SASSICAIA - Tenuta San Guido

NCco Klub"Vin" præsenterer:

 

TENUTA SAN GUIDO - SASSICAIA
Loc. Le Capanne n. 27,
JEG-57020 Bolgheri (LI), Toscana, Italien

Vingården Tenuta San Guido laver Italiens mest berømte rødvin og er en legendarisk pionér inden for landets vinfremstilling.
 

Legenden er Sassicaia, vinen som i 1972 årgangen blev verdensberømt overnight, da vinen ved en blindsmagning placerede sig foran 33 andre Cabernet baserede vine, herunder hele Bordeaux toppen.

Som den første italienske vin har Sassicaia høstet 100 point i Robert Parkers berømte Wine Advocate, og vinen tildeles ligeledes rutinemæssigt de ellers svært opnåelige tre glas i Gambero Rosso.

Ejendommen producerer også en anden vin, Guidalberto og den tredje vin, Le Difese.

 

Familien Incisa della Rocchetta, der i dag producerer Sassicaia, var en central aktør i Norditalien i middelalderen og i renæssancen. En af familiens mest kendte medlemmer, Leopoldo Incisa, der var en højtstående embedsmand i det Østrig-ungarske imperium indtil 1840, men grundet en alvorlig sygdom, trak han sig tilbage til familiens ejendom, Rocchetta Tanaro.

Her kunne han bruge sin passion for moderne landbrug og sin ønologiske viden. Et par år senere udgiver han to dyrebare bøger med hans indsamlede viden om italienske og udenlandske vinstokke. De er i dag en bibliografisk sjældenhed. Næsten et århundrede senere bliver hans oldebarn, Mario Incisa della Rocchetta, som en ung studerende i landbruget, inspireret af disse bøger til at plante de første cabernet vinstokke på Rocchetta i Norditalien, og senere i Bolgheri i Toscana.

Som student i Pisa i 1920erne drømte denne Marquis Mario Incisa della Rocchetta om at producere en af disse "ædle" vine. Ligesom de fleste på dette tidspunkt i det italienske aristokrati var hans vin-smag vin kraftigt påvirket af de fine Bordeaux-vine.
 

 

I 1930 giftede Mario sig med Clarice della Gherardesca, arving til de toscanske ejendom Tenuta San Guido i Bolgheri, ved Thyrrenean-kysten, hvor det unge par flyttede til i slutningen af anden verdenskrig.
 

 

Han fandt her, lige under slottet, Castiglioncello, de lokale forhold, han søgte til at koble sammen med sin egen cabernet. Han plantede nye vinmarker, der var beliggende ca. 300 meter lavere end den oprindelige Cabernet vingård nær Castiglioncello, og som dermed var mindre udsat for vejrliget. I 1965 plantede han yderligere to vinmarker mere bestående af Cabernet Sauvignon og Cabernet Franc. Til sidst blev alle vinene produceret på den nye vingård, som blev kendt under navnet Sassicaia.

1968-årgangen af vinen Sassicaia var den første, der blev udbudt på det åbne marked, og den blev ligeså godt modtaget som Premier CRU'erne fra Bordeaux. I de efterfølgende år blev produktions-faciliteterne moderniseret med bl.a. rustfrit stål- og franske egetræs-fade.
 

 
Marquis Mario Incisa della Rocchetta døde i 1983, hvorefter hans søn, Marquis Nicolò Incisa della Rocchetta, tog over.
 

 
Marquis Nicolò Incisa della Rocchetta leder i dag vingården sammen med sin adoptivsøn Sebastiano Rosa, som er et af Italiens største naturtalenter indenfor ønologi.

Sebastiano Rosa blev født i den italienske hovedstad Rom i 1966, men har boet i Bolgheri siden han var to år.

I 1990 tog han afgangseksamen fra University of California i Davis i landbrug og ledelsesmæssige økonomi, med speciale i ønologi og vinavl.

Da han vendte tilbage til Europa arbejdede han bl.a. et år på det verdenskendte vinslot Lafitte Rothschild i Bordeaux i Frankrig.

 

 

Tenuta San Guido's vinmarker er på omkring 75 hektar, der er placeret i forskellige områder på grund af at de særlige lokale forhold.

Klimaet, der er påvirket af nærheden af havet og af bakkerne omkring vinmarkerne, som beskytter dem fra vinde, har en meget stærk indflydelse på den korrekte og sunde modning af druer.
 

 
 

 

Til NCco Klub"Vin"

Til BERETNINGER

Til TOSCANA

Til ^TOPPEN^


 

Vin-sortiment...


Sassicaia

Druer:
85% Cabernet Sauvignon, 15% Cabernet Franc

Produktion: Vinmarkerne er beplantet som "cordone speronato", som producerer omkring 5000 kg druer pr. hektar. Høsten begynder normalt i de første to uger af September. Udvælgelsen af druer på vinstokken er sjældent nødvendigt. Driftssystemmet og et meget lav drue-udbytte garanterer et sundt produkt rigt med sukker, garvesyrer mv. Vinfremstilling finder sted i rustfri beholdere 35-110 hl. Vinen bliver ældet på nye 225 l franske egetræsfade i 24 måneder. Derefter bliver vinen aftappet og holdes i kælderen i 6 måneder før dens ankomst på markedet.

Vinen: Det er en fremragende vin af høj klasse. Karakterfuld, rigt afbalanceret og fyldt med frugt og masser af syltetøj og blommer. Fyldig, med runde tanniner og en silkeblød finish. Eksotisk.

Pris-niveau:
Set til 1.500 -2.000 kr./fl.


Jeg har haft en helt speciel oplevelse med Sassicaia:
 
Jeg har smagt vinen på en restaurant i Nicaragua i Mellemamerika!

I hovedstaden Managua ligger en restaurant, San Juan de la Selva, som ejes af italieneren Vittorio Fassinari.

Restauranten ligger i en art tropehave med et lille å-system og med dyr i bur (en puma og en jaguar!).
Se billederne til højre og nedenfor.

Den italienske restaurantejer og ildsjæl importerer selv nogle få flasker Sassicaia pr. årgang.

Det er klart (med lang afstand) den bedste vin man kan fremskaffe i Nicaragua.


En fantastisk oplevelse:
Omgivelser, mad og en helt igennem
fremragende vin.

Ja en kolossal vin, som bør opleves mindst én gang i livet!

   
     


Sassicaias storhed ses bl.a. også af, at den i den amerikanske vin-kult-film ”Sideways” er en af kun tre ikke-amerikanske vine, der bliver hædrende omtalt (de to andre er så også lige "ubetydeligheder" som franskmændenes stoltheder Richebourg (Romanee-Conti) og Chateau Cheval Blanc (St. Emillion))
.
 


Guidalberto
Dette er den såkaldte anden vin til legenden Sassicaia.
Rundt om Sassicaia-markerne ligger en række knap så gamle vinmarker med sorterne Merlot, Cabernet Sauvignon og Sangiovese. Tidligere har Tenuta San Guido solgt druerne fra disse marker videre til andre producenter, men startende fra år 2000 lader man dem indgå i en helt ny vin, nemlig Guidalberto.

Druer: 45 % Cabernet Sauvignon, 45 % Merlot og 10 % Sangiovese

Produktion: Vinen gærer i rustfrit stål og modner herefter 12 måneder på franske og amerikanske fade inden aftapning på flaske.

Vinen: Ligesom Sassicaia, er Guidalberto en klassisk "supertoscaner", dvs en vin af svimlende høj kvalitet, fremstillet udenfor de gængse normer for Italiens klassiske kvalitetsvine. Vinen fremstår intens rubinrød og duften byder på indtagende nuancer af fuldmoden bærfrugt, mokka, mørkchokolade, tjære og vanille. Smagen er blød og fedmefuld med en silkeagtig, harmonisk finish.
Italien har fået en ny klassiker og kultvin: Guidalberto.

Pris-niveau:
Set til 270 - 300 kr./fl.


Le Difese
Le Difese er den senest tilkomne af de tre vine, da den først så dagens lys begyndende med årgang 2003. Le Difese laves på Sangiovese og Cabernet Sauvignon fra vinstokke, som vokser i periferien af Sassicaia-markerne. Men det er ikke kun vinmageren, som sætter pris på disse druer; de toscanske vildsvin har også ofte kastet deres kærlighed på bærrene, og ikke så få høste er blevet stærkt reducerede på grund af vildsvinenes raseren. Nu har Sebastiano Rosa sat et hegn op, så vildsvinene må få stillet deres sult andetsteds. Sebastiano har efterladt et minde om det ruhårede klovdyr på vinens etiket - Le Difese betyder "Vildsvinets stødtand".

Druer:
75% Sangiovese, 25% Cabernet Sauvignon

Produktion:
Fadlagres i 12 måneder.

Vinen:
Den fremstår rubinrød i glasset. Duftene er frisk og frugtig med toner af røde bær, vanilje, mokka og et let strejf af mineraler. Smagen er blød og fedmefuld med masser af fuldmoden bærsødme og krydrede toner. Eftersmagen er intens og lang. En lækker, lækker vin, som slet ikke kan skjule dens fornemme ophav!

Pris-niveau:
Set til 100 kr./fl


 

Til NCco Klub"Vin"

Til BERETNINGER

Til TOSCANA

Til ^TOPPEN^


 
 
 
 

 

 

 

Til NCco Klub"Vin"

Til BERETNINGER

Til TOSCANA

Til ^TOPPEN^