Området
PRIORAT - Catalonien
Priorat er et landdistrikt med små søvnige bjerglandsbyer i det sydlige Catalonien, kun ca. 150 km og 2 timers kørsel fra Barcelona. Dette er et vidunderligt sted for naturelskere, da århundreders fattigdom betyder, at det meste af området ser ud som det gjorde i middelalderen, med uberørte naturlandskaber afbrudt af herregårde, små hyggelige landsbyer, borge samt historiske kirker og kapeller.
 

   

Priorat har nogle af de mest dramatisk beliggende vinmarker i Europa, med terrasser med vinmarker, der skærer sig ind i de stejle bjergskråninger i op til 800 meters højde, så al høst må foretages med håndkraft.

Området har et meget tørt klima og mager jordbund, hvor vinplanternes rødder breder sig vidt ud i søgen efter væde. Lokalt siger man at Priorat-vinplanter kan suge vand ud af sten. Naturen giver ekstra hjælp, med store variationer i temperaturen mellem dag og nat, og mellem sommer og vinter. Altså et klima og jordbund, der er ideel til vindyrkning.

Priorat’s barske forhold gør, at vindyrkningen ikke er intensiv og heraf følger lave udbytter, der gør det muligt at fremstille koncentrerede og karakterfulde vine.

Områdets vinfremstillings-historie strækker sig helt tilbage til middelalderen, hvor munkene i et lokalt kloster begyndte at lave vin, men det øde, vilde og stejle bjerglandskab i Catalonien var ved at gå i glemmebogen, da 4 venner opdagede mulighederne sidst i 80’erne og gjorde Priorat til kult.

I dag laves de bedste vine rundt omkring bjergbyen Gratallops af en gruppe nye talentfulde vin-magere anført af de 4 venner: Rene Barbier (vingården Clos Mogador), hvis forfædre har været vindyrkere i Frankrig, den Bordeaux-uddannede ønolog Alvaro Palacios (Clos Dofi), som bragte en guldgrube af erfaringer fra Château Petrus med sig, biologen Jose Luis Perez (Clos Martinet) og Carlos Pastrana (Clos de L’Obac).

Rødvinene i ny stil er enorme, seriøse og fantastisk fyldige, mens vine i gammel stil er tunge, overalkoholiske og oxyderede, skønt de bedste traditionelle vine lander et sted midt imellem. Priorat er en af landets ældste appellationer og lægger op til at blive Spaniens superstar i dette århundrede. Allerede i dag er Priorat’s top-vine nogle af de dyreste i Spanien.

Der fremstilles også lidt hvidvine, og i de senere år er der kommet en række spændende vine på Garnache Blanco druen på markedet (overraskende komplekse a la’ Rhône-hvidvine), rosévine (nogle med en god struktur) og søde vine.


Fakta

Provins: Tarragona
Vingårde: 82
Vinareal: 1724 ha
Produktion: 3.035 l (i 1000) - Max produktion pr. ha i hl: 42
Blev DO (klassifikation) i: 1954
Der exporteres ca. 45%
 
 
Jeg var så heldig at besøge Priorat i maj 2012.

Vi var en gruppe på 8 personer, der var på tur til Barcelona og tog en afstikker på et døgn til Priorat.

Det blev en oplevelse af de helt store.

Så skulle man
som vinelsker
få lyst til at
besøge det skønne og bjergrige Priorat og den charmerende lille bjerglandsby Gratallops

(Klik her - for at se billeder mm. fra Gratallops ^)

kan jeg varmt anbefale:

Hotel Cal Llop
(Klik her - for at se billeder mm. v)

Restaurant Cellers de Gratallops
(Klik her - for at se billeder mm. v)

Restaurant Les Figueres
(Klik her - for at se billeder mm. v)


På turen besøgte vi 2 vingårde, og det blev en fantastisk oplevelse. To vidt forskellige vingårde, men begge besøg blev store oplevelser, som vi aldrig vil glemme. Se mere om besøgene under vinproducenterne Costers del Siurana/Clos de l'Obac (>) og Clos Figueras (>).

Og læs en af deltagernes fortælling om turen til Priorat, ikke mindst om besøget på Costers del Siurana - Klik her >
 

Til NCco Klub"Vin"

Til BERETNINGER

Til PRIORAT

Til ^TOPPEN^