Antinori

NCco Klub"Vin" præsenterer:

 

Antinori er måske det mest anerkendte vinhus i Toscana. Med århundredes erfaring og en plads blandt de absolut ældste vinproducenter i Italien, samt deres produktionen af kvalitets vine, fortjener Antinori denne anerkendelse.
 

Firmaet Antinori spænder over 26 generationer, og familien har produceret vin i over 600 år. Antinori familien har altid personligt håndteret forretningen, hvilket har ført til mange innovative og til tider modige beslutninger.
 

Antinori repræsenteres i dag af Marchese Piero Antinori, som med hjælp fra sine 3 døtre, Albiera Antinori, Allegra Antinori og Alessia Antinori, driver firmaet.

 

 

Antinori er en meget moderne virksomhed med lyst til at eksperimentere, på trods af de århundreders erfaring med vinproduktion Antinori har. Marchese Piero Antinori er kendt for at indføre nye utraditionelle metoder for at opnå den høje kvalitet, hvilket er noget som kendertegner hele Antinori slægten. Det er kendt, at man allerede på et tidligt tidspunkt begyndte at eksperimentere med fremstillingen af Chiantivin i Antinori slægten.

 

 

Antinoris Historie

Antinori familien har lavet vin i over 600 år, siden Giovanni di Pierro Antinori blev en del af Arte Fiorentina dei Vinattieri i 1385. Rinuccio di Antinori er dog registeret til at have produceret vin på slottet Castello di Combiate nær den toscanske by Calezano helt tilbage i 1180. Slottet blev dog ødelagt i 1202 og Antinori familien flyttede til Firenze, hvor de var involveret i vævning og bankvirksomhed. Året 1385, hvor Giovanni di Pierro Antinori kom med i logen af vinproducenter, betragtes dog som begyndelsen af Antinoris virksomhed indenfor vinproduktionen.

Berømmelsen af Antinoris vine steg gennem årende, til det omfang, at de i 1506 havde råd til at betale 4000 floriner (en gammen Italiensk møntfod fra Firenze området) for Palazzo Antinori, på dansk, Antinori paladset, som kan ses på billedet nedenfor. På dette tidspunkt var Allessandro Antinori en af de rigeste mænd i Firenze, men som mange andre florentinere gik han konkurs grundet Charles V af Spaniens hærgen og den økonomiske effekt af hans "New World" guld, som medførte en kolossal inflation. Ikke desto mindre trivedes Antinori familien i den efterfølgende fredstid, og Niccolo Antinori opnåede i 1861 titlen af Marchese for hans indsats i foreningen af Italien.

 
 

I 1900 købte Piero Antinori flere vinmarker i Chianti Classico regionen, herunder 47 hektarer Tignanello. Hans søn, Niccolo Antinori, "skandaliserede" Toscana i 1924 ved at lave en Chianti der indeholdte Bordeaux drue variationer. Han fortsatte med at eksperimentere de følgende år, med nye blandinger, typer af tønder, temperaturkontrol og flaske aldring. Niccolo Antinori gik på pension i 1966, for at blive erstattet af hans søn, Piero Antinori, der var endnu mere innovativ end Niccolo Antinori. Piero Antinori "forskede" i tidlig høstning af hvide druer, forskellige typer af tønder, beholdere af rustfrit stål samt malolaktisk gæring af rødvin, hvor den naturligt tilstedeværende æblesyre bliver omdannet til mælkesyre, hvilket giver en mere rund smag.
 

 

Antinoris virkelige revolution kom i 1971 med lanceringen af Tignanello, en tønde-aldret vin fra den navngivende vingård der indeholdte Cabernet Sauvignon og Cabernet Franc, hvilket betød at den ikke var berettiget til Chianti Classico benævnelsen. Endnu værre var det, at blandingen fra 1975 ikke indeholdte nogen hvide druer. Tignanello rystede op i den italienske vinindustri, hvilket førte til vidtgående ændringer af regler og holdninger. Selv om Chianti Classico DOCG reglerne nu er blevet ændret for at imødekomme vine som Tignanello, fortsætter Antinori familien med at sælge vingen som en toscansk IGT vin. Opmuntret af den 20% Bordeaux blandings Tignanello, lancerede Antinori i 1978 en 80% Cabernet Solaia, fra den nærliggende vingård.

Det er disse to vine, som jeg har et særligt kendskab og som vil blive omtalt nærmere.
 

 
Antinori reagerede på inflationen i 1980'erne og 1990'erne med et hektisk investerings program i vinmarker og vingårde, især Atlas Peak vingården i Californien i 1985, og 325 hektarer omkring Badia en Passignano i 1987. Antinori udvidede også ind i Piemonte, og oprettede et konsortium i Bàtaapàti, Ungarn.
 
 

Til NCco Klub"Vin"

Til BERETNINGER

Til TOSCANA

Til ^TOPPEN^


 

Vin-sortiment...

Antinori producerer mange vine og for en nærmere beskrivelse heraf henvises til deres hjemmeside.

Klik på oversigten her:


Dog skal som nævnt omtales to vine, som jeg har et særligt kendskab til, nemlig Supertoscana'erne:
Tignanello og Solaia.


Tignanello, Toscana IGT

Druer: 80% Sangiovese, 15% Cabernet Sauvignon, 5% Cabernet Franc.

Vinen: Tignanello er navnet på en af Tenute Tignanello godsets vinmarker ved Mercatale val di Pesa. Marken er i alt 47 hektar. Denne vin blev produceret første gang i 1971 og var det første eksempel på de vine, man siden populært har kaldt “Super-toscanere”. Til denne enkeltmarksvin bruges kun det allerbedste af mosten fra druerne. Vinen lagrer i 12 måneder på barriques og efterfølgende i 12 måneder på flaske. Tignanello er uden tvivl én af Italiens største vine. Intens og frugtagtig bouquet og stor fylde med saft og kraft.

Alkohol%: 13,5

Pris-niveau: Set til 500 - 600 kr./fl.
 

 
En af mine gode oplevelser med Tignanello fandt sted i Antinori's restaurant i Firenze. Siddende på balkonen (herunder) med udsigt over restauranten nød vi udsøgt fransk cuisine og hertil en herlig Tignanello...


Solaia, Toscana IGT


Druer:
75% Cabernet Sauvignon, 5% Cabernet Franc, 20% Sangiovese

Vinen: Solaia, som betyder ”den solbeskinnede” på italiensk, er en af markerne på Tenute Tignanello. Den i alt 10 hektar store mark ligger ideelt på en sydvest-vendt skråning. Den første årgang af Solaia kom i 1978 og kun på det italienske marked. Det oprindelige blend var 80% Cabernet Sauvignon og 20% Cabernet Franc. Efterfølgende valgte Piero Antinori dog at introducere den lokale Sangiovese i sit blend. Vinen lagrer på barriques i 12 måneder og 12 måneder på flaske. Farven er dyb rød. Duften  er intens og med meget frugtig bouquet. Smagen har god struktur, god balance, bløde tanniner og en behagelig eftersmag. Både Cabernet Sauvignon og Sangiovese karakteristika kommer tydeligt frem i duft og smag. Med nye druesorter er det med Solaia lykkedes at frembringe én af verdens førende vine. Årgang 1997 blev af The Wine Spectator kåret som verdens bedste vin, og samtlige årgange berømmes verden over og har opnået kultstatus.


Alkohol%:
14

Pris-niveau: Set til 1.650 - 2.000 kr./fl.

Mine oplevelser med Solaia er mindeværdige og stammer fra starten af 1990'erne, men vinen blev så dyr, at vi gik over til en anden stor vin, der var lidt billigere, nemlig Ornellaia, men nu er den også så dyr, så .......


 

Til NCco Klub"Vin"

Til BERETNINGER

Til TOSCANA

Til ^TOPPEN^


 
 
 

 

Til NCco Klub"Vin"

Til BERETNINGER

Til TOSCANA

Til ^TOPPEN^