pris på disse druer; de toscanske vildsvin har
også ofte kastet deres kærlighed på bærrene, og ikke så få høste er blevet
stærkt reducerede på grund af vildsvinenes raseren. Nu har Sebastiano Rosa
sat et hegn op, så vildsvinene må få stillet deres sult andetsteds.
Sebastiano har efterladt et minde om det ruhårede klovdyr på vinens etiket -
Le Difese betyder "Vildsvinets stødtand". Druer: Produktion: Vinen: Pris-niveau:
|
|
|
|
|
|
|