Drue-sorter: Sydlig Rhône
Det sydlige Rhône's druesorter
En mangfoldighed af røde druer. De vigtigste, der dyrkes, er Grenache, Syrah, Cinsaut, Mourvèdre og Carignan. De hvide druer er domineret af Muscat á Petit Grains, selvom Clairette, Bourboulenc, Picpoul, Grenache Blanc, Marsanne og mange andre også er brugt.
 
  Grenache Noir (rød)
Almindeligvis kendt blot som Grenache. Denne drue er blandt verdens mest udbredt plantede røde druer. Størstedelen af den findes i Spanien, hvor den kaldes Garnacha Tinta, eller bare Garnacha. Den er en drue til et varmt klima, og i Frankrig er når den sit højdepunkt i det sydlige Rhône, især i Châteauneuf-du-Pape, hvor den kombinerer et stort alkoholindhold med rig hindbær frugt og en vild vindblæst duft af varme fra de urte-fyldte bakker. Det giver generelt mere tannin og syre ved en sammenstikning med Syrah, Cinsaut eller andre sydfranske druer. Den kan lave en vidunderlig berusende rosé i Tavel, Lirac og Côtes de Provence, samt i Navarra i Spanien. I Rioja tilføjer den vægt til den mere elegante Tempranillo-drue.

Syrah (rød)
Se under det nordlige Rhône.

Cinsaut (rød)
Findes især i den sydlige Rhône, Provence og Midi i Frankrig. Den giver en let-farvet vin, selv i de bedste tider, med en frisk, men flygtig neutral frugt. Den er populær som en bladings-vin i Sydafrika og i Libanons Chateau Musar.

Mourvèdre (rød)
Fremragende sydfransk druesort, der nyder en tilbagevenden til moden. Mourvèdre har brug for masser af solskin for at blive fuld-modnet, hvilket er grunden til at den klarer sig så godt på Middelhavskysten ved Bandol og producerer vine, der kan blive 20 år gammel eller mere. Den bliver stadig mere vigtig som en kilde til farve, krop og tjæreagtig fyrnåle-smag i vine fra Châteauneuf-du-Pape og Midi. I Australien og Californien er den ofte kendt som Mataro.

Carignan (rød)
Den dominerende røde drue i det sydlige Frankrig, og den er ansvarlig for meget, kedeligt billig og barsk vin. Men når man tilsætter den kulsyre, kan vinen have en lækker krydret frugt. Gamle vinstokke er i stand til at udvikle tykke, rige, imponerende røde vine.
 

  

Muscat Blanc à Petits Grains (hvid)
Det fulde navn for den mest spændende gren af Muscat familien: Det er underligt, men der er næppe en vin-drue i verden, som fremstiller vin, der faktisk smager af drue selv. Men der er én sort, der er så fornøjelig, at den mere end opvejer alle de andre Muscat-sorter og som menes at være den oprindelige vin-sort. Faktisk synes der at være omkring 200 forskellige grene af Muscat-familien, men den ene, der altid bliver til de mest spændende vine, betegnes Muscat Blanc à Petits Grains (Muscat med de små bær). Disse bær kan være ”crunchily” grønne, gylden gule, pink eller endda brune, og de vine, de frembringer, kan enten være virkelig blege og tørre, friske, fyldige og gyldne, eller mørk og sød som sirup.

 
Clairette (hvid)
En grundlæggende hvid drue, der engang blev brugt meget i det sydlige Frankrig, men nu er mindre populær. Vin fremstillet af denne drue er som regel lav i syreindhold og bliver for det meste blandet i Vin de Table.


Picpoul
(hvid/rød)
Både røde og hvide udgaver af druen eksisterer: den røde er sjælden, men kan opleves som en mindre del i Châteauneuf-du-Pape vine, mens de hvide kan bidrage til at give tørre hvide vine i Languedoc.


Grenache Blanc
  (hvid)
En fælles hvid drue i det sydlige Frankrig, men uden mange beundrere. Bortset fra få, der elsker den blege, tjavsede, pære-duftende vin, ja som anis, som en omhyggelig producent kan opnå. Bedst fra 6 til 12 måneder gamle. Også dyrket som Garnacha Blanca i Spanien.
 

Til NCco Klub"Vin"

Til BERETNINGER

Til RHONE

Til ^TOPPEN^