VINO NOBILE DI MONTEPULCIANO SELEZIONE "ASINONE"
- ENKELTMARKS VINO NOBILE - DOCG
Poliziano og Federico Carletti's flagskib.
Asinone er en Vino Nobile di Montepulciano vin af
høj kvalitet. Den bedste Nobile Poliziano kan producere. Det er en
"Single Vineyard" og man har kun benyttet de allerbedste druer. De
næstbedste er brugt til den almindelige Vino Nobile di Montepulciano
og de tredjebedste er brugt til Rosso di Montepulciano.
Vinmarkerne ligger på et af områdets højeste
punkter og vinstokkene ligger korrekt placeret på de sydvest vendte
skråninger.
Asinone betyder direkte oversat "æselrøv" fordi
markens udformning ligner æslets bagdel.
Vinen bliver kun produceret i de bedste årgange og
kun i meget begrænset mængde.
Når Vino Nobile di Montepulciano er bedst!
Asinone har adskillige gange fået 3 røde glas i
Gambero Rosso og fået mellem 90 og 95 point i Winespectator.
Druetyperne er Prugnolo Gentile 80%, Canaiolo Nero,
Colorino og Merlot 20%.
Vinifikation: Fermentation på ståltanke i 10-18 dage ved max.
temperatur 32 grader.
Lagring: 18 måneder på barriques og større fade, derefter lagring
minimum 8 måneder på flaske.
Farven er meget dybrød. Dufter af violer og
blomster, samt solbær. Smager ligeledes af solbær, lidt eg.
Den er meget fyldig og elegant. Stor vin!.
Lagringspotentiale: 12-15 år
Serveringsforslag: Kraftige kødretter og vildt,
samt stærke oste, f.eks blåskimmel.
|
LE STANZE DEL POLIZIANO -
IGT (Tuscany - Typical Geographic Indication)
"Le Stanze er Poliziano´s "supertoscaner", idet den
er produceret på druer, som ikke stammer fra Montepulciano området.
Navnet stammer fra et af poeten Angelo Ambrogini´s
værker. Han er en af Italiens berømteste poeter.
Federico Carletti, som ejer Poliziano og som selv
laver vinene sammen med den berømte Carlo Ferrini, er en stor
beundrer af netop Ambrogini og har derfor samlet alle hans værker i
sit meditiations værelse, hvor han går hen hver fredag eftermiddag
for at slappe af efter ugens hårde arbejde. Han lytter til Mozart
musik, læser et af Angelo Ambroginis værker og naturligvis drikker
han et glas Le Stanze i ældre årgang. Så er weekenden reddet... og
Frederico er i den syvende himmel!
Druetyper: Cabernet Sauvignon 65-70 % og Merlot
30-35%.
Vinifikation: Fermentation i 15-20 dage ved programmeret temperatur.
Lagring: 18 måneder på 225 liters barriques og 500 liters tonneaux,
kun på nye fade.
Farven er flot dybrød. Duften er friske frugter,
bl.a. solbær. Vinen har en meget fyldig smag, der er blød med runde
tanniner.
Lagringspotentiale: Op til 15-20 år (afhængig af
årgang)
Serveringsforslag: Kraftige kødretter, vildt,
oksekød og kraftige oste.
|
MANDRONE DI LOHSA - IGT
(Maremma - Typical Geographic Indication)
Mandrone er Poliziano´s topvin fra Maremma
distriktet, som ligger syd for det berømte område, Bolgheri,
hvor nogle af Italiens mest berømte vine kommer fra.
Maremmas klimatiske forhold minder meget om
Bolgheris og derfor kalder man Maremma området for "det nye
Bolgheri". Maremma er nu kendt for at producere høj kvalitet,
stadigvæk for rimelige penge.
Mandrone di Lohsa er en af de bedst ratede
vine i Maremma.
Hektar jord: 9
Druetyper: 80% Cabernet Sauvignon, 20%
Alicante, Petit Verdot og Carignano
Lagring: 18 måneder på nye franske barriques fade 225 l
Farve: Dybrød
Duft: Hindbær og solbær
Smag: Intens og fyldig vin med masser af frisk saft i
eftersmagen som varer længe
Lagringspotentiale: Min. 15 år
Serveringsforslag: Vildt, oksekød, kraftige
pastaretter, lagrede oste.
|
|
VINO NOBILE DI MONTEPULCIANO - DOCG (Controlled
and Guaranteed Denomination of Origin)
Polizianos Vino Nobile er fremragende.
Denne vintype er den berømteste i
Montepulciano. Selvom produktionen i dette distrikt er lille, er
Vino Nobile di Montepulciano kendt overalt i verden. Standarden
på denne vintype, uanset producent er altid relativ høj.
Vino nobile betyder Montepulciano´s noble vin, eller adelige
vin.
Federico, der ejer Poliziano, betragter denne
vin som rygraden i Poliziano, firmaets vigtigste vin og bliver
tit udråbt til "value for money".
Hektar Jord: 42
Udbytte pr. ha: 60-75 quintal
Druetyper: Prugnolo Gentile 80%, 20% Canaiolo
Nero, Colorino og Merlot.
Vinifikation: Fermentation på ståltanke i
10-18 dage ved en max. temperatur på 32 grader.
Lagring: 18 måneder på fad. 1/3 på forskellige størrelser og 2/3
på barrique fade. Derefter 6-8 måneder på flaske før salg.
Farve: Flot dybrød
Duft: Hindbær og frugter,
Smag: Solbær, lakrids og hint af chokolade
Holdbarhed: Op til 10 år.
Serveringsforslag: Kalvekød, let vildt kød og
lagrede oste.
|
|
VINO ROSSO DI MONTEPULCIANO -
DOC (Controlled Denomination of Origin (DOC)
Rosso di Montepulciano er 2. vinen til Vino
Nobile di Montepulciano, og begge vintyper er synonym med
Montepulciano. Det er de ældste vintyper fra dette område.
Vinene er berømte over hele verden.
Federico Carletti, som ejer vingården,
betragter sin Rosso di Montepulciano som vinen alle mennesker
kan drikke uanset, hvilken status, de har eller hvor i verden de
kommer fra. En ukompliceret vin, der bare smager godt!
Alle vine, som Poliziano producerer, kommer
fra deres egne vinmarker.
Hektar: 25.
Udbytte pr. ha: 80 quintal
Druetyper: Prugnolo Gentile 80% og Merlot 20%.
Vinifikation: Fermentation på ståltanke med en max. temperatur
på 30 grader i ca. 8-10 dage.
Lagring: Prugnolo lagrer på ståltanke og Merlot lagres på 225
liters amerikanske barique fade. Halvdelen er nye og den anden
halvdel er 2 år gamle.
Farven er flot dybrød.
Vinen dufter af blommer og frugter.
Smagen er fyldig og blød med frugt i eftersmagen.
Lagringsperiode: 4-5 år.
Vinen er velegnet til lette kødretter og milde
oste.
|
|
MORELLINO DI SCANSANO - DOC (Controlled
Denomination of Origin) Ejendommen Lohsa
med tilhørende vinmarker blev nogle år tilbage købt af Poliziano.
Dermed kunne ejendommens gode vine nyde godt af mange års
ekspertise og indflydelse fra Polizianos dygtige vinmagere.
Morellino di Scansano betyder "Scansanos lille
sorte" - Sangiovese fra Scansano (beliggende i Maremma i det
vestlige Toscana ud mod kysten).
Maremmas Sangiovese-druer er kendt for at være meget frugtrige i
smagen, og for (når vinen er hældt på flaske) at modnes
hurtigere end Sangiovese fra mange andre steder i Toscana.
Druesammensætning: 85% Sangiovese, 15%
Ciliegiolo
Lagring: 8 måneder på brugte barriques og tonneaux.
Årlig produktion: 60.000 fl.
Lohsas Morellino di Scansano smager af moden
og fyldig frugt. Brombær og mørke kirsebær samt lidt fad, er
tydeligst i den forholdsvis kraftige smag.
Mørke bær og skovbund dominerer næsen.
Lagringsperiode: 4-5 år.
Passer til: Mellemkraftige italienske retter,
de fleste ikke for krydrede kødretter. Rødt kød, f.eks. grillet
steak. Grillede grøntsager.
|
|
IN VIOLAS CORTONA - DOC (Controlled
Denomination of Origin) Poliziano laver
en dejlig Merlot fra markerne i Cortona et godt stykke fra Montepulciano.
Det er en lækker blød Merlot, Poliziano laver, og der er faktisk
ca. 15% Cabernet i vinen.
Druesammensætning: 85% Merlot, 15% Cabernet
Sauvignon
Den bliver produceret i et begrænset antal
flasker, nemlig omkring ca. 6.500 flasker om året.
Druerne er høstet i hånden.
Vinen produceres i store træfade.
Den endelige lagring foregår på små franske fade og afsluttes
med 6 måneder på flaske inden salg.
Farven er violet.
Varm og venlig næse med mørke bær af kirsebær og brombær og
krydderi. Lækker næse med toner af parfume og spor af mørk
chokolade.
Smagen er intensiv med mørke bær, en snert af lakrids, krydderi
og en fast frugtsyre. Saftig og intens med parfume og mørk
chokolade. Harmonisk og rank med en lang finale.
Lagringsperiode: 5 - 6 år.
|
|
PICCOLE ELEGIÆ - IGT (Typical Geographic
Indication)
Poliziano, der laver høj
kvalitetsvine, besluttede for få år siden, at lave en "super
Montepulciano" vin som alle skulle have råd til at købe.
Derved blev Piccole Elegiae
født. Med denne vin får man en ekstrem høj kvalitet for pengene.
For at få den højeste kvalitet
valgte Federico Carletti, som ejer af vingården, at bruge en drue
fra hver af de bedste områder:
- Sangiovese fra Montepulciano
- Merlot fra Cortona
- Cabernet Sauvignon fra Maremma
Så druerne kommer fra
Carletti´s vinmarker i disse 3 områder.
Farve: Intens rubinrød
Duft: Kompleks med toner af vilde bær og krydderier, bløde dufte
Smag: Varm, rund lang eftersmag
Alkohol: 14%
Lagrings potentiale: 3-5 år
Velegnet til: Salami, medium
lagrede oste, forretter og hvidt og rødt kød
|
NCco
v/N. C. Petersen |
|
Søndertoft 1, 1.th. DK-9000 Aalborg |
|
+45 98 18 80 72 +45 40 18 80 72 |
|
ncp@ncco.dk |
|
|