Ornellaia

NCco Klub"Vin" præsenterer:

 
Tenuta dell' Ornellaia
Via Bolgherese, 191, 57022 Castagneto Carducci Livorno, Toscana, Italien

Langs Toscanas vestkyst syd for Livorno, og ud for den lille maleriske by Bolgheri ligger Italiens mest mondæne vindistrikt. Mikroklimaet i dette miniature distrikt har vist sig at være særdeles gunstigt for vinavl, og intet andet sted i Italien er jorden i dag så dyr som her.
Hele eventyret startede med Piero Antinoris rebelske tankegang om at skabe en Toscana-vin af superkvalitet. Dette resulterede i Sassicaia, der siden har dannet skole for Bolgheri-vinene, og området har som belønning fået egen DOC.

Antinori-navnet har siden 1385 været forbundet med vinavl. Gennem mere end 6 århundrede har den mest aristokratiske Italienske vinfamilie - Antinori fra Firenze produceret Toscanas og måske hele Italiens bedste vine. Det var derfor ingen tilfældighed, at Ludovico valgte vinproduktionen som sin levevej. Hans karriere startede ellers sammen med broderen Piero, skaberen af områdets indtil videre mest kendte vin Sassicaia fra vingården Tenute San Guido. Deres veje skiltes imidlertid i begyndelsen af 1980'erne, og Ludovico påbegyndte derefter beplantningen af et større område på de bedst beliggende marker ved Bolgheri, i øvrigt nabo til Sassicaia. Det 135 ha. store stykke land havde han fået i arv, havde været hans hjemmebane siden barnsben, så lokalkendskabet var derfor særdeles godt. 
Da Ludovico grundlagde vingården, søgte han hjælp hos den højt berømmede californiske vinekspert André Tchelistcheff. Oprindeligt plantede man i 1981 Cabernet Sauvignon og Sauvignon Blanc, men siden er andre Bordeaux-druer kommet til så som Cabernet Franc, Merlot og Semillon. Det er da heller ingen tilfældighed, at det netop er de klassiske Bordeaux-druer, der lykkedes bedst i Bolgheri. Området har med sin forholdsvis flade struktur, mikroklima og beliggenhed tæt på havet, meget tilfældes med Bordeaux. Ornellaias vinkonsulenter er i dag den verdensberømte Michel Rolland fra Bordeaux. I 1989 stod et nyt state-of-the-art vineri færdigt. Bygningerne der i sin arkitektur er noget helt unikt, er bygget halvt under jorden ind i bakkerne. Indvendig er vineriet beklædt med den fineste marmor fra lokale forekomster og en større kunstsamling pryder væggene. Absolut intet er overladt til tilfældighederne, og det gælder i sandhed også i kælderen. Det bedste vinifikations udstyr, der kan købes for penge, er blevet installeret, og det ajourføres løbende.  

Ludovico Antinori solgte sit livsværk Tenuta dell’ Ornellaia i 2003 til en gruppe vininvestorer bestående af Mondavi og Frescobaldi. Siden hen har Frescobaldi overtaget aktiemajoriteten.

Husets flagskib Ornellaia har navn efter den blomstrende askelund der omkranser vineriet.
 

Sigurd Müller Vinhandel i Aalborg har eneforhandling i Danmark af vinene fra Tenuta dell' Ornellaia.

Jeg har et langvarigt kendskab til Ornellaia - helt fra midten af 1990'erne, takket være daværende slagsdirektør Preben Mikkelsen hos Sigurd Müller Vinhandel.

Dette har affødt en lille sjov og spændende historie med en af mine venner, der fik lejlighed til at besøge Ornellaia.
Klik her for at læse om oplevelsen >
 
 

Til NCco Klub"Vin"

Til BERETNINGER

Til TOSCANA

Til ^TOPPEN^


 

                   Vin-sortiment...                 

Ornellaia

Husets flagskib Ornellaia har navn efter den blomstrende askelund der omkranser vineriet.

Vinen er primært sammensat af Cabernet Sauvignon og Merlot, men en mindre parcel med Cabernet Franc er nu også taget i anvendelse til den færdige blend. Udbyttet pr. ha er ekstremt lavt og på niveau med de store Bordeauxslotte. Al høst foregår manuelt, og total afstilkning finder sted. Vinen har vundet berømmelse som værende mindst på niveau med broderens Sassicaia.

En PRÆGTIG vin - dyr, men dejlig...
Pris-niveau: ca. 1.000 kr./fl.

 


Masseto

Den 100% baserede Merlot-vin Masseto blev skabt ved lidt af en tilfældighed. Som det er tilfældet med alle vine på Ornellaia, plukkes og vinificeres de enkelte marker hver for sig. På enkelte marker foregår denne separering endog række for række. Enkelte fade af Merlot til Ornellaia viste sig dog af så exceptionel kvalitet, at man besluttede sig for at lave en helt ny vin.
Vinen fra Masseto-vinmarken er siden ofte blevet kaldt Italiens Petrus på grund af sin enorme koncentration, på en gang både voluminøs og voldsom men samtidig også silkeblød og elegant.
Pris-niveau: Over 3.000 kr./fl. - En special-vin!


Le Serre Nuove

Le Serre Nuove er 2. vin til Ornellaia.
Beslutningen om hvilke fade der skal i Ornellaia og hvilke der skal bruges til Le Serre Nuove, tages først umiddelbart inden den endelige blanding. De fade der afspejler ungdom og friskhed går til Le Serre Nuove.
Druesammensætningen er i store træk den samme som til Ornellaia.
Pris-niveau: ca. 300 kr./fl.


Le Volte

Le Volte er produceret på Cabernet Sauvignon, Sangiovese og Merlot høstet fra Ornellaia. De enkelte druer tilfører hver i sær vinen sin egen specielle karakteristika; Merlot fedme, Cabernet Sauvignon rygrad, struktur og tannin, og Sangiovese syre og frugt. Alle druerne høstes manuelt, og efter gæringen lagrer vinen på fade, der tidligere er brugt til Ornellaia.
Vinen har en dyb bouquet af mørke kirsebær og modne blommer. Der spores ligeledes lidt vanille fra fadlagringen, og afsluttes med indbydende tanniner. Alt i alt en elegant og værdig lillebror.
Pris-niveau: ca. 130,-/fl.


 

Til NCco Klub"Vin"

Til BERETNINGER

Til TOSCANA

Til ^TOPPEN^


 
 


KLIK HER - hvis du vil se flere billeder fra Ornellaia - alle er samlet - KLIK HER

 

 

Til NCco Klub"Vin"

Til BERETNINGER

Til TOSCANA

Til ^TOPPEN^