Drue-sorter: Nordlig Rhône
Druesorter i det nordlige Rhône
Syrah er den eneste røde drue, der anvendes i det nordlige Rhône. Hvide druer består hovedsageligt af Viognier, sammen med Roussanne, Roussette og Marsanne.
 
  Syrah (rød)

Nogle af verdens bedste røde vine er lavet af druen Syrah, og dens popularitet har været hurtigt stigende. Disse kommer som regel fra Frankrigs Midi og Rhône-dalen, og fra Australien, hvor denne drue er kendt som Shiraz. I Frankrig producerer druen verdensklasse vine som Hermitage og Côte-Rôtie. Syrah giver en stolt vin med personlighed baseret på masser af smag og umiskendelig originalitet.

Hemmeligheden er måske, at Hermitage og Côte-Rôtie i Rhône-dalen kun består af 270 ha vinmarker. De har aldrig produceret enorme mængder af vin, men lidt og godt!

Smagen af Syrah er individuel, men med den moderne vingårds praksis og vinfremstillings-teknikker, er de langt mindre skræmmende end de plejede at være. Traditionel Syrah havde en smag som et vildt, næsten groft hæst brøl. Og med de meget lave fremstillings-mængder i Hermitage’ vingårde, havde de små druer ofte en bitter tannin (garvesyre).

Men de nye teknikker har produceret vine med en majestætisk dybde af frugt, brombær og blommer, samt ganske stærkt garvesyre og pikant røg, men også en varm cremet eftersmag, og et løfte om chokolade og lejlighedsvis en duft af violer. Det er disse egenskaber, der har gjort Syrah stadig mere populær i hele den sydlige del af Frankrig som en "forbedret" udgave af de ellers ret rustikke røde vine.
 
Viognier (hvid)
Kun plantet i små mængder i hovedsageligt det nordlige Rhône på Château-Grillet og Condrieu. Viognier giver lave udbytter og har også markant tendens til sygdom. Men vinen er lækker, fersken- og abrikos-agtig, med en blød, næsten voksagtig konsistens, normalt med en duft af forårsblomster og sommetider en smag næsten som cremefraiche.

Roussanne (hvid)
Rhône-dalen bedste hvide sort, Roussanne, er ofte blandet med Marsanne. Roussanne er den mere aromatiske og elegante af de to, med mindre tilbøjelig til iltning og med bedre syreindhold, men avlerne foretrækker normalt Marsanne på grund af de højere udbytter.

Marsanne (hvid)
En undervurderet drue, som producerer en fyldig, nøddeagtig vin i den nordlige Rhône, ofte i samarbejde med den mere livlige Roussanne.
 

Til NCco Klub"Vin"

Til BERETNINGER

Til RHONE

Til ^TOPPEN^